ESCO giver sund økonomi i grønne bygninger
I Middelfart Kommune er energiforbruget faldet med over en femtedel. Forklaringen skal findes i en ESCO-aftale, som har sikret systematisk renovering af kommunens bygninger i samarbejde med Schneider Electric. En international konference med fokus på energirenovering sætter i denne uge fokus på fordele og udfordringer ved ESCO-aftaler.
Middelfart Kommune er på rekordtid blevet en rollemodel, der giver genlyd i hele EU, når det gælder om at nedbringe energiforbrug og miljøbelastning i samarbejde med en privat ESCO-virksomhed. Kommunen har i et tæt parløb med Schneider Electric foreløbig energirenoveret og moderniseret 97 af kommunens bygninger som institutioner, skoler og idrætshal¬ler. ESCO-samarbejdet mellem Schneider Electric og Middelfart var det første af sin slags i Danmark – og derfor det sted i landet, hvor der er mest erfaring og inspiration at hente.
Den internationale ESCO-konference ESCO Europe, der betegnes som Europas største inden for energirenovering, finder sted den 23.-24. januar 2013. Det er 9. gang den afholdes, men det er første gang et nordisk land er vært. Det energirigtige Hotel Crowne Plaza lægger lokaler til konferencen.
Aftale giver grønne jobs
En ESCO-aftale omfatter typisk et partnerskab mellem en privat energivirksomhed og en kommune, som deler ansvaret for at opnå de garanterede besparelser over en bestemt periode. Siden 2010 har Middelfart Kommune igennem sin aftale nedbragt det sam¬lede energiforbrug med 21 %. De stigende energipriser øger samtidig værdien af det lavere el-, varme- og vandforbrug, og det betyder ifølge Teknik- og miljødirektør i Middelfart Kommune, Thorbjørn Sørensen, at investeringen på 44 mio. kr. allerede er tilbagebetalt efter ca. 10 år. Derefter havner den årlige besparelse på knap 4 mio. kr. ubeskåret i kommunekas¬sen.
- Det er blandt andet derfor, vi har valgt at bruge ESCO-modellen, når vi nu foretager en tilbundsgående energirenovering af to udvalgte institutioner, og det samme gælder en systematisk omlægning af gade - og vejbelysningen, hvor vi effektivt kan sænke strømforbruget og nedbringe miljøbelastningen, siger Thorbjørn Sørensen og fortsætter:
- Desuden er ESCO-modellen velegnet til at skabe grønne jobs i lokalområdet. Vi kan via modellen skabe økonomisk råderum for renoveringsprojekter, der erfaringsmæssigt skaber relativt flere jobs i lokalområdet end nybyggeri og anlægsopgaver.
Indeklima i fokus
Hos Schneider Electric ser man ESCO-samarbejdet med Middelfart Kommune som et godt eksempel på, at ESCO har vist sig bæredygtigt og fremadrettet kan udvides til at omfatte langt flere opgaver som f.eks. opbygning af det intelligente el-net, der sikrer optimal udnyttelse og distribution af sol- og vindenergi.
– Vi har stor glæde af partnerskabet med Middelfart og bruger erfaringerne i en række andre kommunale projekter, der bliver mere og mere helhedsorienterede med skærpet fokus på indeklima, komfort og sikringsløsninger i bygningsmassen. Grundlæggende er det dog fortsat et spørgsmål om at finde rentable løsninger, hvor vi som energivirksomhed også er involveret i den daglige drift som garant for de vedvarende energibesparelser, der er afgørende for, at kommunerne når deres klimamål, siger salgsdirektør Morten Dahl fra Schneider Electric.
Fakta: ESCO
ESCO står for Energy Solution Company.
Med en ESCO-aftale tillader en kommune, at en ESCO-virksomhed foretager energirenoverende tiltag i kommunen.
Selskabet fremsætter en garanteret energibesparelse.
Projektet er finansieret af private eller offentlige puljer med sikkerhed i den udstedte garanti.