IBI-marked med store udfordringer

Kortsigtede økonomiske hensyn betyder, at installationen af IBI-anlæg meget ofte bliver mangelfuld. Samtidig får mange virksomheder og offentlige institutioner ikke det fulde potentiale ud af eksisterende intelligente installationer på grund af manglende viden.

Mangel på viden og økonomiske hensyn er nogle af de udfordringer som installatører står over for i forbindelse med intelligente bygningsinstallationer (IBI). Foto: Schneider Electric.

Hvis bygherre og rådgiver tænker mere langsigtet og ikke kun tænker på prisen her og nu, er det muligt at få en optimal IBI-løsning, der kan tjenes hjem på få år. Det mener kategorichef hos Lemvigh-Müller Søren Schantz. Foto: Schneider Electric.

I en tid hvor der er stort fokus på energibesparelser i samfundet generelt, skulle man tro, at intelligente bygningsinstallationer, som er i stand til at styre og sammenbinde eksempelvis lys, varme og ventilation ville være efterspurgt som aldrig før.

Men sådan er det langt fra, mener Søren Schantz, der er kategorichef hos Lemvigh-Müller. Han oplever, at IBI-markedet vokser meget langsomt i øjeblikket, og at mekanismerne i byggeriet er ugunstige for udbredelsen af IBI-installationer.

Læs også: Opgør med vvs-branchens prisstruktur på vej

”Et af de store problemer er, at bygherre og rådgiver ikke tænker langsigtet, men kigger på prisen her og nu. Dermed bliver de ekstra finesser i systemerne ofte sparet væk, hvilket er synd, for så bliver driftsomkostningerne i den færdige bygning dyrere end nødvendigt. Investeringen i en optimal IBI-løsning kan derimod tjenes hjem på relativt få år og giver masser af mening på den lange bane, fordi gas, el og fjernvarme jo kun kommer til at stige fremadrettet”, siger Søren Schantz.

Upræcise udbud skader markedet
Han mener også, at upræcise beskrivelser i udbudsmaterialerne ofte er årsag til, at der bliver installeret IBI-løsninger af lav kvalitet i danske byggerier. Beskrivelserne kan eksempelvis lyde på, at der skal installeres ”lysstyring”, men det er ifølge Søren Schantz ikke præcist nok til at sikre høj kvalitet.

Læs også: Lemvigh-Müller indleder samarbejde med stor canadisk leverandør

”Hos den virksomhed, der vinder udbuddet, vil man straks begynde at tænke på, hvordan man kan ’skære løsningen til’ og dermed optimere på indtjeningen. Bygningsreglementet stiller eksempelvis krav om dagslysstyring, men ordet ’dagslysstyring’ kan gradbøjes på rigtig mange måder. Derfor ender det meget tit med, at bygherre får en lysstyrring, der er realiseret så billigt som overhovedet muligt og kun lige opfylder kravene i lovgivningen. Det betyder igen, at nogle af energibesparelserne på driften falder væk”, forklarer Søren Schantz.

Et andet problem på markedet, som han oplever næsten dagligt, er, at mulighederne for at binde lys, varme, og ventilation sammen i eksempelvis en KNX-protokol ikke bliver udnyttet ordentligt.

”Man mister mange gange de afledte synergieffekter, fordi styringerne ikke hænger sammen og er lavet som mange små løsninger i stedet for én stor. Den slags giver utilfredse bygningsejere og skaber et rygte om, at IBI-løsninger er sådan noget uprøvet noget. Det er meget ærgerligt, for det fungerer fremragende i masser af bygninger”, pointerer IBI-salgschefen hos Lemvigh-Müller, Søren Schantz.

En montør fra MJ Elektro er i gang med en KNX-installation i Essedal børnehave. Projektet blev gennemført i samarbejde med Schneider Electric. Foto: Schneider Electric.

Løbende optimering halter
Seniorkonsulent og specialist i intelligente bygningsinstallationer Søren Draborg fra Teknologisk Institut nikker genkendende til Søren Schantz’ syn på markedet, men han påpeger også et andet væsentligt problem, der præger markedet for intelligente installationer. Nemlig at mange virksomheder og offentlige institutioner, som har et CTS-anlæg, ikke forstår at udnytte alle de muligheder, det giver.

Læs også: Schneider Electric udvider IHC-systemet

”Vi oplever meget ofte, at det tekniske personale bare bruger CTS-anlægget med de indstillinger, som leverandøren har efterladt. Man er ikke i stand til at optimere undervejs, fordi de ansvarlige ikke er klar over, hvordan de skal gøre det”, siger Søren Draborg:

”Fra teknologisk Instituts side er vi gang på gang i stand til at optimere energiforbruget meget betydeligt, når vi gennemgår CTS-anlæg for forskellige virksomheder og kommuner. Specielt når det gælder ventilation og varme, kan der være enormt meget at hente ved at regulere på eksempelvis driftstider, temperaturindstillinger og den generelle driftsstategi. Det arbejde bliver forsømt i mange virksomheder og kommuner”, understreger Søren Draborg.

Kommuner halter efter
Samme holdning har Peter Giliamsen, der er salgschef med ansvar for BMS/CTS hos Schneider Electric. Virksomheden oplever dog, at det oftest er i kommunerne, at CTS-anlæggene ikke bliver optimeret løbende.

Læs også: Grossister: Straftold rammer først installatører senere

”Jeg synes oftest, at medarbejderne i de private virksomheder ved, hvad de har med at gøre, men i kommunalt regi skal servicemedarbejderne – eksempelvis på en skole eller et rådhus – favne meget bredt i dag. De skal varetage en række forskelligartede opgaver, fordi kommunerne er presset økonomisk, og derfor bliver den nødvendige efteruddannelse af de ansvarlige medarbejdere nedprioriteret i nogle kommuner”, siger Peter Giliamsen og opfordrer kommunerne til at opprioritere efteruddannelse af servicemedarbejdere.

Søren Draborg mener, at problemet skal løses ved, at man enten skriver undervisning af driftsansvarlige ind i udbudsmaterialet eller laver en mere ”pædagogisk” aflevering af systemet, så de driftsansvarlige kan komme godt i gang med styringen fra dag ét.

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

SG Armaturen A/S

Sponseret

Junistar Bio

Relateret indhold

26.04.2024Installator.dk

Dramatisk fald i varmepumpesalget i 1. kvartal

26.04.2024Installator.dk

Indtjeningen normaliseret i Norlys - faldt med godt 90 pct.

11.04.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

Grønne resultater: AO på vej mod halvering af CO2-udledningen

09.04.2024TEC7

Sponseret

Produktnyhed: Revolutionerende limning af store områder.

04.04.2024Installator.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

22.03.2024RIB Software

Sponseret

Deltag i ny markedsundersøgelse og vind 1 stk. Apple Airpods (3. generation)!

19.03.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Kundetilpassede skabe og effektiv logistik sikrer effektiv produktion hos Ehcolo

19.03.2024Installator.dk

Behov for meget mere og hurtigere klimatilpasning

Jobmarked

Se alle

ABB A/S

Field Service Engineer / tekniker med interesse i spændet mellem IT og automation

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

12.05.2024

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand - Erhvervsakademi Sjælland

Vi søger en dygtig underviser til vores VVS-installatøruddannelse

Har du en passion for VVS-faget og brænder du for at udvikle og formidle din faglige viden? Så er der en spændende mulighed for at blive en del af Zealands team i Slagelse. Vi søger en dygtig adjunkt eller lektor til vores VVS-installatøruddannelse, som udbydes både som fuldtidsstudie og som efteruddannelse i Slagelse.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

02.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
ENERGIKONSULENT 2 - FLERFAMILIEHUSE OG ERHVERV

Uddannelsen til energikonsulent i flerfamilie og erhverv certificerer dig til at kunne energimærke alle typer bygninger.

Dato

10.04.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

RIB Software
Kursus
Skal du nå at have en af de sidste pladser på vores Facility Management kursus?

Mange områder inden for både byggeri og drift bliver i stigende grad digitaliseret og FM er ingen undtagelse - er du klar til at varetage dette?

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Tivoli Hotel i København

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
TEKNISK VIDEREGÅENDE KURSUS Jordvarme og luft-til-vand varmepumper

Kurset giver dig et dybere kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning samt fejlfinding og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver, og det forudsættes, at du har en vis erfaring indenfor VVS, el og køleteknik, og at du har deltaget på basis-kursus.

Dato

07.05.2024

Tid

08:00

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning