Erhvervslivet kan halvere varmeregningen med varmepumper

Det er ikke kun énfamiliehuse, der kan spare penge og reducere CO2 ved at skifte fra olie- eller gaskedler til en varmepumpe. Der er også store besparelser i industrien, landbruget, svømmehaller og idrætshaller ved at skifte til en varmepumpe.

Lars Pedersen er salgschef for klima i Brødrene Dahl. Han giver her et eksempel på, at en varmepumpeinvestering har nedsat CO2-udledningen fra 62 til 34 ton om året..

Direktør Hanne Kronborg fortæller, at efterspørgslen på varmepumpeanlæg fordobles år for år..

Flere og flere erhvervsvirksomheder får øjnene op for de store besparelser, der kan opnås ved at udskifte traditionelle  opvarmningskilder med en varmepumpe.

Siden Brødrene Dahl og energi- og klimavirksomheden Cronborg sidste efterår gik sammen om at udbrede brugen af varmepumper i store bygninger, er det gået rigtig stærkt. Både fremstillingsvirksomheder, landbrug, svømmehaller og andre offentlige anlæg har investeret i varmepumper, og med afgiftsnedsættelsen fra januar i år har interessen fået endnu et hak opad.

Læs også: Nye varmepumper sparer på energien ved større byggerier

"Mange virksomheder og institutioner har fået øjnene op for varmepumper. Det er forståeligt, for tilbagebetalingstiden er kort, og varmeudgiften falder til omkring det halve", siger Lars Pedersen, salgschef for klima i Brødrene Dahl.

Industrien og landbruget som lokomotiver
"Fremstillingsindustrien og landbruget er de helt tunge grupper", supplerer Hanne Kronborg, som er direktør i Cronborg:

"Disse brancher ligger ofte uden for bygrænsen uden adgang til fjernvarme og er typisk afhængig af opvarmning med fossile brændstoffer. Vi har beregnet, at potentialet alene i fremstillingsindustrien og landbruget ligger på cirka 4.500 varmepumpeanlæg. Ud af de 70 store anlæg, vi allerede har solgt, er halvdelen til industrivirksomheder", siger hun.

Hanne Kronborg fortæller, at efterspørgslen fordobles år for år, og at stigningen i efterspørgslen fordeler sig jævnt over hele landet.

En jungle af tilskudsmuligheder
De største besparelser opnås, når virksomheden skifter fra olie- eller gaskedel til en varmepumpe, fordi kilowattimeprisen er højest her. Opvarmer man med fjernvarme eller halm og piller, er billedet lidt mere broget, fordi det afhænger af, hvad man køber varmekilden ind til.

Læs også: Nu kommer der mere salg i varmepumper

"Det er et komplekst regnestykke at beregne investeringens nøjagtige tilbagebetalingstid og de konkrete besparelser. Beliggenhed, eksisterende opvarmning og strømpriser spiller ind. Dertil kommer de mange forskellige tilskud til strøm, som blev indført med afgiftsnedsættelsen i januar. Det er en jungle at finde rundt i for menigmand. Derfor bruger vi sammen med Cronborg meget energi på rådgivning og beregninger på baggrund af den individuelle virksomheds oplysninger", forklarer salgschef for klima Lars Pedersen, som dog giver et regneeksempel:

Om Brødrene Dahl

  • Brødrene Dahl er Danmarks største vvs-grossist.
  • Virksomheden er specialiseret i produkter og rådgivning inden for vvs, vand & afløb, værktøj, rør & ventiler og klimaløsninger.
  • Brødrene Dahl er kompetenceleverandør og har 52 butikker spredt over hele landet samt 8 Bad & Design forretninger.

Varmeudgift og CO2-udledning halveret
"Vi har blandt andet lavet en beregning for en virksomhed med et varmeforbrug på 240.000 kWh om året svarende til en udgift på 216.000 kroner med en varmepumpeinvestering på 253.000 kroner inklusiv tilskud. Her kan varmeregningen nedbringes med 130.500 kroner årligt. Tilbagebetalingstiden er 1,9 år og forrentningen er på 51,5 procent. Det er ikke mange steder, man får så højt afkast af sin investering samtidig med, at man skåner miljøet. I dette tilfælde nedbringer varmepumpen CO2-udledningen fra 62 ton til 34 ton om året svarende til en reduktion på 45 procent", fortæller Lars Pedersen.

"En del produktionsvirksomheder og landbrug kan få dækket hele eller størstedelen af deres varmebehov med en varmepumpe og blot supplere med gas- eller oliekedlen, når det er rigtig koldt", siger Lars Pedersen.

Varmepumper udnytter solens gratis energi og trækker varme ud af udeluften, også i koldt vejr. Varmen omsættes til vandet i bygningens varmesystem, og varmepumperne kan således levere både rumvarme, varme til ventilationsanlæg og varmt badevand.

En luft/vand varmepumpe kræver ikke gravearbejde og er derfor nemmere og billigere at installere end et jordvarmeanlæg. Cronborg har udviklet en særlig varmepumpeserie med stor kapacitet beregnet til bygninger på over 600 kvm, hvor varmebehovet typisk ligger på 63.000 kWh årligt eller mere. 

PCSCHEMATIC A/S

Sponseret

Optimer og effektiviser dine byggeprojekter

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

30.04.2024Installator.dk

Brug af overskudsvarme fra Apple et skridt nærmere

30.04.2024Installator.dk

El & Teknik´24: Elektrificeringens nøgleaktører på plads

15.04.2024Genvex

Sponseret

"Jeg vil gerne have et ventilationsanlæg – men hvad med elregningen?"

10.04.2024Genvex

Sponseret

Hvorfor vælge en Combi 185 til projektbyggeriet?

10.04.2024Geovent

Sponseret

Vi byder Markus Dangel velkommen til Geovent

09.04.2024Installator.dk

Daikin opkøber dansk distributør af varmepumper og klima-anlæg

08.04.2024Geovent

Sponseret

Case story: Forbedret arbejdsmiljø med Geovents gennemtænkte løsninger

05.04.2024Genvex

Sponseret

Combi 185 gjorde pensionistlivet en del lettere for Asger og Jytte

Jobmarked

Se alle

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ABB A/S

Field Service Engineer / tekniker med interesse i spændet mellem IT og automation

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

12.05.2024

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand - Erhvervsakademi Sjælland

Vi søger en dygtig underviser til vores VVS-installatøruddannelse

Har du en passion for VVS-faget og brænder du for at udvikle og formidle din faglige viden? Så er der en spændende mulighed for at blive en del af Zealands team i Slagelse. Vi søger en dygtig adjunkt eller lektor til vores VVS-installatøruddannelse, som udbydes både som fuldtidsstudie og som efteruddannelse i Slagelse.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

02.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
ENERGIKONSULENT 2 - FLERFAMILIEHUSE OG ERHVERV

Uddannelsen til energikonsulent i flerfamilie og erhverv certificerer dig til at kunne energimærke alle typer bygninger.

Dato

10.04.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
TEKNISK VIDEREGÅENDE KURSUS Jordvarme og luft-til-vand varmepumper

Kurset giver dig et dybere kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning samt fejlfinding og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver, og det forudsættes, at du har en vis erfaring indenfor VVS, el og køleteknik, og at du har deltaget på basis-kursus.

Dato

07.05.2024

Tid

08:00

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Danvak
Kursus
Det optimale termiske indeklima med lavt energiforbrug

Få indblik i bygningsreglementets indeklima-krav og termiske komfort-krav ved lavtemperatur-opvarmning og højtemperatur-køling med udgangspunkt i eksisterende standarder (DS/EN/ISO 7730, DS/EN 16798-1/2, DS 469 og DS 447).

Dato

07.05.2024

Tid

08:30

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø