Sikker strøm fra møllerne i Østerild

Vindmøllerne kører nu i Testcenter Østerild, hvor fremtidens løsninger inden for vindmøller til offshore-industrien bliver testet. De innovative havvindmøller er koblet op på et unikt mellemspændingssystem, der sørger for kvalitetsstrøm i nettet.

Vindmøllerne kører nu i Testcenter Østerild, hvor fremtidens løsninger inden for vindmøller til offshore-industrien bliver testet. De innovative havvindmøller er koblet op på et innovativt mellemspændingssystem, der sikrer, at vindenergien sikkert bliver transformeret til kvalitetsstrøm i det lokale el-net.

Der blæser nye vinde over Nordjylland, hvor det ambitiøse testcenter for havvindmøller er åbnet i Østerild. Her bliver nogle af fremtidens løsninger til vindmølleindustrien testet, og det giver håb om en endnu grønnere fremtid. Målet er at holde Danmark i den energirigtige førertrøje. Schneider Electric har i samarbejde med Thy-Mors Energi, Alfred Priess A/S, DTU og forskere fra RISØ lavet en innovativ løsning, der samler energiproduktionen fra de syv testmøller, der på sigt bliver stillet op i centret. Det sikrer konverteringen fra vindenergi til stabil strøm i nettet, hvilket spiller en central rolle i produktionen, hvis den skal udnyttes maksimalt.

- Vi samler energi-produktionen fra testmøllerne via 7 satellit-stationer og sender det videre til hovedstation, der indeholder et 36 kV GHA dobbeltskinne GIS-anlæg, et SCS–Substation Control System og andet udstyr såsom UPS. Anlægget er skruet sådan sammen, at det kan køre både 50 og 60 hz, så møllerne kan testes til både det europæiske og nordamerikanske el-net på samme tid. Vores rolle i projektet er at sikre, at den producerede energi bliver sendt videre ud i det nordjyske el-net under optimal beskyttelse og i maksimal kvalitet, siger Joe Andersen.

Vejen fra vindmølle til el-nettet er meget vigtigt, hvis de politiske mål om, at Danmark i 2020 skal have halvdelen af sit energiforbrug dækket af vedvarende kilder. Derfor ligger der et stærkt budskab i, at verdens største testecenter for havvindmøller ligger i Danmark. Det skal sikre, at Danmark fastholder sin position på det globale marked.

- Det er et fantastisk showroom og kompetencecenter, når det gælder optimal udnyttelse af vindmølleenergi. Som verdens største af sin slags på landjorden, giver det en unik mulighed for at fremvise offshore-løsninger på land, hvilket sparer både tid og ressourcer i forholdt til test og fremvisninger. Det er en unik mulighed for at vise de innovative, danske løsninger frem til producenter, politikere og andre interesserede, forklarer Joe Andersen.

Schneider Electric producerer ikke selve vindmøllerne, men har en central rolle i forhold til at udvikle total-løsninger til at håndtere og transportere energien fra mølle til el-net. I Testcenter Østerild er substationen fra Schneider Electric akkompagneret af et intelligent SCADA-system, som udgør hjernen i vindmøllecenteret. Det er nemlig dette system, der overvåger produktionen og viser aktuelle værdier for blandt andet effekt, strøm og spænding. Derudover Desuden er SCADA-systemet en del af kontrolsystemet til substationen, som også beskytter installationen, kablerne og vindmøllerne mod overlast fra el-nettet eller udefra kommende fejl. Det er entrepriseafdelingen i Thy-Mors Energi, som har stået for den samlede el-entreprise i testcentret.

Det er netop besluttet, at Vestas nye V164 8MW vindmølle opstilles i testcentret i andet kvartal i 2014 i samarbejde med DONG Renewables.

Mere fra...

27.02.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Skru op for hyggen og ned for standby-forbruget med den nye Wiser-lysdæmper fra Schneider Electric

26.02.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric-boss er træt af at høre om vindmøller

31.01.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Talentskud spirer hos Schneider Electric

26.01.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric er kåret som en af verdens mest bæredygtige virksomheder i 2024

05.01.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

LK FUGA Inspirationskatalog

21.12.2023Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric præsenterer det nye LK FUGA® Inspirationskatalog