Tusindvis af danske vindmøller er på vej til at blive skrottet
Silkeborg-firma har siden 2015 levetidsforlænget knap hundrede vindmøller rundt i Europa. Nu har de selv købt deres første vindmølle.
Virksomheden Spica Technology har gennem de seneste 10 år positioneret sig som Europas førende inde for retrofit af vindmøller. De to ejere af Spica Technology, Anders B. Jensen og Benny Thomsen, fik i efteråret den idé, at selv ville forsøge sig som vindmølleejere. Det har resulteret i, at de i dag ejer en Nordex N60 1,3MW fra 2001, som er placeret i Filskov i Midtjylland. Den gamle mølle skal naturligvis retrofittes med deres eget styresystem.
”Vi er den virksomhed, der antalsmæssigt har levetidsforlænget flest vindmøller i Europa, og derfor tænkte vi, at selvfølgelig skulle Spica Technology producerer sin egen strøm med hjælp fra en mølle, som ellers havde udsigt til at blive skrottet. Med købet af møllen får vi som virksomhed gjort os endnu grønnere, og samtidig sørger vi for, at levetiden for møllen forlænges med mindst 15 år”, fortæller Benny Thomsen, CEO og medejer af Spica Technology
Han peger på, at der for øjeblikket står mere end 2.500 vindmøller á typen 500-1300 KW rundt omkring i Danmark, som er på vej til at blive skrottet. Årsagen er, at elstyringen i møllerne er outdated. Og det er lige præcis de mange møller, som Spica Technology har specialiseret sig i at producere nyt styresystem til.
”En vindmølle skulle jo gerne være en bæredygtig investering, men det samlede CO2-regnskab for en vindmølle af den slags får alvorlige ridser i lakken, hvis møllen skrottes efter de sædvanlige 20 år, som er den typiske designlevetid. I stedet kan vi ved at udskifte el-styringen med ny teknologi, forlænge møllens levetid til gavn for CO2-regnskabet, og i virkeligheden er det bare almindelig sund fornuft, da møellernes konstruktioner oftest intet fejler. Det er kun den elektroniske styring, der er forældet”, påpeger Anders B. Jensen, CTO og medejer af Spica Technology.
LÆS OGSÅ: Nexans vinder skotsk vindmøllekontrakt
Retrofitting styrker elmarkedet
Det højtspecialiserede ingeniørfirma er 100% dedikeret til vindmølleindustrien. 1997, har Spica Technology fra hovedkontoret i Silkeborg udviklet, produceret og installeret innovativ software, elektronik og elektriske komponenter i nye og eksisterende vindmøller – både onshore og offshore. Med speciale i vindmøllestyringer og eltavler, har Spica Technology leveret til kunder i vindmølleindustrien over hele verden.
Hos brancheforeningen Wind Denmark mener man, at der er godt fornuft i at retrofitte de ældre vindmøller:
”Ældre vindmøller spiller en vigtig rolle i den grønne omstilling også fremadrettet, og retrofitting spiller derfor i den sammenhæng en rolle for at opdatere vindmøllerne til de vilkår, der vil være på elmarkedet fremadrettet”, siger Jan Hylleberg, administrerende direktør i Wind Denmark.
Den nyerhvervede mølle bliver ifølge de to ejere blot den første i en række af vindmøller.
”Vi er på jagt efter flere møller, som vi kan opkøbe og retrofitte. På den måde kan vi også synliggøre og dokumentere overfor vores kunder, at der er store fordele ved at erstatte ’hjernen’ i en gammel mølle med ny teknologi”, påpeger Benny Thomsen.
-AKJ