Den Blå Planet slår dørene op med intelligent brandsikring

Sikkerheden er i top, når Nordeuropas største og mest moderne akvarieanlæg åbner i slutningen af marts. Et intelligent alarmeringsanlæg fra Schneider Electric sørger for brandsikkerheden i Danmarks nye akvarium: Den Blå Planet.

Den moderne bygningskrop svinger sig i dristige kurver og møder flypassagerer til og fra Kastrup lufthavn som en hvirvelstrøm, der pludselig er opstået langs Øresunds vandspejl. Her slår Danmarks Akvarium: Den Blå Planet snart dørene op for en imponerende undervandsverden. 700.000 gæster forventes hvert år at besøge det nye Danmarks Akvarium, hvor 20.000 fisk og andre vandglade dyr boltrer sig i de 8 mio. liter fersk- og saltvand. Det gør Den Blå Planet til det største og mest moderne akvarieanlæg i Nordeuropa, og med det nye akvarium i Kastrup ved København er Danmark blevet både en arkitektonisk perle og international turistattraktion rigere, og det stiller store krav til brandsikkerheden

Arkitektonisk integration

Den Blå Planet er et imponerende bygningsværk, som tager udgangspunkt i bevægelser fra vandets verden med runde former som i fiskestimers elegante fællesdans. De bløde former dominerer nænsomt facaden på akvariet, men den arkitektoniske dristighed er også rykket indenfor.

Under klimaskærmens sølvglinsende aluminiumsskæl føres publikum blidt fra arktiske havmiljøer over Afrikas søer til Amazonas uden at fare vild i labyrinter og siderum. Den udfordrende indretning stiller store krav til brandsikkerheden. Skulle det blive nødvendigt at evakuere de op til 3.000 gæster og 70 ansatte fra Den Blå Planet tjener besøgs-ruten dog pludselig et helt andet formål. Nu skal publikum guides sikkert ud via et simpelt flugtvejssystem, hvor et avanceret ABA- anlæg udgør et livsvigtigt redskab for medarbejderne ved evakuering og samtidig sikrer, at brandmyndighederne kan rykke ud i tide med solid viden om, hvor det brænder.

- Bygningens komplekse ABA-anlæg omfatter detektorer, der reagerer intelligent på kritisk røg- og varmeudvikling i bygningens forskellige områder ved at tage højde for forskellige niveauer for acceptable røg- og temperaturudsving alt efter om der er tale om et produktionskøkken, et publikumsområde eller et lukket område med varmeudviklende teknik, hvor enhver røgudvikling er kritisk, forklarer Per Dupont, der er teamleader i Schneider Electric og har været med til at udarbejde alarmeringsløsningen til Den Blå Planet.

ABA-anlægget i det nye akvarium er ikke bare effektivt. Det er tænkt ind i det arkitektoniske udtryk, så de synlige elementer ikke forstyrrer publikums visuelle oplevelse, men derimod opleves som en integreret del af bygningens udtryk og design samtidig med, at brandsikringen lever op til myndighedernes krav.

ABA-system med 500 enheder i netværk

Den sikre løsning er et resultat af et godt samarbejde mellem Hoffmann A/S, som er hovedentreprenøren for installationsarbejdet og Schneider Electric. Det var en helhedsvurdering, der gjorde, at Hoffmann A/S valgte at løse ABA-opgaven bestykke brandalarmeringsanlægget med produkter fra Schneider Electric.  

- Vi har valgt at bruge en velafprøvet men innovativ teknologi fra Schneider Electric og bundet de mere end 500 enheder sammen i et FX-netværk med to brandalarmeringscentraler, der er placeret strategisk, så medarbejdere og brandmyndigheder hurtigt kan yde den nødvendige indsats. hvis der opstår behov for hel eller delvis tømning af bygningen eller en brandslukningsindsats i et køkken eksempelvis, siger projektleder og installatør Nikolaj Jørgensen fra Hoffmann A/S.

De mange enheder omfatter bl.a. en række selvregulerende linjerøgdetektorer, der er placeret på forskellige niveauer i det store rum med varierende loftshøjde, der huser det største akvarium på 4 mio. liter i 8,5 meters højde.

- Disse detektorer er diskrete, nemme at servicere og giver samtidig mulighed for at detektere røg fra gulv til loft i et kompliceret rum. Udstillingsbygningerne er udstyret med såvel talende som akustiske varslingsenheder, der sættes i gang på baggrund af signaler fra de adresserede sensorer, der alt efter behov overvejende er optiske eller termiske. Desuden er der i de større publikumsområder opsat multi-sensorer, som både kan detektere røg, varme, kulilte, kuldioxid og ilt. Derfor indgår multi-sensorerne også i styring af husets øvrige sikringsanlæg såsom nødbelysning, flugtvejsskiltning og branddøre, forklarer Nikolaj Jørgensen, der især fremhæver urskovsmiljøet Amazonas som en særlig udfordring, da man skulle designe ABA-anlægget til bygningen.

Røgudvikling eller ufarlige vandpartikler?

Området Amazonas dækkes således af et let, transparent akryl tag i godt 10 meters højde, der tillader solen at bage ned på urskoven med flodfisk og anakondaer. Det skaber en drivhuseffekt med skiftende indhold af vanddamp under taget, og det giver en udfordring for optisk detektering af røg, for hvornår er der tale om en kritisk røgudvikling eller blot ufarlig vanddamp?

- Amazonas var en stor udfordring i forhold til at sikre præcise og valide mål fra sensorerne og i samtidig løbende at kunne servicere enhederne i taget uden at skulle lukke af for publikum. Vi har derfor valgt at installere et ESMI-aspirationsanlæg, som effektivt fjerner vandpartikler via rør i hele rummets længe. Det er nødvendigt for at forhindre de mange fejlalarmer, som ellers kan opstå når vanddamp forveksles med røgpartikler, siger Per Dupont fra Schneider Electric.

Efter planen slår Danmarks Akvarium: Den Blå Planet dørene op for besøgende den 22. marts 2013.

Fakta: Den Blå Planet

Nordeuropas største akvarium: Fisk og andre havdyr fra verdens oceaner svømmer i 4 mio. liter saltvand fra Øresund på 8,5 meters dybde. Ruden vejer 60 tons og har en tykkelse på 45 cm.

Anlægsudgift: 640 mio. kr. Hovedbidragyderne er Realdania, Knud Højgaards Fond og Tårnby Kommune.

Areal og beliggenhed: Ca. 10,000 kvadratmeter under tag samt udendørs bassin på 2.000 kvadratmeter. Ved Kastrup Lufthavn og få hundrede meter fra Kastrup Station på Metroen til Lufthavnen.

Det er arkitektfirmaet 3XN, som har tegnet Den Blå Planet.

Mere fra...

27.02.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Skru op for hyggen og ned for standby-forbruget med den nye Wiser-lysdæmper fra Schneider Electric

26.02.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric-boss er træt af at høre om vindmøller

31.01.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Talentskud spirer hos Schneider Electric

26.01.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric er kåret som en af verdens mest bæredygtige virksomheder i 2024

05.01.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

LK FUGA Inspirationskatalog

21.12.2023Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric præsenterer det nye LK FUGA® Inspirationskatalog