ABB sikrer virksomheder forsyningssikkerhed med virtuelle minikraftværker

Danske industrivirksomheder er bekymrede for stigende el-priser og mulige forsyningsproblemer. Derfor lancerer ABB, Hybrid Greentech og Solar Polaris en ny løsning, der giver mulighed for at etablere decentrale minikraftværker ved den enkelte virksomhed,

09.02.2023

Sponseret

ABB A/S

Vi har i mange år været vant til, at strøm er noget, der bare er der – og til en lav og stabil pris. Men i 2022 er virkeligheden blevet en anden. Elpriserne har været høje og har svinget voldsomt fra dag til dag, og det er blevet dyrt for private husholdninger. Men de store elregninger har også ramt erhvervslivet. Senest har Energistyrelsen oplyst, at danske virksomheders elregninger for 2022 løber op i 33 milliarder kroner, mens udgiften i 2021 var under 14 milliarder kroner.

– De rå elpriser har allerede sat sig hårdt på bundlinjen hos dansk erhvervsliv. Men mere kritisk har der i 2022 været tale om mulige forsyningssvigt og brown-outs, hvor en del af elnettet kan blive lukket ned. Selvom vi ser ud til at klare os igennem denne vinter uden strømafbrydelser, er usikkerheden kommet ind på radaren hos de mest energitunge industrivirksomheder. De tør ikke længere bare lade driftssikkerheden afhænge af politikerne, som ikke kan garantere, at der ikke kommer udfald i de kommende år, siger Allan Andreasen, der er direktør hos ABB.
 

Tunge energiforbrugere har drevet nyt koncept frem

Blandt de største energiforbrugere finder man blandt andet mejerier og andre fødevarevirksomheder samt producenter inden for blandt andet medicinal-, plastvare- og betonvareindustrien. Det er virksomheder, der har årlige energiregninger på to- eller trecifrede millionbeløb, og hvor nedlukninger som følge af manglende energiforsyning kan koste tab i millionklassen. Og det er ønsker fra netop den type kunder, der har fået ABB til at gå sammen med Hybrid Greentech og Solar Polaris om en ny model for energiforsyning, der samtidig kan hjælpe virksomhederne mod CO2-neutralitet.

– I vores nye model etablerer vi virtuelle kraftværker baseret på solceller hos virksomheden, og ved hjælp af batteriteknologi bliver det muligt at lagre forholdsmæssigt store mængder elektricitet lokalt. Dermed kan virksomheden trække på den lagrede energi i de timer af døgnet, hvor prisen på elmarkedet er højest, mens de også sikrer en højere forsyningssikkerhed. Både hvis der skulle opstå knaphed på elektricitet, men også ved de små spændingsudfald, der kan opstå på ugentlig basis i et helt normalt år, forklarer Allan Andreasen. Han fortsætter:

– Særligt muligheden for at lagre energien er en gamechanger, for det har indtil nu været en udfordring, at elproduktion ved solceller kun er effektiv i dagtimerne og på de dage, hvor lysindstrålingen er høj. Dermed er man stadig afhængig af elektricitet fra elnettet resten af dagen – med potentielt højere udgifter til elektricitet og øget usikkerhed på forsyningssiden.
 

Understøtter en grøn dagsorden

I det nye samarbejde leverer ABB den tekniske løsning bag energilagringen, Solar Polaris leverer de solceller, der skal producere elektriciteten, mens Hybrid Greentech rådgiver om, hvordan den enkelte virksomheds løsning skal se ud, så det bedst opfylder krav og er tilpasset forbruget.

Virksomheden hjælper blandt andet med at finde den bedste forretningsmodel for virksomhedens energilager. Hvad enten det drejer sig om forøget driftssikkerhed, dynamik i energipriser eller deltagelse i reguleringsmarkedet med eksempelvis frekvensregulering.

– Selvom et virtuelt kraftværk indebærer en investering fra virksomheden, ser vi nu eksempler på, at tilbagebetalingstiden i visse tilfælde kan halveres, siger Allan Andreasen.

Ud over at producere og lagre elektricitet til eget brug kan virksomheden både sælge overskudselektricitet til elnettet og stille overskudsplads på energilageret til rådighed, når der er overskud af elektricitet i elnettet. Herved kan virksomheden få en endnu mere rentabel forretning ud af investeringen. Og hvis tilstrækkelig med virksomheder stiller kapaciteten til rådighed, vil det samlet set også være med til at stabilisere hele el-nettet.

En anden væsentlig faktor ved at have eget kraftværk er, at løsningen bringer virksomhederne nærmere CO2-neutralitet.  

Vi ser tydeligt, at virksomhederne gerne vil tage deres del af ansvaret i forhold til den grønne omstilling, men mange virksomhedsledere er i tvivl om, hvordan de skal gribe omstillingen an. Der kommer vi med en helt konkret løsning, som kan transformere hele deres energiforsyning til vedvarende energi.  Nu er vi heldigvis dér, hvor det også hænger sammen kommercielt, uden at offentlige støtteordninger er nødvendige, forklarer Allan Andreasen.

Mere fra...

11.06.2024ABB A/S

Sponseret

Nordværk får installeret nye brydere med mindre besvær

09.04.2024ABB A/S

Sponseret

Undgå lynskader med transientbeskyttelse

09.02.2023ABB A/S

Sponseret

ABB sikrer virksomheder forsyningssikkerhed med virtuelle minikraftværker

20.05.2022ABB A/S

Sponseret

Københavnske skraldebiler bliver elektriske

05.04.2022ABB A/S

Sponseret

ABB og HydrogenPro samarbejder om at optimere produktion af grøn hydrogen

24.01.2022ABB A/S

Sponseret

Så let afregner du elbilers forbrug