Stigende energipriser nødvendiggør større fokus på energieffektivitet

To ting har gjort energieffektivitetsløsninger mere efterspurgte end nogensinde før. Invasionen af Ukraine, der har sendt Europas energipriser på himmelflugt, og den grønne dagsorden, fortæller Lars Erik Knaack fra Novenco Building & Industry.

Der er nu brug for, at de officielle enheder støtter bygge og konstruktionssektoren med klare planer for grønt byggeri i hvert hjørne af byggeprocessen. Foto: Novenco Building & Industry.

Før situationen i Europa gjorde energiforbrug og forsyning et glohedt emne, var klimadagsordenen den primære drivkraft bag overgangen til grønnere og mere energieffektive løsninger. Men uanset hvilken drivkraft, der er tale om, må vi nu handle på det faktum, at der er en enorm bygningsmasse i Europa, der sluger energi. Og vi har brug for at opdatere denne bygningsmasse med udstyr, der forbruger så lidt energi som muligt.

Mens energipriserne stiger bliver tilbagebetalingsfristen for installation af udstyr kortere. Fordelene ved energirenovationer er simpelthen større og hurtigere realiseret.

Den europæiske klimadagsorden

Lad os starte med et par fakta: I EU er der et mål på 40 procent energieffektivitet, men mere end 35 procent af de Europæiske bygninger er over 50 år gamle. Omkring 75 procent af denne bygningsmasse er energimæssigt ineffektiv og spilder store dele af energien, de forbruger, og 85 til 95 procent af det er forudsagt til stadigvæk at være i brug i 2050.

Byggebranchen har det allerstørste energiforbrug i EU og står på mål for 40 procent af energiforbruget. Samtidig er branchen én af de største udledere af CO2 med 36 procent af EU's udledning af drivhusgasser. Det er derfor, de må og skal opgraderes med mere energieffektive løsninger – så hurtigt som muligt.

LÆS OGSÅ: TEKNIQ Arbejdsgiverne: Kommissionens forslag kan give forældet uddannelsessystem tiltrængt løft

Hvis vi renoverede den eksisterende bygningsmasse, kunne vi reducere energiforbruget med op til seks procent i EU. Men alligevel er mindre end én procent af bygningsmassen renoveret hvert år. Den mængde skal mindst fordobles for at kunne leve op til EU's klima og energimål.

Motorvej til den grønne omstilling

Gamle og ineffektive blæsere i ventilationssystemer er årsagen til op til 60 procent af det samlede energiforbrug i bygningerne. Derfor vil en retrofitting af gamle ventilationssystemer med nye energieffektive blæsere kunne reducere energiforbruget drastisk og dermed give store energibesparelser. Eksempelvis har JK Tyres retrofitted det eksisterende HVAC system i virksomhedens dækfremstillingsfabrik med mere energieffektive produkter og har derigennem opnået energibesparelser på mere end 50 procent.

Selvom opgraderingen af eksisterende bygninger med ny teknologi ofte bliver set som besværligt, er erstatningen af gamle blæsere med nye energieffektive blæsere en hurtig opgave, der kan udføres uden høje omkostninger fra istandsættelsen. I Keppel Bay Tower i Singapore var en eksisterende centrifugal blæser retrofitted med en energibesparende aksial blæser, hvilket resulterede i energibesparelser på 43 procent. Denne udskiftning af blæsere ledte til en 22.3 procent reduktion i det årlige energiforbrug i bygningen – en massiv forbedring for en retrofitting operation, der var færdiggjort på under 10 timer.

Teknologien findes allerede

Nye konstruktioner er ligeledes vigtige at tage højde for. Ved brug af højeffektive blæsere baseret på de seneste teknologier, vil bygningsejere og beboere nyde godt af blæsere, der opererer lydløst i mere end 20 år med nul driftsafbrydelser og en blæsereffektivitet på 92 procent. Derudover er denne blæser 98 procent genbrugelig og passer perfekt med bæredygtighedskravene på nye modeller.

LÆS OGSÅ: Arbejdsgiverforening: Husk guleroden i den grønne skattereform

Tallene taler for sig selv. Udskiftningen af ventilationssystemer i store bygninger, som hospitaler, hoteller og lufthavne, bidrager væsentligt til en massiv reduktion i energiforbrug.

Højeffektive blæsere giver os tilmed mulighed for at afbøde slaget fra de stigende energipriser. Jo mere vi kan reducere vores energiforbrug ved implementering af energieffektive løsninger, desto hurtigere kan vi vende os mod vedvarende energikilder og løsrive os fra russisk gas, hvis priser stiger til vejrs.

Ti-punktplanen

Europas afhængighed af importeret naturgas fra Rusland er endnu engang i fokus på grund af Ruslands invasion af Ukraine. Som reaktion på situationen, har det Internationale Energiagentur for nylig offentliggjort en ti-punktplan, der skal reducere afhængigheden af russiske ressourcer med over en tredjedel, samtidig med at den lever op til den Europæiske klimadagsorden.

Ét af punkterne i planen opfordrer os til at accelerere og forbedre energieffektiviteten i byggeriet og i industrien. En øget indsats i forhold til energieffektive løsninger i virksomheder og boliger vil reducere gasbrug med op til to milliarder kubikmeter i løbet af et år.

LÆS OGSÅ: Mercedes-Benz Vans har rundet 25.000 elektriske varebiler

Ti-punktplanen og den allestedsværende grønne dagsorden gør energieffektive projekter til yderst presserende emner, og alle sektorer har stærke incitamenter til at engagere sig.

Manglende planer

Selvom de europæiske regeringer allerede har officielle klimamål på plads, har vi stadigvæk brug for mere konkrete planer, der udpensler, hvordan vi bedst muligt når disse. Det er nemlig ikke tydeligt endnu, og med en plan kunne vi både nå målene og tjene på fordelene.

Professionelle ekspertorganisationer, der arbejder med energieffektivisering, vedvarende energikilde og elektrificering anbefaler at undersøge muligheden for prioritering af energieffektivitet som en måde at nå frem til klimaneutralitet – både fordi teknologien er til rådighed og fordi det giver os mulighed for at omstille i det tempo, der er brug for.

Fra vores synspunkt, har vi set bygningsejere tjene stort på energibesparelser ved brug af energieffektive blæsere. Vi har set, hvordan en bygnings klimaaftryk bliver dramatisk reduceret fra første dag i drift. Og vi har set de finansielle fordele fra det kortsigtede investeringsafkast.

Der er nu brug for, at de officielle enheder støtter bygge og konstruktionssektoren med klare planer for grønt byggeri i hvert hjørne af byggeprocessen.

-AKJ

Mere fra...

11.07.2022NOVENCO Building & Industry A/S

Sponseret

Den grønneste løsning 700 meter under jorden med en NOVENCO® ZerAx® ventilator

07.07.2022NOVENCO Building & Industry A/S

Sponseret

60% energibesparelse i Frankfurt Airport med NOVENCO® ZerAx® ventilatorer

05.07.2022NOVENCO Building & Industry A/S

Sponseret

NOVENCO Building & Industry flytter

02.06.2022NOVENCO Building & Industry A/S

Sponseret

NOVENCO støtter og deltager i det syvende årlige topmøde om energieffektivitet

26.05.2022NOVENCO Building & Industry A/S

Sponseret

Støberi renoveret med NOVENCO® ZerAx® ventilatorer

28.04.2022NOVENCO Building & Industry A/S

Sponseret

Stigende energipriser nødvendiggør større fokus på energieffektivitet