Installatører optimistiske trods tøvende boligejere

Energieffektivisering af private boliger er et af installatørernes bedste bud på et marked i vækst. Men vægelsindende boligejere vil have en stor belønning, inden de inviterer installatørerne indenfor i varmen.

Allan Rasmussen er uddannet energitekniker og indehaver af vvs-installatørvirksomheden H. Chr. Nielsen i København. Danfoss Living-termostaten har temperaturdisplay og natsænkning. Men privatkunderne efterspørger den sjældent, fortæller han..

Installatørerne har generelt de positive briller på, når det gælder markedet for energirenoveringer og energieffektiviseringer i private hjem. 

I dag henter el- og vvs-installatørerne henholdsvis 10 eller 15 procent af deres omsætning på energieffektivisering, og den indtægt vil blive større i de kommende år, spår installatørerne selv.

<p>”De private kunder er som regel kun interesseret i de energibesparende løsninger, når deres nuværende installation går i stykker. Besparelserne er simpelthen for små til, at kunderne gider skifte noget fungerende ud med en ny installation."</p>

Allan Rasmussen, indehaver af vvs-virksomheden H. Chr. Nielsen og Co

65 og 66 procent af vvs- og elinstallatørerne regner med stigende omsætning på energieffektiviseringsopgaver, det viser Tekniqs markedsstatistik for 2013, og dermed er ’energieffektivisering’ det område, hvor flest forventer vækst.

”De høje forventninger skyldes blandt andet Danmarks høje energipriser, der skaber incitament for energieffektivisering” lyder det i statistikken om elbranchens forventninger til fremtiden.

Læs også: Vi skal satse mere på energieffektivisering

Samme positive syn på fremtiden kommer fra de uddannede energivejledere, der også forventer, at den stigende interesse for energirenovering fortsætter i de kommende år.

En rundspørge, som Energivejlederordningen gennemførte i november 2013 viser, at de fleste energivejledere ser optimistisk på fremtiden og regner med at skulle lave mere fremover. To ud af tre energivejledere har haft vækst i løbet af de seneste år, og mere en halvdelen regner med mere vækst fremadrettet.

Energipriser stiger
Formentlig vil den kommende forsyningssikkerhedsafgift, som rammer husholdningerne på el- og varmeregningen løbende frem til 2020, give boligejerne yderligere et incitament til at energirenovere.

Afgiften blev vedtaget af Folketinget i januar 2013, og når den er slået fuldt igennem i 2020, vil en typisk husstand i et enfamilieshus med et olie- eller naturgasfyr betale omkring 1.500 kroner mere om året for deres boligenergi.

Læs også: Grossister viser slutbrugerne klimaløsninger

Men spørgsmålet er, om det er nok ’pisk’, til at boligejerne for alvor begynder at energirenovere. Det er svært at spå om, men i dag kræver det i hvert fald en stor indsats at få boligejerne til at kaste penge efter energieffektiviseringer.

Det oplever Allan Rasmussen, der er indehaver af vvs-installationsvirksomheden H. Chr. Nielsen på Nørrebro i København.

El- og varmeudgiften er en af de største poster på familiens budget. Siden 1995 er regningen for el og varme steget med 103 procent i et gennemsnitshjem. I 2010 hoppede energiudgiften op med 24 procent under en både lang og kold vinter/efterår. Fremtidige forsyningssikkerhedsafgifter vil frem til 2020 øge husstandens energiregning omkring 1.500 kroner årligt for enfamilieboliger med gas- eller oliefyr. Kilde: Danmarks Statistik.

”De private kunder er som regel kun interesseret i de energibesparende løsninger, når deres nuværende installation går i stykker. Besparelserne er simpelthen for små til, at kunderne gider skifte noget fungerende ud med en ny installation”, siger Allan Rasmussen. Han oplever også, at der stadig mangler en bevidsthed om det at energieffektivisere hos forbrugerne.

”Kunderne vil bare have en pumpe og snakker ikke meget om energieffektivitet”, siger Allan Rasmussen.

Gulerod er nødvendig
Forbrugernes tøven på energirenoveringsområdet bekræftes af Torben Richardt Hansen fra Energivejledersekretariatet. Et skifte til en ny energiform i boligen er ikke et umiddelbart valg, fordi det kræver en investering af både tid og penge. Private husstande er langsomme til at skaffe energibesparelser, selv når el- og varmeregningen laver et opadgående hop.

Læs også: Skolerenovering for milliarder

Skal husstande virkelig få lyst til energirenovering, skal borgerne lokkes med en økonomisk gulerod som eksempelvis håndværkerfradraget eller oliefyrspuljen, som er to politiske tiltag, der har virket.

Torben Richardt Hansen mener ikke, at stigningerne i energipriserne varslet i forsyningssikkerhedsloven er voldsomme nok til alene at sætte gang i markedet.

”Det, der får husstande til at reagere, er når tilskud og fradrag annonceres”, siger han.

Han mener også, at medier og boligejernes omgangskreds, naboer og kolleger spiller en stor rolle i forhold til at skabe besparelser via energieffektivisering.

”Energibesparelser er mere på den lange bane og har meget at gøre med, hvad folk læser og hører”, siger Torben Hansen.

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

02.05.2025Solar Danmark

Sponseret

Thomas Phillipsen bliver Vice President i Solar Danmark

02.05.2025Installator.dk

CSR-direktiv udskydes – godt nyt for installatørbranchen

01.05.2025DTU

Sponseret

Styrk dine kompetencer med en diplomuddannelse på DTU

01.05.2025Avidenz A/S

Sponseret

Arbejdstilsynet har fokus på regler og praksis for eftersyn af tekniske hjælpemidler

01.05.2025Coromatic A/S

Sponseret

Datacentre er en sårbar og kritisk infrastruktur

01.05.2025Installator.dk

VVS´25: Grundfos klar med app-styrede pumper

01.05.2025Installator.dk

Koble etablerer sig i Midtjylland med optagelse af AC i Vejle

30.04.2025Installator.dk

AO overtager webshop fra VVS-eksperten

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Driftsleder søges til central rolle i Vølund Varmetekniks serviceteam

Som driftsleder hos Vølund Varmeteknik vil du få en central rolle i at sikre, at vores servicekunder får en professionel betjening. Du vil være ansvarlig for at afklare specielle og tidskrævende servicesager i samarbejde med eksterne teknikere og fungere som kompetenceansvarlig for disse teknikere.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

AG ELECTRIC A/S

AG Electric A/S søger ambitiøs køletekniker/overmontør

Vores hidtidige leder af vores køleafdeling er blevet ansat hos en af grossisterne i branchen, og vi søger derfor en afløser for ham.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Jarnved K/S (Svanholm Gods)

VVS´ER SØGES TIL SVANHOLM GODS

Vil du arbejde med bæredygtige projekter og vedligehold på et af Danmarks kendteste godser?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

18.05.2025

DR

Tekniker til DR Ejendomme & Service i Aarhus

I DR er vi lige nu på udkig efter en tekniker, der har lyst til at arbejde med drift og vedligehold af DRs bygning i Aarhus. Huset rummer mange spændende aktiviteter, og du vil som tekniker få mulighed for faglig udvikling og en varierende hverdag, hvor du vil prøve kræfter med omfattende teknik, herunder ventilation, køl, CTS, elforsyning, generatorer og UPS-anlæg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

25.05.2025

Vølund Varmeteknik A/S

Bliv Projektansvarlig for fjernvarme

Vølund Varmeteknik A/S står foran en spændende rejse ind på fjernvarmemarkedet og søger nu en teknisk stærk og kommercielt tænkende Projektansvarlig.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.05.2025

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025