Dansk design i væghøjde

Der findes stort set ikke en bygning eller bolig i Danmark, der ikke har stykke dansk design siddende på væggen.

Med fire årtier bag sig er den designtegnede LK FUGA®-kontakt ikke bare en vigtig del af hjemmets indretning, og den har også skrevet sig ind i den danske design-historie.

Danmark er en design-nation. Store, danske møbelarkitekter og talrige danske virksomheder har gjort design, funktionalitet og kvalitet til en helt afgørende del af deres produkt. Det gælder ikke mindst LK FUGA-kontakten. En lille designklassiker med stor betydning, der i dag er danskernes foretrukne afbryder.

Den klassiske LK FUGA-afbryderserie, tegnet af designeren Jørgen Juhl, blev lanceret i 1981 af Lauritz Knudsen. Ønsket var at skabe en serie af afbrydere med et minimalistisk og tidløst look, der samtidig var nem at bruge. Materialevalget og funktionalitet skulle være gennemtænkt. Designteamet sørgede endda for, at selv modstanden i kontakten og det klik, afbryderen afgiver ved tryk, blev en lille kvalitetsoplevelse i sig selv.

"Serien blev udviklet på en ny måde, hvor både konstruktion, design og produktion arbejder sammen på tværs af organisationen. Det førte til et gennemtænkt kvantespring, som gjorde LK FUGA til en grundlæggende nytænkning med en forbedret afbrydermekanisme.”

- Jørgen Juhl, designer.
 

Siden 1981 har LK FUGA-afbryderen levet op til denne ambition, og serien har solgt mere end 300 millioner komponenter, der endda produceres lokalt på Lauritz Knudsens fabrik i Ringsted. Afbryderen har tilmed vundet anerkendelse i både ind- og udland.

Et design, der vokser med opgaven

Det er dog ikke kun blandt boligejere, at LK FUGA er populær. Elektrikere er også glade for den.  

Det skyldes ikke mindst, at Lauritz Knudsen med LK FUGA-serien i sin tid satte helt nye standarder for el-branchen. Med LK FUGA blev kontakten nemlig meget mere end bare en afbryder. For bag designet gemte sig en solid funktionalitet. For det første gjorde de skrueløse klemmer, at LK FUGA-kontakterne var nemme og hurtige at montere, så de sad godt og sikkert på væggen. For det andet var det helt nyt, at serien var modul-baseret, hvilket gjorde installationen langt mere fleksibel end tidligere.

Den funktionalitet og innovation kendetegner fortsat LK FUGA, og i dag er der kommet endnu flere muligheder for at installere nye funktioner og teknologi, der både kan gøre hverdagen smartere og nemmere, men også mere miljøvenlig og energieffektiv. 

For eksempel fås LK FUGA i dag med indbygget USB-stik og lysdæmper. Derudover er hele serien mærket med Schneider Electrics miljømærke Green Premium, der sikrer, at de enkelte produkter er skånsomme overfor miljøet både i forhold til materialer, produktion, anvendelse – og afskaffelse. LK FUGA er desuden kompatibel med fremtidssikrede smarthome-løsninger som for eksempel Wisertm, der nemt via en app styrer alle hjemmets kontakter digitalt, og dermed er med til at reducere hjemmets energiforbrug og CO2-aftryk.

Mere end en afbryder

En anden årsag til LK FUGA-seriens store popularitet finder man i de mange designmæssige tilpasningsmuligheder, der giver afbryderen det endelige look og design – fra det helt klassisk hvide til modeller, der giver indretningen mere kant. For eksempel er de helt smalle rammer fra SLIM-serien med til at give rummet et mere minimalistisk og avanceret udtryk, mens de farvede rammer fra CHOICE-serien kan komplimentere fliserne på badeværelset eller farverne i børneværelset. Man kan endda løbende indsætte egne designs eller børnetegninger i rammen i takt med rummets indretning, så kontakten forbliver lige så tidløs, som den altid har været.

5 FAKTA OM LK FUGA

 • Lauritz Knudsen blev grundlagt i 1893 af urmageren af samme navn i København. Lauritz Knudsen blev hurtigt klar over, at elektricitet ville ændre samfundet radikalt og satsede derfor tidligt på udvikling og produktion af el-installationsmateriel.
 • I 1910 producerede Lauritz Knudsen sin første afbryder. Før da importerede Danmark primært afbrydere og stikkontakter fra især Tyskland og England.
   
 • I 1975 lancerede Lauritz Knudsens kontakten Plantengenten, tegnet af Henning Andreasen, der modtog ID-prisen samme år. Plantengenten revolutionerede stikkontakten, både hvad angik udseende og funktionalitet. Samtidig blev den startskuddet på den danske stikkontakts designæra og forløberen for LK FUGA-afbryderen.
   
 • I 1981 tegnede Jørgen Juhl den første LK FUGA-afbryder, som igennem årene har fået mange anerkendelser og har solgt mere end 300 millioner komponenter.
   
 • LK FUGA afbryder-materiel er mærket Schneider Electrics miljømærke Green Premium og bliver produceret på Lauritz Knudsens fabrik i Ringsted.

Mere fra...

30.04.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Datacentres bæredygtighedsrapportering klares med ét klik

26.04.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric og NVIDIA indgår samarbejde om fremtidens datacentre

25.04.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Hovedsponsor for DM i Skills 2024 har ambitioner for elektrikerfaget

09.04.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Motorstartere: Selv en lille ændring kan have stor betydning

03.04.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Ekspert advarer: Hvem skal vende Danmark fra sort til grøn energi?

21.03.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Kære regering: I kan ikke sætte strøm til verden uden batterier