Prysmian Tyrkiet leverer kabler til sikring af verdens ældste helligdom

Göbekli Tepe er listet som UNESCOs verdenskulturarv

Türk Prysmian Kablo, filial af Prysmian Group, har leveret alle energi- og kommunikationskabler til nyt museumsanlæg til Göbekli Tepe, der er på UNESCOs verdenskulturarv liste. Stedet er blevet sikret ved hjælp en ny generation og brandsikre kabler.

Göbekli Tepe er en helligdom fra yngre stenalder, beliggende på toppen af en bjergkam i det sydøstlige Anatolien, 15 km nordøst fra byen Sanliurfa. Göbekli Tepe er den ældste kendte, menneskeskabte, religiøse struktur. Helligdommen blev sandsynligvis anlagt af jæger-samlere i det 10. årtusinde f.Kr. (ca. 12.000 år siden) og har været under udgravning siden 1994 af tyske og tyrkiske arkæologer. Lokaliteten revolutioneret forståelsen af den eurasiske yngre stenalder.

Stedet omfatter 20 runde bygningsværker, beliggende under jordens overflade. Af disse er fire blevet udgravet. De runde bygningsværker har en diameter fra 10 til 30 meter, og alle er dekoreret med massive, mest T-formede, kalkstenssøjler, som er det mest iøjnefaldende træk ved stedet. I centrum af hver cirkel finder man to søjler, sandsynligvis beregnet til at støtte et tag – og op til otte søjler er ligeligt fordelt omkring rummets vægge. Rummene mellem søjlerne er foret med rå sten, og der er stenbænke mellem hvert sæt søjler langs væggen.

Mange af søjlerne er dekorerede med udhuggede relieffer af dyr og abstrakte, gådefulde piktogrammer, der kan repræsentere almindelige hellige symboler, kendt fra yngre stenalders hulemalerier andre steder. Reliefferne afbilder løver, tyre, orner, ræve, gazeller, æsler, slanger og andre reptiler, insekter, edderkopper og fugle, især gribbe. Gribbe er et fremtrædende træk ved ikonografien i andre yngre stenalder.

Göbekli Tepe er anlagt før udvikling af keramik, metallurgi, opfindelsen af skrift, hjulet og landbrug. Den kendsgerning, at jæger-samlerfolk kunne organisere opførelsen af et så komplekst sted så langt tilbage som det 10. eller 11. årtusinde f.Kr. revolutionerer ikke kun forståelsen af jæger-samler kultur, men udfordrer også det konventionelle syn på civilisationens fremkomst.

Læs mere om Göbekli Tepe her

Mere fra...

25.04.2024Prysmian Danmark

Sponseret

Massimo Battaini er ny CEO for Prysmian

24.04.2024Prysmian Danmark

Sponseret

Prysmian investerer 1,8 mia. euro i kapacitetsudvidelse frem mod 2027

20.03.2024Prysmian Danmark

Sponseret

Sirocco fiberkabler nu med 50-års levetid

12.03.2024Prysmian Danmark

Sponseret

Prysmian partner op med project44 omkring skibsfragt

06.03.2024Prysmian Danmark

Sponseret

Prysmian offentliggør 2023-årsresultat

05.03.2024Prysmian Danmark

Sponseret

Prysmian skal kable Eastern Green Link 2