Fremtidens køleanlæg kræver sikker og stabil forsyning

HOFOR sætter nye standarder for energieffektiv og miljøvenlig køling med kølecentraler i København. Forsyningsselskabet ser et stort potentiale i fjernkøling, der sikrer økonomiske og miljømæssige fordele.

HOFOR sætter nye standarder for energieffektiv og miljøvenlig fjernkøling, der sparer både kroner, plads og ikke mindst CO2- udledning hos kunderne..

HOFOR sætter nye standarder for energieffektiv og miljøvenlig fjernkøling, der sparer både kroner, plads og ikke mindst CO2- udledning hos kunderne, der får leveret koldt vand via forsyningsselskabets rørledninger. Fjernkøling giver virksomheder et grønt alternativ til lokale køleanlæg.

- Vi ser et meget stort potentiale i fjernkøling, fordi det giver kunderne en række økonomiske og miljømæssige fordele, siger Henrik Lorentsen Bøgeskov, chef for fjernkøling i HOFOR, der i år har åbnet sin anden fjernkølingscentral i København.

Blandt de kontante fordele er, at kunderne slipper for at investere i egne køleanlæg til deres bygninger og for løbende udgifter til service og vedligeholdelse. Dertil kommer, at kunderne kan udnytte deres bygninger bedre, når de ikke skal ’spilde’ mange kvadratmeter til køleanlæg og teknikrum.

Grønne fordele
Ud fra en miljømæssig betragtning er fjernkøling også en sikker vinder over traditionel, decentral køling.
Ifølge HOFORs beregninger kan man opnå en reduktion af CO2-udledningen på helt op til 70 % ved at vælge fjernkøling.

- Vi forsyner blandt andet Dansk Industri, Københavns Rådhus, Post Danmark, Nationalmuseet og Tivoli Hotel, fortæller Henrik Lorentsen Bøgeskov.

HOFORs første kølecentral åbnede i 2010 i Adelgade i København, og i 2013 åbnede central nummer to i Tietgensgade, tæt på Kalvebod Brygge i Københavns Havn.

Den nye kølecentral i Tietgensgade omfatter to køleanlæg, der seks måneder om året producerer køling med koldt havvand fra Københavns Havn. Det hedder frikøling og er i sagens natur den mindst energiforbrugende del af køleprocessen. I årets øvrige seks måneder, hvor havvandet er for varmt, køler centralen med elektriske kølekompressorer.

Sikker strøm
Der skal bruges meget strøm til at pumpe, køle og styre processerne i de store kølecentraler, fordi køle-produktionen nu er samlet centralt. I 2012 blev der leveret 5,4 GWh køling til kunderne. Derfor er en sikker og stabil el-forsyning afgørende for HOFOR, der valgte Schneider Electric som leverandør til den kraftige installation.

- Schneider Electric leverede bl.a. transformere til vores første central, og vi har gode erfaringer med det, som er leveret. Derfor var det naturligt, at den gode kvalitet fra Schneider Electric som leverandør blev vurderet højt i tilbuddet til den nye central, siger Henrik Lorentsen Bøgeskov.

Blandt HOFORs krav til udstyret var høj kvalitet, maksimal driftssikkerhed og et meget højt service- og supportniveau. Krav som Schneider Electric levede op til i både prækvalifikationen og det endelige udbud.
Resultatet er, at udstyr fra Schneider Electric står for stabil og sikker el-forsyning i hele installationen, fra koblingsanlæg og transformere til strømskinner, føringsveje og tavlekomponenter.

- En ting er, at vi har udstyr af høj kvalitet, og som vi kan stole på. En anden er, at vi har en og samme leverandør hele vejen gennem installationen, som tager et medansvar, hvis der opstår fejl, siger Henrik Lorentsen Bøgeskov.

Fakta:
Fordele:

• Sikker og stabil forsyning
• Transformere lever op til nuværende og fremtidige krav
• Lang levetid med minimalt servicebehov
• Højt service og supportniveau

Løsning: 
• 2 stk. RM6 koblingsanlæg
• 7 stk. Trihal transformere - fra 1.600 KVA 10/0,69 til 2.000 KVA 10/0,4 Canalis strømskinner fra 1.250A til 3.200A
• Tavlekomponenter
• Wibe-føringsveje

Mere fra...

30.04.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Datacentres bæredygtighedsrapportering klares med ét klik

26.04.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric og NVIDIA indgår samarbejde om fremtidens datacentre

25.04.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Hovedsponsor for DM i Skills 2024 har ambitioner for elektrikerfaget

09.04.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Motorstartere: Selv en lille ændring kan have stor betydning

03.04.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Ekspert advarer: Hvem skal vende Danmark fra sort til grøn energi?

21.03.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Kære regering: I kan ikke sætte strøm til verden uden batterier