Stramme kommunale budgetter hæmmer ventilationsmarkedet

Hos installationsvirksomheden Glenco A/S er man ikke i tvivl om, at markedet er til stede i ventilationsbranchen, men man er heller ikke i tvivl om, at væksten i markedet er meget afhængigt af beslutningsprocesserne i specielt kommunerne.

”Mange rentable energirenoveringsprojekter bliver desværre bremset af den kortsigtede etableringsomkostning. Vi så hellere, at etableringsomkostninger plus driftsomkostninger i f.eks. fem år var bestemmende for igangsættelse af projekter,” siger Thomas Schalek.Foto: Glenco.

På en bagende varm sommerdag i slutningen af juni kan det vel næppe være mere passende at besøge en installationsvirksomhed med en stor ventilationsafdeling til en snak om markedet for ventilations- og indeklimaanlæg her og nu. Målet er Glencos hovedkontor i Hvidovre, hvor regionschef Dorthe Bergström, Michael Dam, afdelingsleder Energi og Thomas Schalek, afdelingsleder, Pharma/Renrum, er sat stævne. Glenco, der har været på det danske installationsmarked i 90 år, har små 500 ansatte, hvoraf ca. halvdelen er tilknyttet ventilationsafdelingen.

Kæmpemarked
Vel bænket omkring bordet med forfriskende vand, dampende kaffe og basser, står det hurtigt klart, at markedet for ventilations- og klimaanlæg er kæmpestort.

”1. januar 2008 trådte EU-direktivet om lovpligtigt eftersyn af bygningers ventilations- og klimaanlæg til personkomfort hvert femte år i kraft. Formålet med direktivet er at reducere energiforbruget og CO2-udledningen,” indleder Michael Dam og fortsætter:

”Problemet er, at rigtig mange ventilations- og klimaanlæg ikke kører optimalt og derved bruger for meget el og varme. Et tilsyn kan medvirke til at tilpasse driftstiden, luftskiftet og temperaturen til det aktuelle behov i de lokaler, der ventileres og eventuelt køles. Samtidig kan mere effektive ventilatorer og genvinding af varme øge besparelsen, så den i mange tilfælde overstiger 30 procent af anlæggets årlige energiomkostninger.”

Energistyrelsen skønnede fra ordningens start, at der inden fem år skulle være efterset og godkendt ca. 30.000 anlæg, som altså er omfattet af ordningen. Det lovpligtige eftersyn gælder i øvrigt ikke anlæg i bygninger til industri, håndværk, erhvervsmæssig produktion i landbrug og gartner mv., ej heller anlæg, der bruges under 500 timer årligt, og heller ikke anlæg, hvor over 50 procent af energiforbruget til køling går til andet end personkomfort.

”Som det ser ud på nuværende tidspunkt er der gennemført ca. 2.000 tilsyn, hvoraf vores 20 certificerede medarbejdere har udført ca. 1.000. Det relativt beskedne antal gennemførte tilsyn står i skærende kontrast til Energistyrelsens egen målsætning, specielt når man tænker på, at en meget stor del af markedet netop er i offentlige bygninger, som hospitaler, skoler, institutioner osv. samt i kontorbyggerier,” indskyder Thomas Schalek og fortsætter:

”Til renoveringsmarkedet forudser vi, at der vil blive afsat rigtig mange midler i de kommende år. Det vil blive et kæmpemarked – ikke bare for ventilationsbranchen, men for installationsbranchen som helhed. Alene på hospitalsområdet tales der om milliardbeløb, og hvis det bliver realiseret i konkrete renoveringsprojekter, får vi og den samlede branche meget at lave.”

Kommunernes dilemma
Ifølge Dorthe Bergström har den offentlige sektor generelt stor fokus på indeklimaet og energiforbruget hertil. Det kommer f.eks. til udtryk i store energiprojekter på hospitaler og i andre offentlige bygninger. Ofte er der tale om renovering af ældre bygningers ventilations- og klimaanlæg, hvor der fra bygherrens side lægges op til energirigtig projektering.

”Men vi støder på et markedsdilemma: Vil kunden gå efter laveste pris eller den økonomisk mest fordelagtige løsning ud fra en totaløkonomisk betragtning? Vi kender det jo alle fra medierne. Der skal spares på budgetterne, og det betyder prioritering mellem kommunernes mange forskellige opgaver med børn, unge og ældre. Det kræver god kommunikation, når budskabet er, at man skal investere i energireducerende tiltag, hvis konsekvenserne her og nu går ud over forskellige borgergrupper,” erkender Dorthe Bergström.

Kortsigtede energiinvesteringer
”Vi oplever nogle kommuner, der er toptunede, mens andre har et stykke vej til målet, ved at der f.eks. kun igangsættes mindre investeringslette pilotprojekter. Kommunernes engagement varierer også en del og er noget personafhængigt, forstået som den dynamik, der er at spore hos såvel kommunalpolitikere som embedsmænd. Men uanset hvad, så skal kommunerne afdække energiforbruget i deres bygninger og tekniske anlæg, og de skal sørge for at opstille en plan for drift og vedligehold af deres tekniske anlæg,” forklarer Michael Dam.

”Her kommer f.eks. en virksomhed som vores ind i billedet. Vi kan give kommunerne den rigtige sparring både i forhold til at komme med forslag til energibesparelser og i forhold til at holde kommunerne ajour med aktuelle lovkrav på ventilations- og indeklimaområdet,” siger Thomas Schalek og tilføjer:

”Der kan virkelig være mange penge at hente for kommunerne ved at udskifte eller indregulere eksisterende ventilations- og klimaanlæg, ikke mindst med tanke på at ventilation typisk er det mest energiforbrugende område i bygninger. Vi så meget gerne, at det blev et lovkrav for kommunerne at igangsætte projekter med en tilbagebetalingstid under fem år, men også at kommunerne havde nemmere adgang til lånefinansiering af energiprojekter. Vi oplever ofte, at der i den kommunale beslutningsproces lægges for stor vægt på etableringsfasen frem for at se på tilbagebetalingstiden og driften og dermed de løbende besparelser på samme. Det er ikke ualmindeligt, at der i den afsluttende beslutningsfase skæres på investeringerne på energiområdet, hvilket typisk går ud over ventilations- og indeklimaområdet.

Vedholdende dialog
I forhold til kommunerne, der har dette enorme potentielle marked, er Glenco ikke overraskende offensiv.

”Vi orienterer løbende kommunerne om besparelsesmuligheder, om ny lovgivning og lignende og har da også på nuværende tidspunkt forretningsmæssige relationer til mange kommuner. Eksempelvis er vi i kontakt med en kommune i Nordsjælland, hvor vi har aftalt, at vi skal starte med at kortlægge energiforbruget i en enkelt institution,” forklarer Dorthe Bergström.

”Vi forsøger også at synliggøre de gode eksempler, der rent faktisk gennemføres. I det hele taget sørger vi for at have en kontinuerlig dialog, der ikke bare omfatter den tekniske løsning, men f.eks. også finansieringen af et givent projekt. Det kan f.eks. ske ved, at kommunerne, hvis de kan præsentere energiprojekter med store potentielle besparelser, kan kontakte landets energiselskaber og ad den vej søge om at få tilskud til investeringen. I dialogen med kommunerne prøver vi at få dem til at stille store krav til anlæggene, således at der foreslås nye anlæg, der virkelig kan gøre en forskel i det lange løb. I det hele taget forsøger vi at påvirke kommunernes rådgivere til at lægge vægt på andre kriterier end blot prisen. Det kan f.eks. være kompetencen hos vores medarbejdere, kravene til kvaliteten af det samlede anlæg eller fleksibiliteten i de konkrete løsninger.”

Solen bager stadig fra en skyfri himmel, da jeg tager afsked, sætter mig ud i gloende varm bil og vender næsen hjemad og ville ønske at lige netop denne model havde aircondition – det har den ikke, så ned med vinduerne!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Følger du installationsreglerne for sikringselementer i boligtavler?

Techem Danmark A/S

Sponseret

Spar på ressourcerne - anbefalingen er, sæt forbrugsmåling op hurtigst muligt i projekterne

Relateret indhold

19.06.2025Genvex

Sponseret

Nu banker sommeren på døren – er dit ventilationsanlæg klar til varmen?

03.06.2025Geovent

Sponseret

Frisk luft til Herlufsholms Idrætscenter – helt enkelt!

22.05.2025Geovent

Sponseret

Vi skaber løsninger, der gør en forskel – nu med EU-patent på vores ESA-arm!

08.05.2025Genvex

Sponseret

Combi Blueline – ventilation, køl, varme og varmt brugsvand i ét anlæg

08.05.2025Geovent

Sponseret

Moores Biscuits reducerede energiforbruget med 30% - med en løsning fra Geovent

07.05.2025Genvex

Sponseret

Mød Genvex på VVS’25

06.05.2025H. Jessen Jürgensen A/S

Sponseret

Fancoils som alternativ til radiatorer i luft-til-vand-anlæg

02.05.2025KE Fibertec AS

Sponseret

KE Fibertec lander flot resultat i et ujævnt år

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
ECIT Consulting A/S
Webinar
Effektiv dokumentation af processer med Page Scripting i Microsoft Business Central

ECIT inviterer dig til et informativt webinar, hvor vi præsenterer den nye Page Scripting funktion i Microsoft Business Central. Lær, hvordan du kan bruge denne funktion til at dokumentere og teste dine forretningsprocesser effektivt, sikre kontinuerlig drift og undgå nedetid ved implementering af nye opdateringer.

Dato

09.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Lautrupvang 8, 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Boliginstallationer og teknisk beregning på kredsløb

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

25.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser, livscyklus og påvirkning af strategiske drivkræfter.

Dato

25.08.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

26.08.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup