Opgør med vvs-branchens prisstruktur på vej

DS Håndværk & Industri ønsker et opgør med vvs-branchens nuværende prisstruktur, som i september blev udstillet i DR-programmet ”Kontant”. Organisationen har derfor inviteret en række grossister til møde om listepriser og høje rabatter.

”Vores medlemmer har længe ønsket sig gennemsigtige priser og rabatstrukturer, så de kan købe deres materialer til en ordentlig pris og ikke risikerer at snyde hverken sig selv eller kunden”, siger direktør i DS Håndværk & Industri Jani Lykke Methmann. Foto: DS Håndværk & Industri.

Vvs-branchen lider under en stærkt problematisk prisstruktur, som er forvirrende og tidskrævende for både vvs-installatører og forbrugere at gennemskue. Det er holdningen hos DS Håndværk & Industri, som har inviteret vvs-branchens grossister til et dialogmøde for at ændre situationen.

Læs også: Vvs’ere sviner DR-program på Facebook

Initiativet fra installatør-organisationen kommer efter, at DR-programmet ”Kontant” i september udstillede branchen ved at vise en række eksempler, hvor vvs-installatører tog enorme overpriser for materialer.

Kernen i problematikken er, at stort set alle installatører får meget høje rabatter hos grossisterne, men alligevel sender de høje listepriser videre til forbrugerne. Dermed opstår der stor forskel på de materialepriser, der fremgår af fakturaen, og de priser som forbrugeren kan finde materialerne til på nettet eller i byggemarkedet.

Ifølge DS Håndværk & Industri er branchens kutyme med at sende listepriserne videre til forbrugerne med til at holde installatørernes timepriser kunstigt nede. Det er altså balancen mellem timepris og materialeavancer, som organisationen gerne vil have ændret hurtigst muligt.

Vil opnå fælles forståelse
”Vores medlemmer har længe ønsket sig gennemsigtige priser og rabatstrukturer, så de kan købe deres materialer til en ordentlig pris og ikke risikerer at snyde hverken sig selv eller kunden”, siger direktør i DS Håndværk & Industri Jani Lykke Methmann.

Læs også: Organisationer: Kontant-udsendelse var unuanceret

Hun håber, at et møde med grossisterne kan føre til en fælles forståelse for, at det er nødvendigt at gøre noget.

”Vi kan ikke acceptere, at vore medlemmer bliver udstillet gang på gang som i Kontant. Det vil vi gerne fortælle grossisterne og samtidig høre, hvor de står. Jeg er nemlig usikker på, hvor mange af dem, der reelt er klar til ændringer”, siger Jani Lykke Methmann.

<p>”Vi kan ikke acceptere, at vore medlemmer bliver udstillet gang på gang som i Kontant. Det vil vi gerne fortælle grossisterne og samtidig høre, hvor de står" </p>

Jani Lykke Methmann, direktør i DS Håndværk & Industri

Solar klar til dialog
Hos Solar er direktør for VVS Jimmi Berg positiv over for DS Håndværk & Industris initiativ.

”Vi lever af den professionelle installatør, så vi har selvfølgelig interesse i, at de kan håndtere deres kunder professionelt, og at de ikke bliver udstillet som nogen, der scorer kassen. Derfor deltager vi gerne i en rundbordssamtale, hvor det bliver diskuteret om rabatterne på bruttoprisen er med til at skabe et skævt billede af priserne på materialer”, siger Jimmi Berg.

Læs også: Grossister gør lagervarer til skaffevarer

VVS-grossisternes brancheforeningen Rørforeningen er også opmærksom på problematikken, men ønsker ikke at tage initiativer i retning af at ændre situationen.

”Jeg tror, der er en fælles forståelse for, at tingene med fordel kan ændres, men på grund af konkurrencelovgivningen kan vi ikke holde møder med vores medlemmer om prisstrukturen”, siger Kim Holst, der er direktør i Rørforeningen.

Han henviser til, at foreningen for år tilbage fik forbud af Konkurrencestyrelsen mod at samle sine medlemmer og diskutere problemet. Den problematik er DS Håndværk og Industri opmærksom på og afventer i øjeblikket tilladelse fra Konkurrencestyrelsen til overhovedet at afholde mødet. Der arbejdes også med det alternativ, at en repræsentant fra Konkurrencestyrelsen kan deltage på mødet.

Erhvervsmagasinet Installatør har også forsøgt at få en kommentar fra Brødrene Dahl, Lemvigh-Müller, AO Johansen og Sanistål til denne artikel, men trods talrige henvendelser har det ikke været muligt før deadline. Dog skriver administrerende direktør i AO Johansen Niels A. Johansen i en mail via sin sekretær, at han ikke deltager i mødet og derfor ikke vil kommentere på prisstrukturen.  

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

01.05.2025DTU

Sponseret

Styrk dine kompetencer med en diplomuddannelse på DTU

01.05.2025Avidenz A/S

Sponseret

Arbejdstilsynet har fokus på regler og praksis for eftersyn af tekniske hjælpemidler

01.05.2025Coromatic A/S

Sponseret

Datacentre er en sårbar og kritisk infrastruktur

01.05.2025Installator.dk

VVS´25: Grundfos klar med app-styrede pumper

01.05.2025Installator.dk

Koble etablerer sig i Midtjylland med optagelse af AC i Vejle

30.04.2025Installator.dk

AO overtager webshop fra VVS-eksperten

29.04.2025Installator.dk

Københavns Kommune skifter til intelligent LED: 160.000 armaturer udskiftes

28.04.2025Belimo A/S

Sponseret

Mød Belimo på VVS’25, hvor vi fejrer 50 år med god energi

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025