Eaton fejrer 60-års SF6-fri jubilæum

I 2020 kan Eaton fejre 60-års jubilæum som førende inden for udvikling og implementering af grønt koblingsudstyr. Eaton fejrer også, at virksomheden i 2020 har nået en milepæl på 1 million leverede felter til luftisoleret koblingsudstyr.

Eaton Xiria - SF6-frit koblingsanlæg.

Eaton har været pionerer inden for produktion af koblingsudstyr med mellemspænding uden SF6 siden 1960'erne, hvor deres første Magnefix-anlæg kom på markedet. Det kompakte koblingsudstyr var baseret på støbt harpiksisolering, som gjorde det muligt at producere sikkert og kompakt koblingsudstyr uden SF6.

Efterspørgslen på Magnefix-anlæggene var stor, og virksomheden måtte hurtigt oprette produktionsanlæg i Spanien, Sydafrika og Australien for at imødekomme efterspørgslen. I 2003 opkøbte Eaton også elafdelingen af Delta PLC, som omfattede mærkerne Holec, MEM og Bill, for at kunne opfylde behovene i et globalt marked.

I 2002 introducerede Eaton endnu et SF6-frit anlæg på markedet: Xiria. Xiria er et moderne koblingsudstyr, der er metalindkapslet og kommer med dielektrisk smart design og teknologi med vakuumkobling. Det bruges i dag fx til koblingsanlæg i kommercielle industribygninger, datacentre, veje og jernbaner samt sløjfeenheder (RMU'er) hos store net-operatører, for bare at nævne et par af de mange anvendelsesmuligheder.

Elindustrien handler aktivt på klimaændringerne

Der er bred enighed om, at det ikke længere er acceptabelt, at Europa giver dispensation til skadelige udledninger af drivhusgasser i sammenhænge, hvor der findes egnede alternativer. Og det gør der i dag på markedet for koblingsudstyr til el, selvom mange fortsat gør brug af de skadelige SF6-anlæg.

SF6 er en gas, der på grund af dets enestående isoleringsevne har været brugt i mange forbruger- og industriprodukter. Det er en relativt billig, lugtfri og ikke-brandfarlig gas, og den bruges derfor som et isolerende medium. Gassen anvendes i alle brancher: Store byggeriprojekter, anlæg til vedvarende energi og ofte i elektriske transformatorstationer, placeret i byer verden over.

Men da SF6-gas ligger øverst på International Panel on Climate Changes (IPCC) liste over yderst skadelige drivhusgasser med et globalt opvarmningspotentiale (GWP), der er 23.500 gange større end for CO₂, har lovgivere besluttet at forbyde brugen af gassen, hvor det er muligt. I 2014-opdateringen af F-gas-regulativet har EU forbudt brugen af SF6 i fremstillingen af mange almindelige forbrugsvarer, herunder tennisbolde, sportssko, bildæk og termoruder. Videnskabelige undersøgelser viser dog, at koncentrationerne af SF6-gas i atmosfæren fortsat stiger. Denne tendens forventes at accelerere på grund af den gradvise introduktion af et decentraliseret elnet i Europa.

På grund af den stigende globale bekymring for klimaændringerne har Eaton og flere andre selskaber engageret sig i Green Switching movement, som har til formål at stoppe brugen af SF6-gas i koblingsudstyr med mellemspænding.

Brugen af SF6-gas til koblingsudstyr i distributionsnettet er ikke alene uønsket – det er heller ikke længere nødvendigt, da der findes gode alternativer. For eksempel er vakuumkobling kombineret med fast isolering en sikker og miljøvenlig løsning, der har været anvendt i Europa og på verdensplan i mange år. Det er ikke nogen ny teknologi, men en gennemprøvet, omkostningseffektiv og pålidelig løsning, som Eaton nu kan fejre 60-års jubilæum for.   

Læs mere om Eatons kvalifikationer inden for grønt koblingsudstyr og portefølje af luftisoleret koblingsudstyr med mellemspænding på Eatons hjemmeside.

Mere fra...

02.07.2024Eaton Electric Danmark

Sponseret

Ny rapport afslører udfordringer for tovejsopladning af elbiler i Europa

20.06.2024Eaton Electric Danmark

Sponseret

Eaton og CTS Nordics giver økonomisk saltvandsindsprøjtning til NordicEPOD

18.06.2024Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

06.06.2024Eaton Electric Danmark

Sponseret

Nyt UPS-system skal reducere store datacentres CO2-forbrug

04.06.2024Eaton Electric Danmark

Sponseret

Eaton slår dørene op til sin første CO2-neutrale UPS-fabrik i verden

30.05.2024Eaton Electric Danmark

Sponseret

Tre trin til at undgå skader ved elektriske fejl