VVS-branchen spilder enorme ressourcer på priskaos

VVS-priserne har de sidste 15 år været uigennemskuelige og komplicerede i en grad, så alle i branchen spilder masser af ressourcer på at håndtere dem. Der er dog tegn på, at en forenkling af priserne er på vej.

”Som det er nu, er det ubegribeligt for de fleste, hvornår man får den ene og den anden rabat, når man handler med grossisterne, og installatørerne skal bruge urimelig lang tid for at finde ud af, hvad der er den reelle pris”, fortæller Jani Lykke Methmann, direktør i Arbejdsgiverne. Foto: Arbejdsgiverne..

Det har været slemt, men der er lys forude. Jani Lykke Methmann, der er direktør i Arbejdsgiverne, fortæller, at foreningen har en konstruktiv dialog med grossisterne enkeltvis.

Hun tror på, at der inden for de næste 6-12 måneder vil ske en sund forenkling af priserne, så branchen kan begynde at samarbejde om at levere godt arbejde og gennemskuelige samt fair priser igennem hele værdikæden fra producenter over grossister og installatører til slutkunder.

Læs også: AO tager stort skridt mod ny prisstruktur

Hun hæfter sig ved, at Brødrene Dahl, Solar og AO Johansen har taget initiativer, der peger i den rigtige retning. Hun tilføjer dog:

”Men vi vil være meget opmærksomme på, at det ikke medfører generelle prisstigninger”.

Konkurrencestyrelsens kritik af prisstrukturen 
Konkurrencestyrelsen har i årevis kritiseret den manglende gennemsigtighed i priserne som en af de væsentligste forklaringer på, at priserne på byggematerialer er og har været markant højere herhjemme sammenlignet med andre lande.

<p>”Den er stadig gal med prisstrukturen. Den er ekstremt uigennemskuelig og kompleks”. </p>

Arne Ryevad

”Konsekvensen af den nuværende prisstruktur, der har udviklet sig på VVS-markedet gennem årtier er, at incitamentet til priskonkurrence bliver hæmmet, fordi prisdannelsen er sløret og uigennemsigtig. De høje listepriser og høje rabatter fastlåser også pris- og avancestrukturen hele vejen ned gennem leddene. Når der er ”så god plads” mellem listepriserne og de priser, der rent faktisk bliver handlet til, er der jo et kæmpe spænd til nogle høje rabatter. Og de rabatter er jo i virkeligheden ikke reelle. En stor del af rabatten indgår i dag som et avance-element, og det giver selvsagt nogle problemer. Høje listepriser får også en høj gennemslagskraft i de efterfølgende omsætningsled, så aftagerne bliver mere interesserede i højere rabatter end lavere priser. Det hæmmer f.eks. også adgangen til markedet, fordi det er næsten umuligt at gennemskue prisbilledet for nye aktører”, fortalte Klaus Larsen fra Konkurrencestyrelsen allerede i 2008 til det daværende DS-bladet, der i dag hedder Bladet Arbejdsgiverne. DS Håndværk & Industri skiftede sidste år navn til Arbejdsgiverne.

Klaus Larsen tilføjede, at ”det hidtil er gået den forkerte vej jævnfør det åbne brev fra en række VVS-installatører i DS Håndværk & Industri anført af Arne Ryevad, Ringkøbing, der blandt andet peger på, at installatør- og vejledende udsalgspriser er steget betydeligt hvert år trods fusioner, rationaliseringer og synergieffekter”.

Han erklærede sig også meget enig i brevets formulering om, at det ikke må være grossisterne, som via deres rabatstruktur bestemmer installatørernes dækningsbidrag og konkurrenceevne. Konkurrencestyrelsen rettede også kritik af prisstrukturen i 2003.

Den er stadig gal 12 år senere
I dag 12 år senere kan Arne Ryevad fra VVS-firmaet Ryevad & Henriksen A/S fortælle, at situationen stadig efter hans mening er stærkt problematisk.

”Den er stadig gal med prisstrukturen. Den er ekstremt uigennemskuelig og kompleks. Jeg bruger nok 8-10 timer af min arbejdstid i en lille virksomhed om ugen på at håndtere og gennemskue de meget komplicerede priser og rabatter. Jeg skal undersøge stort set alle tilbud og priser, jeg afgiver hver gang. Jeg kan ikke regne med de aftaler, jeg har forhandlet med grossisterne, fordi der hele tiden sker det, jeg kalder ”fiflerier” med priserne. Det betyder, at jeg skal bruge en masse tid i telefonen og på hjemmesider, og det samme skal grossisterne jo. Det er tid, som ikke skaber nogen værdi. Prisstrukturerne er årsag til enorme ressourcespild i hele VVS-branchen, og alle er tabere”, fortæller Arne Ryevad.

Berøringsangsten hersker
Han har været en af fortalerne for at forenkle den forvirrede prisstruktur på VVS-markedet i de sidste ti år, og han kan konstatere, at viljen på grossistsiden har været ”meget svær at få øje på. Indtil videre er det berøringsangsten, der har vundet”.

Han fortæller, at han hører to hovedargumenter fra grossisterne for ikke at ændre på forvirringen. Det er: 1) Det vil give problemer med Konkurrencestyrelsen, og 2) store dele af installatørbranchen vil blive sure. Han mener ikke de to argumenter holder.

”Vi ønsker ikke på nogen måde, at priserne skal være faste, eller at nogen skal aftale priser. Vi skal være her alle sammen, og alle skal tjene penge. Vi ønsker bare at tage toppen af den ekstreme kompleksitet, der i dag hersker på prisområdet, så vi ikke skal bruge store dele af vores arbejdstid på bare at finde frem til den reelle pris. Det er der ingen, der får nogen værdi ud af”, fortæller han og supplerer: ”Jeg har endnu i mine mange år i branchen ikke mødt nogen, der synes den nuværende prissætning er fornuftig. Ingen”.

<p>”Vi ønsker bare at tage toppen af den ekstreme kompleksitet, der i dag hersker på prisområdet, så vi ikke skal bruge store dele af vores arbejdstid på bare at finde frem til den reelle pris”.</p>

Arne Ryevad

Han tilføjer, at det selvfølgelig er helt rimeligt, at grossisterne giver rabatter efter volumen og loyalitet og den slags. Han er udelukkende ude efter at afskaffe den totale uigennemskuelighed, der i dag hersker på markedet.

Han bliver suppleret af Jani Lykke Methmann, der er direktør i Arbejdsgiverne: ”Det er nemt at forstå, at man fx får mængderabat, når man handler – også med en grossist. Men som det er nu, er det ubegribeligt for de fleste, hvornår man får den ene og den anden rabat, når man handler med grossisterne, og installatørerne skal bruge urimelig lang tid for at finde ud af, hvad der er den reelle pris”.

Tab af omsætning, omdømme og arbejdsdpladser
Arne Ryevad er ikke i tvivl om, at priskaoset har kostet branchen stort. Det gælder både omsætning, omdømme og arbejdspladser.

”Branchen har fået et dårligt omdømme, og jeg er sikker på, at der er flere forbrugere, der kaster sig ud i selv at udføre VVS-opgaver i dag end tidligere, fordi de ikke har tillid til VVS’erne”, fortæller han.

Læs også: VVS-grossister ændrer prisstruktur

Jani Lykke Methmann tilføjer:

”Det er også et problem for rekrutteringen af lærlinge. Det er et stort problem for branchen og for samfundet, fordi vi har brug for flere lærlinge. Men mange ønsker ikke at blive del af en omdømmeplaget branche”.

Lys forude
Både Jani Lykke Methmann og Arne Ryevad er dog optimistiske. Arne Ryevad tror ligesom Jani Lykke Methmann, at der inden for en overskuelig fremtid vil ske en sund forenkling af priserne, så branchen kan begynde at samarbejde om at levere godt håndværk samt gennemskuelige og fair priser igennem hele værdikæden.

Han hæfter sig også ved, at Brødrene Dahl, Solar og AO Johansen har taget initiativer, der peger i den rigtige retning. 

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

Guldager A/S

Sponseret

Guldager overtager Servicebilen ApS / Vision Watercare

Relateret indhold

19.04.2024Installator.dk

Norlys indvier første ladepark - yderligere 14 er på vej

19.04.2024Installator.dk

Verdens længste elforbindelse er dansk - og netop indviet

19.04.2024Installator.dk

Verdens længste elforbindelse er dansk - og netop indviet

19.04.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

AO i klimaopråb: CO2-udledningen skal ned i byggerierne

18.04.2024Installator.dk

DM i Skills tiltrækker sig særlig opmærksomhed

17.04.2024Installator.dk

Til den hurtigste håndværker på gaden…

16.04.2024Installator.dk

Hovedsponsor for DM i Skills 2024 har ambitioner for elektrikerfaget

16.04.2024Installator.dk

Ny kampagne: Faglærte har grund til at være stolte

Jobmarked

Se alle

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Solar Danmark

Projektleder med teknisk erfaring

Du har nu muligheden for et alsidigt job, hvor du bidrager til den grønne omstilling. Som projektleder i Solar Industrial Solutions vil du være en del af projekter med mange samarbejdsflader både nationalt og internationalt. Du gør en forskel for vores kunder ved at hjælpe dem i hele salgs- og implementeringsprocessen.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

24.04.2024

Solar Danmark

First Line Supporter

Har du lyst til at blive en del af det team, der supporterer Solars Offshore & Marine kunder? Jobbet som First Line Supporter er for dig, der ønsker at arbejde med tekniske løsninger og som har lyst til at servicere kunder i hele verden.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

23.04.2024

ABB A/S

Produktchef til Installationsmateriel

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
ENERGIKONSULENT 2 - FLERFAMILIEHUSE OG ERHVERV

Uddannelsen til energikonsulent i flerfamilie og erhverv certificerer dig til at kunne energimærke alle typer bygninger.

Dato

10.04.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
BR18, brandsikring, krav og løsninger

Bliv skarp på BR18’s brandkrav og få en gennemgang af certificerede rådgiveres funktion og konsekvens for rådgivere, byggeledere, installatører m.fl.

Dato

23.04.2024

Tid

08:00

Sted

Horisont Hotel & Konference, Agro Food Park 10, 8200 Aarhus N

Solar Danmark
Gå-hjem-møde
Lærlingedagen 2024 - Vejen (Gratis)

Fremtidens elektriker

Dato

23.04.2024

Tid

14:00

Sted

Vejen

Danvak
Kursus
CTS-anlæg. Konstruktion, installation og drift

Med korrekt anvendelse af CTS/BMS-systemer kan bygningsejere/driftsfolk, smart og innovativt, sikre den danske målsætning om en CO2-reduktion på 70% i 2030.

Dato

25.04.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø