Datacentre er klar til at sende grøn strøm retur til elnettet

Datacentrene tager nu et vigtigt skridt i den grønne retning med intelligente UPS-teknologier, der gør det muligt at levere overskudsstrøm tilbage til elnettet. Det viser en ny rapport fra power management-virksomheden Eaton.

Efterspørgslen på vedvarende energi stiger. Det samme gælder fokus på mere bæredygtig drift i datacenterbranchen. Og det har fået flere datacentre til at gøre sig klar til at indføre intelligente UPS-løsninger, der interagerer med elnettet og bidrager til et mere fleksibelt forsyningsnet.

Det viser en ny rapport, som Omdia, en af verdens førende analyse- og konsulentvirksomheder, netop har udarbejdet for Eaton.

UPS-anlæg har altid spillet en vigtig rolle i datacentre, hvor deres primære funktion er at forsyne kritiske installationer og applikationer med nødstrøm i tilfælde af strømsvigt eller nedbrud i elnettet.

Samtidig er teknologien bag UPS-anlæg under hastig udvikling i disse år. Senest har Eaton produceret en ny generation af nødstrømsanlæg, EnergyAware, der ikke kun beskytter vigtigt udstyr mod strømsvigt, men også understøtter det lokale elnet med vedvarende energikilder som solenergi og vindenergi.

Eatons EnergyAware UPS-teknologi åbner for en ny generation af bæredygtige datacentre, der giver operatører af datacentre mulighed for at styre deres energiforbrug på intelligent vis og dermed reducere CO2-udledningen på elnettet.

I den forbindelse har Eaton bestilt rapporten fra Omdia, der netop tager temperaturen på markedet af interaktive UPS-systemer.

En af hovedkonklusionerne i den nye rapport er, at 90 procent af datacenterejerne i undersøgelsen inden for de næste fire år forventer at implementere UPS’er, der interagerer med og understøtter elnettet. Heraf forventer over halvdelen af de adspurgte (54 procent) sågar at være klar til at investere allerede inden for to år.

“De senere års udvikling inden for intelligente UPS’er og lithium-ion-batterier har gjort det muligt at interagere med elnettet og udnytte vedvarende energikilder langt bedre end tidligere. Det giver mere effektive, stabile og bæredygtige datacentre, der bedre kan balancere udbud og efterspørgsel på energi samt mindske de daglige omkostninger og investeringer i elinfrastrukturen. Derudover vil datacentrene endda kunne tjene penge på at sælge overskudstrøm tilbage til elnettet,” siger Marcelo Pizzato, der er Business Development Manager for Eatons datacentersegment i Norden.

Intelligente UPS-løsninger i vækst

Rapporten peger samtidig på, at markedet for interaktive UPS’er er i vækst især i Vesteuropa. Omdia forudser, at efterspørgslen på intelligente UPS-løsninger årligt vil stige med 44 procent, svarende til 2,6 milliarder danske kroner inden 2026.

“Vedvarende energi er blevet den nye normal i datacenterbranchen. Men de nye, mere ustabile energikilder stiller nye tekniske krav til elnettet. Heldigvis kan datacentre, der har intelligente UPS-systemer, bidrage til et mere pålideligt, stabilt og fleksibelt elnet. Derfor er det positivt at se, at markedet er klar til at implementere disse intelligente UPS-løsninger,” siger Senior Principal Analyst i Omdia, Moises Levy, der er en af hovedforfatterne bag den nye rapport.

Bæredygtighed og grønne pionerer inden for UPS vægter højt

Rapporten viser også, at den primære drivkraft for at indføre UPS’er, der interagerer med elnettet, er bæredygtighed efterfulgt af at være pioner på området, godt omdømme og konkurrencedygtighed samt bedre håndtering af energiefterspørgslen.

Ifølge Omdia skal denne prioritering ses som en indikator på, at bæredygtighed har høj prioritet og derfor også opfattes som en konkurrencemæssig fordel for langt de fleste af de adspurgte virksomheder. 

Eatons rapport kan downloades her.

Mere fra...

13.02.2024Eaton Electric Danmark

Sponseret

Eaton rykker ind i lademarkedet: Hurtigladere til elbilister og virksomheders p-pladser

06.02.2024Eaton Electric Danmark

Sponseret

Nexel og Eaton sætter grønt kryds ved SF6-fri forsyning på Sjælland

06.02.2024Eaton Electric Danmark

Sponseret

Ny softwareløsning øger modstandsdygtighed overfor strømsvigt og nedbrud

19.12.2023Eaton Electric Danmark

Sponseret

Designhotel løser kapacitetsudfordringer i elnettet

20.11.2023Eaton Electric Danmark

Sponseret

Energisektorens SF6-fri pioner fylder 60 år

20.11.2023Eaton Electric Danmark

Sponseret

Ny rapport: Fleksibilitetskløft i elnettet kan bremse energiomstillingen