Opråb: Få styr på sikkerhedsklip

Sikkerheden er alfa omega, når man arbejder med spænding. Men det kan være svært at vide om udstyret, der bliver brugt, er godkendt til sikkerhedsklip - det er nemlig langt fra alt værktøj som er det!

Et af de produkter der ér godkendt til sikkerhedsklip er SSA-serien fra Intercable, som er godkendt til 60 kV..

Sikkerheden er alfa omega, når man arbejder med spænding. Men det kan være svært at vide om udstyret, der bliver brugt, er godkendt til sikkerhedsklip. Det er nemlig langt fra alt værktøj, der er godkendt til sikkerhedsklip. Derfor spørger Cabicon a/s: Er du helt sikker på, at i bruger udstyr, hvor sikkerheden er i top? 

Godkendt værktøj

Hvis ikke du kan se begge ender af kablet eller hvis der er den mindste usikkerhed om, at kablet er spændingsløst - spændingstestet, jordet og kortsluttet i begge ender eller demonteret iflg. BEK 1608 – så er det vigtigt at bruge værktøj der er godkendt til sikkerhedsklip af kabler. Dette gælder uanset om det er lavvolt eller højspænding.

Et godt og klassisk eksempel på, hvornår man skal benytte et sikkerhedsklip er, hvis man har et nedgravet kabel med en muffe, der skal udskiftes. Årsagen er, at man i langt de fleste tilfælde kan have svært ved at kontrollere, om der er spænding eller lægstrøm i kablet. Derfor er det vigtigt at benytte et værktøj, der er godkendt til formålet.

Det kræver specielt udstyr, som kan klippe kablet helt over – også selvom der skulle være spænding på kablet. Ved en kortslutning, hvor der udløses enorme mængder energi og evt. eksplosion, skal udstyret kunne håndtere det. Desværre bliver der brugt, solgt og markedsført værktøj, som ikke er godkendt til at klare denne type opgave – Hvem tager så ansvaret, når uheldet er ude?

Et af de produkter der ér godkendt til sikkerhedsklip er SSA-serien fra Intercable, som er godkendt til 60 kV. Først og fremmest er det godkendt efter BS EN50340-60kV (VDE 0682 part 661).  Dette er en certificering, der sætter helt specifikke krav til, hvordan f.eks. både hydraulikpumpen og klippehovedet skal jordes og hvad det må bruges til. Vigtigheden i at hydraulikslangen er af ikke-metallisk materiale osv.

En af de vigtigste test er DGUV-testen GS-ET23, som sikrer, at hele systemet er gennemtestet og at det ikke blot er én af delene. Med udstyret fra Intercable bliver pumpe, klippehoved og jordspyd testet sammen – ja selv transportkassen bliver testet.

Hvilket værktøj skal man vælge?

Hos Intercable kører man med to løsninger – en med manuel hydraulisk fodpumpe og en med elektrisk hydraulisk pumpe. Cabicons klare anbefalingen vil være, at du skal vælge løsningen med elektrisk hydraulisk pumpe. Det skyldes, at den vil gennemføre opgaven med samme hastighed og med fjernbetjening, der sikrer yderligere overblik og afstand, hvilket naturligvis øger sikkerheden. På begge løsninger kan du yderligere vælge hvilket type klippehoved du ønsker – et lukket eller et åbent.

Har du brug for yderligere vejledning i at opstille og bruge klippeudstyret hjælper Cabicon naturligvis med en sikker løsning.

Kontakt Cabicon for mere information om sikkerhedsklip på 7623 4400.
Vi guider dig sikkert igennem.

05.12.2022Cabicon A/S

Sponseret

Hvor er kablet? Hvor præcis er fejlen?

28.04.2022Cabicon A/S

Sponseret

Cabicon opruster til fremtiden med ansættelse af ny Eksportchef

31.05.2021Cabicon A/S

Sponseret

Fynske Cabicon A/S opruster yderligere på måleudstyr

27.04.2020Cabicon A/S

Sponseret

Ny tilbudsavis fra Cabicon a/s

15.04.2020Cabicon A/S

Sponseret

Opråb: Få styr på sikkerhedsklip

12.03.2020Cabicon A/S

Sponseret

Cabicon a/s opretholder leveringssikkerheden på trods af Covid-19 krisen