Dansk elnet stabiliseres via ny løsning

Datacenteroperatøren Aeven har i samarbejde med den globale energioptimeringsspecialist Schneider Electric udviklet en løsning, der skal stabilisere det danske elnet.

Datacenteroperatøren Aeven har i samarbejde med den globale energioptimeringsspecialist Schneider Electric udviklet en løsning, der skal stabilisere det danske elnet. Foto: Schneider Electric..

Efter årtier med stabilt elnet i Norden kæmper danske myndigheder i dag med at stabilisere elforsyningen i Danmark. Det skyldes blandt andet den grønne omstilling fra fossile brændstoffer til vedvarende energi, som er baseret på mindre stabile energikilder, samt udfordrende økonomiske forhold. På grund af terrænforhold er særligt nogle dele af landets elnet i dag udfordret af markante spidsbelastninger, og myndighederne efterspørger hjælp fra de største energiforbrugere til at lette trykket på nettet.

Derfor er den erfarne datacenteroperatør Aeven gået sammen med den globale energioptimeringsspecialist Schneider Electric om at bygge en skræddersyet Galaxy VX UPS-løsning til at levere fast frequency reserves (FFR), som skal stabilisere det danske elnet.
Det sker i forbindelse med, at Energinet – en offentlig virksomhed, der ejes af Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet – har indført en FFR-pulje, hvor datacentre og andre energiintensive brancher kan støtte det danske elnet med frekvens-stabilisering.

Til at støtte projektet øremærkede Aevens tekniske eksperter i 2022 én megawatt (MW) i kapacitet fra et af deres danske datacentre. Virksomheden, som siden 2017 har anvendt Schneider Electrics Galaxy VX UPS-løsning, har brugt den patenterede eConversion-teknologi og EcoStruxure Microgrid Advisor-software til at skabe en dedikeret FFR-løsning, som hjælper med at stabilisere det danske elnet under spidsbelastninger.

Projektet har taget tolv måneder at løbe i mål og har øget driftseffektiviteten af Aevens eksisterende pulje af Galaxy VX UPS’er betydeligt. Datacenteroperatøren har samtidig reduceret sit årlige energiforbrug fra UPS’er med hele 68. Optimeringen er tilvejebragt gennem blandt andet eConversion-teknologien, der giver op til 99 procents effektivitet uden at give køb på tilgængeligheden.

Derudover har EcoStruxure Microgrid Advisor, en cloud-baseret softwareplatform, gjort det muligt for Aeven at styre og automatisere sine energiressourcer dynamisk på lokationen via forudseende algoritmer, der skifter til decentralt energiforbrug, når behovet opstår. Den sikrer også, at virksomheden kan forudsige og optimere, hvordan og hvornår de forbruger, producerer og lagrer energi.

Læs også: Lyset er slukket for lysstofrør

Aevens FFR-løsning løb for nyligt med en pris i kategorien ’Sustainable Data Center Project’ ved Danish Data Center Industry Awards for deres bidrag til en grønnere fremtid og løsning på en af Danmarks største udfordringer med teknologisk innovation.

"Innovation er dybt integreret i vores værdisæt. Men at lykkes med innovation kræver også ligesindede samarbejdspartnere, der har gensidig forståelse for hinandens forretninger. Schneider Electric forstår, at bæredygtighed og funktionalitet skal gå hånd i hånd. Med vores fælles projekt har vi skabt en landsdækkende nyskabelse, der hjælper med at stabilisere elnettet og samtidig gør en positiv forskel for miljøet”, siger Peter Kristian Søgaard, Data Center Manager hos Aeven.

"Som virksomhed er det vores ypperste mission at være en betroet leverandør af grønne løsninger for vores kunder. Med en utrættelig stræben efter bæredygtig innovation har Aeven sammen med Schneider Electric opnået noget banebrydende i branchen. Sammen har vi skabt en løsning, der kan gavne ikke bare Danmark, men hele verden”, siger Marc Garner, Senior Vice President for Schneider Electrics Secure Power Division i Europa.

- PiB

Inwave ApS

Sponseret

Energibesparende udendørsbelysning i alment lejlighedskompleks

SystemHouse Solutions AB

Sponseret

Digitaliser dit besøgs flow

Mere fra...

30.11.2023Installator.dk

AB-ELCO mangler ikke opgaver, men medarbejdere

30.11.2023Installator.dk

Ny skylleteknologi minimerer støjen fra toilettet

30.11.2023Installator.dk

Bjarne Riis vil sælge varmepumper

29.11.2023Installator.dk

Elinstallatør oplærer kunderne til gør-det-selv

29.11.2023Installator.dk

Kunstig intelligens skal sikre lav-temperatur fjernvarme i etageboliger

28.11.2023Installator.dk

Fjernvarmen buldrer frem – men der stilles krav til leverandørerne

28.11.2023Installator.dk

Klimavenligere ovn til sanitetskeramik lanceret

28.11.2023Installator.dk

Opkøbsbølge ruller i installationsbranchen

Jobmarked

Se alle

Banedanmark

Tilsynsmedarbejder for højspændingsanlæg hos Banedanmark

Vil du have ansvaret for tilsyn med højspændingsanlæg og bidrage til at opretholde en høj forsyningssikkerhed samt stabil togdrift? Så er du måske vores nye kollega!

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

17.12.2023

Banedanmark

Sikringsmedarbejdere søges til Sikring Øst

Er du bidt af jernbaneteknik, og vil du være med til at sikre en grøn infrastruktur og tog til tiden?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Gustav Klauke GmbH

Intern kundeservicemedarbejder med elteknisk baggrund eller kendskab

Klauke, som er en del af Emerson Global Professional Tools, søger en intern kundeservicemedarbejder, der kan supportere salgs- og marketingaktiviteterne i Skandinavien.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Condair A/S

Vi søger en dedikeret og systematisk kollega til Produktionsteknisk afdeling

Leder du efter et deltidsjob, hvor du får glæde af det kollegiale fællesskab og samtidig mulighed for at bruge dine tekniske kompetencer? Så har vi her en mulighed for et spændende job!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en passioneret SEO- og webspecialist til vores marketingafdeling

Er du en passioneret marketingprofil med særlig interesse for de digitale kanaler, og motiveres du af at se en målbar effekt af teamets marketingtiltag? Så er du måske vores kommende kollega i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Condair A/S

Vi søger en rådgivende salgsingeniør med fokus på indeklima

Kan du både sælge tekniske produkter og samtidig være i øjenhøjde med dine kunder? Trives du med at have en afvekslende hverdag, hvor du både besøger kunder og samtidig er på kontoret for at rådgive i tekniske produkter? Har du erfaring fra ventilations- eller VVS-branchen?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Events

Se alle
Danvak
Kursus
BR18, brandsikring, krav og løsninger – Aarhus

Bliv skarp på BR18’s brandkrav og få en gennemgang af certificerede rådgiveres funktion og konsekvens for rådgivere, byggeledere, installatører m.fl.

Dato

05.12.2023

Tid

08:00

Sted

Horisont Hotel & Konference, Agro Food Park 10, 8200 Aarhus N

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
VVS: FAGLIGT ANSVARLIG TIL DELAUTORISATIONS-OMRÅDET I BOLIGER (VDBO)

Vil du være fagligt ansvarlig i din virksomhed indenfor vand og afløbsinstallationer i boliger? Tag din delautorisationsprøve på KEA.

Dato

08.12.2023

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Køleanlæg og varmepumper

Køle- og varmepumpeanlæg er en stor del af de udfordringer, som bygge-, industri- og fjernvarmesektoren møder i forbindelse med den grønne omstilling i forhold til vedvarende energi

Dato

30.01.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
VARMEPUMPER - VE-INSTALLATØR

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

02.02.2024

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Dimex
Messe
Nedtællingen til Light + Building 2024 er i gang

Fra den 3. – 8. marts 2024 afvikles verdens førende messe for belysning og bygningsteknologi. Her præsenterer mere end 2.000 udstillere det sidste nye indenfor belysning, elektriske installationer samt automation, sikring og netværksløsninger.

Dato

03.03.2024

Tid

08:00

Sted

Frankfurt am Main