ABB-softstartere skåner materiellet

Munkebo Clemco fremstiller transportable ventilations- og vakuumanlæg til sandblæsning og anden overfladebehandling. ABB-softstartere er med til at skåne mekaniske dele mod hårde start og stop.

Munkebo Clemco fremstiller transportable vakuumanlæg til sandblæsning og anden overfladebehandling..

06.02.2020

Sponseret

ABB A/S

I mere end et halvt århundrede har virksomheden Munkebo Clemco på Fyn markeret sig som en af verdens førende producenter af materiel til virksomheder, der beskæftiger sig med overflade behandling som eksempelvis sandblæsning. Kun to pct. af produktionen bliver på de hjemlige breddegrader, resten går til eksport. Det fortæller project manager John Hvidhjelm:

- Lige nu er vi ved at færdiggøre tre vakuumanlæg, som skal til Rusland og tre, der skal bruges i Australien, blandt andet til renovering af West Gate Bridge i Melbourne.

John Hvidhjelm går rundt om anlægget og åbner en låge, så man kan se ind til "maskinrummet" med en kraftig 75 kW ABB-motor, der overfører kraften til vakuumpumpen via kraftige kileremme.

- Det er solidt grej fra inderst til yderst. Denne model kan suge 8 tons stålsand i timen fra et sandblæsningsanlæg. Den er mobil og konstrueret til opstilling på byggepladser, skibsværfter og fjerntliggende steder som eksempelvis en dæmning i Australien, langt fra nærmeste by. Derfor er det ekstra vigtigt, at man kan stole på, at anlægget ikke bryder ned i tide og især utide, forklarer John Hvidhjelm.

Blød start
Munkebo Clemco har valgt at montere ABB-softstartere i sine vakuumanlæg, hvor motoren anvendes for fuld hastighed. Med softstarteren styres startstrøm og drejningsmoment, så man undgår unødig belastning af mekaniske dele.

- Vi monterer softstarteren Inside Delta for at minimere den strøm, som softstarteren bliver udsat for, ligesom vi med softstarteren er sikre på, at faserækkefølgen altid er korrekt, så vakuumpumpen aldrig kommer til at køre den forkerte vej. Det ville være katastrofalt, siger John Hvidhjelm.

Han peger samtidig på, at det er et plus, at man i softstarterens display blandt andet har en time tæller og desuden kan aflæse strømforbruget samt se, om spændingen er de korrekte 400 volt, når anlægget skal kobles op.

- Det skal være så logisk og brugervenligt som overhovedet muligt, så det i praksis kan betjenes af hvem som helst og hvor som helst i verden, siger John Hvidhjelm.

- Den integrerede event-log gør det desuden muligt at aflæse hændelsesforløb. Det giver serviceteknikere værdifuld information ved planlagte servicestop og eventuelle reparationer.

- I det hele taget er vi meget opmærksomme på, at vores anlæg bliver udsat for voldsomt slid og hårdt arbejde. Her har vi igen stor gavn af elektronikken omkring ABB-softstarteren, da den er forbundet med termistorer, der måler temperaturen i motorviklingerne og stopper motoren, hvis den bliver for varm. Vi prøver ganske enkelt at tænke mest mulig driftssikkerhed og kvalitet ind i vores løsninger, så vores kunder taler pænt om os, smiler John Hvidhjelm.

ABB-SOFTSTARTER
En ABB-softstarter er i mange motorapplikationer det optimale kompromis mellem direkte start eller stjerne-trekant start og en avanceret frekvensomformer til motorapplikationer for drift ved variabel hastighed. Ligesom direkte start eller stjerne-trekant start anvendes softstartere i applikationer til drift ved fuld hastighed; og i lighed med frekvensomformere til variabel hastighed kan de udføre bløde start og stop.

Disse egenskaber gør softstartere til det rigtige valg for motorstart til en lang række motorapplikationer. Mange motorer anvendes i applikationer for fuld hastighed, hvor funktionen for variabel hastighed skaber ingen eller kun lidt procesværdi. Hvis applikationen for drift ved fuld hastighed imidlertid startes og stoppes gentagne gange, er bløde start nødvendigt for at styre startstrøm og drejningsmoment og undgå unødig belastning af motorkomponenter.

Mere fra...

09.04.2024ABB A/S

Sponseret

Undgå lynskader med transientbeskyttelse

09.02.2023ABB A/S

Sponseret

ABB sikrer virksomheder forsyningssikkerhed med virtuelle minikraftværker

20.05.2022ABB A/S

Sponseret

Københavnske skraldebiler bliver elektriske

05.04.2022ABB A/S

Sponseret

ABB og HydrogenPro samarbejder om at optimere produktion af grøn hydrogen

24.01.2022ABB A/S

Sponseret

Så let afregner du elbilers forbrug

10.01.2022ABB A/S

Sponseret

ABB gør det nemt at afregne elbilers individuelle forbrug