Viden er en mangelvare i ventilationsbranchen

Kan du huske historien om damen, der forsøgte at tørre sin kat i den nye vidunder-microbølgeovn? Det var til både at grine og græde over, og sådan findes der masser af tragikomiske historier om folk og teknik. Det gælder også i ventilationsbranchen, hvor der går historier om anlæg, der kører for fuld udblæsning lige ind i den stadig påmonterede transport-plade, og om viceværter der ligner et spørgsmålstegn, når de bliver bedt om at vise vej til ventilationsanlægget.

Uvidenhed koster: Om historierne er sande, ved jeg ikke, men faktum er, at vidensniveauet om ventilation generelt er for lavt blandt de drifts- og bygningsansvarlige. De ved en masse om energioptimering af lyskilder, ordinær varmeforsyning og vinduesisolering, men er ofte helt utilstrækkeligt klædt på i forhold til drift og vedligehold af ventilationsanlægget. Derfor er det ikke ualmindeligt, at boligblokke, administrationsbygninger og offentlige ejendomme populært sagt fyrer for gråspurvene.

Samfundsmæssigt er det selvfølgelig skidt, al den stund at energiregningen i gennemsnit er 20 pct. højere i bygninger med dårligt vedligeholdte ventilationsanlæg sammenlignet med de gode installationer. Men for os som branche er det også en kæmpe udfordring, for hvordan udnytter vi det enorme potentiale, når de store indkøbere slet ikke ved, at de har et problem?

Christen Galsgaard, Dansk Ventilation.

Hønen eller ægget

Dokumentationen er ellers i orden. Dansk Ventilationsforening har fx i forbindelse med revisionen af DS447 været med til at udvikle gode vejledninger til drift og vedligehold af ventilationsanlæg. Men igen, hvis du som driftsansvarlig ikke er klar over problematikken, så sætter du dig jo ikke ned og læser anvisninger.

Derfor er vi nødt til at vende blikket mod de lokale tilsyndsmyndigheder. De har jo en veldefineret opgave med at kontrollere, at alle anlæg lever op til bygningsreglementet og er dem, der kan og skal skubbe de driftsansvarlige ind på klimasporet. Desværre findes der også her et uddannelsesmæssigt efterslæb, som er bredt erkendt helt op på ministerieniveau. Og det er her katten er begravet.

Fælles ansvar

For uden kontrol, ingen handling. Sådan er det bare, det har talrige eksempler bevist. Derfor er det pinedød nødvendigt, at vidensbaren løftes ude i kontrolinstanserne, hvis de mange klimaambitioner skal indfries. Ellers ender det hele med at blive en mission og fine ord på papir og i ministertaler. Desværre har energiministeriet meldt ud, at man ikke har ressourcer til at uddanne tilsynsmyndighederne, så hvad gør vi nu?

Jeg mener, at det er en udfordring der for os som branche er værd at tage op. Vi skal medvirke til at uddanne de driftsansvarlige og de lokale myndigheder, men vi vil ikke påtage os ansvaret for det. Det er en fælles opgave, som alle aktører – energiministeriet, energistyrelsen, kommuner, producenter, entreprenører og bygherrer – sammen har et ansvar for at løse.

I Dansk Ventilationsforening er vi parate. Vi ligger inde med viden og har gode, etablerede samarbejder på tværs af hele indeklima- og energiområdet. Det giver os tiltro til, at vores egen opfattelse af situationen er realistisk – at det er muligt at gennemføre en hurtig forbedring på området.

Til vores samarbejdsparter siger vi med klar stemme ”Lad os så se at komme i gang”. 

20.08.2015Dansk Ventilation

Sponseret

Ventilationsbranchen har brug for et samtalekøkken

Ventilationsbranchen i front med smart returemballagesystem

25.06.2015Dansk Ventilation

Sponseret

11.06.2015Dansk Ventilation

Sponseret

Alex Rasmussen er ny formand for Eurovent

Stort fremmøde ved Dansk Ventilations årsmøde

28.04.2015Dansk Ventilation

Sponseret

08.04.2015Dansk Ventilation

Sponseret

Viden er en mangelvare i ventilationsbranchen