Firmabil: lease, leje eller købe?

Leasing af firmabil er populært som aldrig før. Der er mange udbydere, og økonomien i de forskellige løsninger er god. Prisen er lav, vedligehold og reparationer er typisk inkluderet i leasingprisen, der opstår ikke pludseligt uventede udgifter, og man skal ikke ud og binde likviditet i sin vognpark.

Leasing af firmabiler er på hastig fremmarch, og det skyldes blandt andet, at leasing efterhånden er ved at være en standardvare, som alle kan komme i gang med..

”De store leasingselskaber opererer på tværs af bilproducenter, og de kan som regel skræddersy serviceaftaler, så de præcist dækker de behov, kunden har”, siger Kasper Mark Andersen, forretningsområdechef i Nordania Leasing. .

I juli 2016 slog salget af nye biler i Danmark rekord igen, og rigtig mange af dem kører nu som nye varevogne hos installatører og håndværkere landet over. Leasing af firmabiler er på hastig fremmarch, og det skyldes både, at der er gang i økonomien, og at leasing efterhånden er ved at være en standardvare, som alle kan komme i gang med.

Dertil kommer, at flere og flere virksomheder efter finanskrisen er blevet skarpe på at reducere omkostninger, og de lægger et stort arbejde i økonomistyring. Det gøres eksempelvis ved at frigøre likviditet fra lager, automatisering af manuelle arbejdsgange og ved at undgå at have bundet store værdier op i virksomhedens biler – eller flåden, som det hedder på leasingsprog.

Hos Nordania Leasing, der er Danmarks største leasingfirma, oplever man, at leasingmarkedet er en meget præcis indikator på, hvad der foregår i erhvervslivet netop nu:

”Renten er lav, og der er masser af opgaver, og samtidig optimerer alle deres forretning. Det kræver likviditet og fleksibilitet, og det er her leasing kommer ind i billedet. Jeg kan ikke komme på noget tilfælde, hvor det kan svare sig at købe en ny firmabil fremfor at lease den, hvis man ellers har en horisont, der strækker sig længere end 12 måneder”, siger Kasper Mark Andersen, der er forretningsområdechef inden for billeasing til erhverv i Danmark hos Nordania Leasing.

Læs også: Nyt projekt vil fremme el-varevogne blandt installatører

Han begrunder det med, at leasingfirmaerne køber store partier biler og varevogne hjem direkte fra producenterne. Det sikrer en lav pris, men derudover kommer, at man som kunde slipper for en række ekstraudgifter. Det er eksempelvis tinglysningsafgift, stempelafgift og andre udgifter, der gør, at de reelle årlige omkostninger ved eget køb af firmabil bliver væsentligt højere. Ved leasing er der blot administrative udgifter på et par tusinde kroner til leasingselskabet.

”Ved det traditionelle bilkøb gik man på shopping hos nogle forskellige forhandlere med speciale i diverse bilmærker. Måske kunne forhandleren tage den gamle firmabil retur, og måske kunne forhandleren hjælpe med indretningen af den nye firmabil til arbejdsbrug. Ulempen ved denne fremgangsmåde er, at man som kunde ikke får overblikket over markedet – og dermed heller ikke den bedste pris. De store leasingselskaber opererer på tværs af bilproducenter, og de kan som regel skræddersy serviceaftaler, så de præcist dækker de behov, kunden har”, fortæller Kasper Mark Andersen.

Finansiel leasing, operationel leasing eller leje?
I leasingverdenen skelner man mellem finansiel og operationel leasing. Ved operationel leasing, som nok er den metode de fleste umiddelbart forstår ved leasing, er det leasingfirmaet der ejer bilen, og dig, der står, som bruger. Ved finansiel leasing ejer du selv køretøjet, og alle omkostninger til drift og vedligehold skal du betale. En helt tredje mulighed er at leje, hvilket flere udlejningsfirmaer har specialiseret sig i til erhverv.

Operationel leasing er den nemme løsning. Her står leasingfirmaet for alt. Det kan være lige fra dæk, brændstof, service og eventuelle reparationer. Leasingfirmaet ejer bilen, og man kan sige, at de risici, der er forbundet med at have en bil, tilfalder leasingfirmaet. Ved finansiel leasing påtager brugeren sig et større ansvar.

Regnskabsmæssigt behandles operationel leasing som et lejeforhold. Det vil sige, at leasingydelsen i regnskabet opgøres som en omkostning. Ved finansiel leasing medregnes den leasede bil blandt aktiverne og afskrives. Dermed bliver pligten til at betale leasingydelserne kapitaliseret, og der medregnes kalkuleret rente under finansielle omkostninger.

For nogle virksomheder, typisk de større, vil operationel leasing være en fordel regnskabsmæssigt, fordi det blot figurer som en udgift. Dermed ”belaster” det ikke regnskabet på samme måde som finansiel leasing, hvor den leasede bil står som en gældspost.

<p>”Det giver ganske enkelt ikke mening at købe en ny bil til sin virksomhed længere. Man kan umuligt købe den billigere end leasingselskabet, og de administrative fordele er åbenlyse”. </p>

Kasper Mark Andersen, forretningsområdechef i Nordania Leasing

Gæt et kilometerantal
En anden forskel på operationel og finansiel leasing er, at man med operationel leasing baserer kontrakten på et estimeret antal kørte kilometer om året. Det betyder, at man som leasingkunde inden for en vis margen skal kunne gætte hvor mange kilometer, man kører. Det kan være en nem øvelse for virksomheder med faste kunder og rutiner, men hvis man står over for helt nye udfordringer, kan det være noget nær umuligt at sjusse sig frem til. Sætter man kilometertallet for lavt i forhold til det faktisk kørte, skal man betale ekstra.

For at undgå den situation kan finansielle leasing være det rette valg, fordi man her ikke har et fast kilometertal at forholde sig til. En lovændring har dog gjort det muligt at justere på det estimerede antal kilometer undervejs i en operationel leasingkontrakt. Det blev muligt fra 1. juli 2016.

Læs også: Overholder du reglerne om it i servicevognen?

Hvis ens virksomheds behov for biler er endnu mere ad hoc-præget, kan det svare sig at leje frem for at lease.

”Der er efterhånden mange, inklusiv os selv, der har specialiseret sig i udlejning til erhverv på kortere eller længere kontrakter. Tommelfingerreglen er, at hvis man skal bruge en bil i kortere tid end 12 måneder, så bør man overveje at leje,” siger Kasper Mark Andersen.

Han nævner som eksempler, at virksomheder og organisationer som Metroselskabet og Roskilde Festival vælger at leje, fordi deres behov er meget omskifteligt.

Køb af ny bil giver ikke mening
De leasing- og lejeløsninger, der er på det danske marked i dag, dækker ifølge Nordania de behov, som erhvervslivet har, uanset om det drejer sig om en enkelt varevogn eller en flåde på 600 biler.

”Det giver ganske enkelt ikke mening at købe en ny bil til sin virksomhed længere. Man kan umuligt købe den billigere end leasingselskabet, og de administrative fordele er åbenlyse”, mener Kasper Mark Andersen.

Hen medgiver dog, at der er en gruppe af mindre erhvervsdrivende, der af forskellige grunde vælger at købe brugte biler. Her kan leasingselskaberne ikke være med, da de udelukkende arbejder med nye biler. Derudover er der en endnu mindre gruppe, som bliver afvist af leasingselskaberne på grund af deres kreditværdighed. Det kan eksempelvis være helt nye virksomheder, som må finde anden finansiering og købe deres biler selv. 

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

Guldager A/S

Sponseret

Guldager overtager Servicebilen ApS / Vision Watercare

Relateret indhold

27.03.2024Installator.dk

Ahlsell vil være størst - tester døgnåbne butikker

27.03.2024Installator.dk

Kemp & Lauritzen glæder sig i nye farver

27.03.2024Installator.dk

Kemp & Lauritzen glæder sig i nye farver

26.03.2024Installator.dk

Niras leverer rekordindtjening i solidt 2023-regnskab

26.03.2024Installator.dk

Erhvervsorganisation: Danmark er langt fra mål om grøn energi på land

25.03.2024RIB Software

Sponseret

Whitepaper: De 10 mest almindelige udfordringer inden for kvalitetssikring og Field Management

25.03.2024Installator.dk

Nye ladeoperatører er fundet til ladeparker ved Lillebælt

22.03.2024Installator.dk

DM i Skills rykker til Nordjylland i 2026

Jobmarked

Se alle

METRO THERM A/S

Vi søger en teknisk salgssupporter

Har du VVS-baggrund og erfaring med varmeanlæg? Så er det måske dig, vi søger til stillingen som teknisk salgssupporter hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Mercantec

Undervisere søges til ventilation og damp

Leder du efter nye udfordringer og fantastiske kolleger – og har du lyst til at blive en del af Mercantecs nye, samlede VVS-, klima- og damp-team?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

16.04.2024

ELTRONIC A/S

Project Delivery Manager til montage og idriftsættelse af Automationsprojekter

I Eltronic A/S er vi i front inden for udviklingsprojekter med komplekse automationsløsninger til vores kunder inden for fødevare-, life science og fremstillingsindustrien. Til vores team, søger vi nu en erfaren Project Delivery Manager, som vil stå i spidsen for effektivt at bringe vores automationsprojekter i mål.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

18.04.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en tekniker med interesse for automation

Er du teknisk dygtig og motiveres af en alsidig hverdag? Har du erfaring med PLC, robotteknologi eller interesse for automation? Og vil du være med til at sikre den daglige drift og optimere vores automatiske produktionslinjer. Så søger vi lige nu en engageret tekniker til METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GEMINA TERMIX A/S

Intern salgstekniker

Vil du være del af den grønne omstilling og arbejde i en branche i vækst? Vi søger en ny kollega til vores velfungerende salgsteam på 16 personer.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en teknisk fjernvarmesælger

Brænder du for relationssalg? Har du evnerne til at udbygge et stærkt samarbejde med dine kunder? Og har du styr på fjernvarme? Så er det måske dig, vi søger som vores nye tekniske fjernvarmesælger til METRO THERMs fjernvarmeteam.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GEMINA TERMIX A/S

QHS-koordinator søges

Kunne du tænke dig at udfolde dig fagligt inden for kvalitet og arbejdsmiljø på et konkurrencedygtigt fjernvarmemarked som vores QHS-koordinator?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ELTRONIC A/S

Automation Engineer til spændende udviklingsprojekter inden for Life Science og F&B

Eltronic A/S fortsætter den spændende udviklingsrejser og søger flere nye kolleger til vores automationsteam, der brænder for at arbejde med programmering og udvikling af unikke automationsløsninger til vores kunder.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

31.03.2024

DFDS

Skibselektriker

Ohøj! Vil du være en vigtig del af den kritiske infrastruktur, der ad vandvejen betjener kunder og samfund i og uden for Europa? Er du på udkig efter et udfordrende job til søs, hvor du vil spille en vigtig rolle på et højt specialiseret team? Så søg jobbet som Skibselektriker.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

30.03.2024

Fagerhult AS

Belysningsrådgiver - Vest

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
Varmeanlæg fra A til Z

9 ud af 10 varmeanlæg i Danmark fungerer ikke, som de er tiltænkt. Det er bare sjældent, der er nogen, der opdager det!

Dato

13.03.2024

Tid

08:30

Sted

Glostrup Park Hotel, Hovedvejen 41, 2600 Glostrup

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
KOMPETENCEGIVENDE - Servicekursus

Kurset giver dig et dybere kendskab til udførsel af et serviceeftersyn og gør dig i stand til at foretage et lovpligtigt serviceeftersyn samt indregulering af Vølunds varmepumper.

Dato

04.04.2024

Tid

08:00

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Danvak
Kursus
Lydforhold og støj fra VVS-anlæg – krav i BR18, DGNB og SBi-anvisninger

Akustik-grundkursus, kravene og beregningsmetoder – hvad skal man være opmærksom på som projekterende, udførende eller som leverandør

Dato

09.04.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø