Styr på lyset over landingsbanerne på universitetet

Danmarks Tekniske Universitet sparer på energien og holder øje med forbruget. Det hjælper KNX-løsning fra Schneider Electric med, som elegant sikrer energibesparende belysning over universitetets lange vandrehaller, der går under navnet landingsbanerne.

Når man skal styre belysningen af store indendørsarealer og samtidig holde energiforbruget nede, er KNX det oplagte valg. Og store indendørsarealer er lige netop, hvad man har i hovedbygningen på Danmarks Tekniske Universitet, DTU, i Lyngby.Bygning 101, som hovedbygningen også hedder, er især kendetegnet ved to 100 meter lange og 15 meter brede vandrehaller, der i daglig tale kaldes landingsbanerne.

I 2011 satte DTU en renovering af hovedbygningen i gang, og et af målene var at etablere energibesparende belysning. Efter en udbudsrunde blev det rådgivende ingeniørfirma Rambøll og energiafdelingen hos el-installationsfirmaet Røder & Mortensens Eftf.valgt til projektet.

- Oprindelig var der foreskrevet en blandet løsning med noget KNX og noget DALI 1-10V-styring, hvor armaturerne skulle grupperes i et antal ”satellitter”. Men KNX kan sagtens klare den samlede styring, også i helt store installationer, så vi foreslog sammen med Rambøll at samle det hele med KNX, fortæller Stig Elmvang, Adm. direktør for Røder & Mortensens Eftf., der gennem årene har løst mange opgaver for DTU.

Gateways og touchpanel
De lange vandrehaller er centrale i hovedbygningens indretning, og her går lysdesign og energibesparelser hånd i hånd. Samlet er der omkring 500 energibesparende LED-armaturer med DALI-forkobling i lofterne over de to landingsbaner, som styres centralt af 10 KNX/DALI-gateways fra Schneider Electric, der er placeret i to gruppetavler. KNX-systemet kommunikerer desuden med et udendørs skumringsrelæ og sørger dermed også for automatisk dagslysregulering, mens 360-graders KNX PIR-enheder sørger for automatisk tænd/sluk af lys ved indgangspartierne, så det kun tænder, når der er brug for det.

Selv om KNX-styringen er helt automatisk og altid giver det rigtige lysniveau, samtidig med at energiforbruget holdes nede, så kan belysningen også betjenes manuelt. Landingsbanerne bruges nemlig også til fester på DTU, og her sikrer forprogrammerede lysscenarier den helt rigtige belysning og stemning. Betjeningen er Og det er nemt at sætte stemningen, for i reception sidder et smart 7” KNX-touch panel fra Schneider Electric, hvor personalet med et enkelt tryk på skærmen kan betjene lyset.

Optimal support og back-up
- Det var helt naturligt for os at vælge Schneider Electric som leverandør af komponenterne til KNX-styringen. Vi har gennem mange år haft et virkelig godt samarbejde med Schneider Electric, og vi får altid en god service. Samtidig ved vi, at vi altid får optimal den optimale support og back-up, hvis der er behov for det, siger Stig Elmvang.

Projektleder Nils Møller fra DTUs Campus Service, CAS Plan & Projekt, er tilfreds med løsningen:

- Her på DTU fokuserer vi selvfølgelig også på at udnytte energien effektivt og sænke vores forbrug, både af hensyn til miljøet og økonomien. Med KNX har vi fået en samlet, intelligent styring af belysningen, som jeg er overbevist om giver et mærkbart lavere forbrug, siger Nils Møller.

Han og kollegerne kan desuden følge med i strømforbruget på de to landingsbaner. Gruppetavlerne er nemlig blevet udstyret med Schneider Electrics PowerLogic-måleinstrumenter, der måler og viser forbruget.

I forbindelse med renoveringen af bygning 101 har receptionen også fået en ansigtsløftning, og der er trukket nye netværkskabler til it-udstyret i receptionsområdet. Her faldt valget på de nye Actassi-kabler og konnektorer fra Schneider Electric, der afsluttes pænt og diskret med udtag i LK OPUS-design.

Fakta:

Projekt:

 • Renovering af hovedbygningen på DTU med ny, energibesparende belysning og opgraderet datanetværk i receptionen

Løsning:

 • KNX-styring af belysning i vandrehaller med dagslysregulering
 • Automatisk lys ved indgangsparti
 • KNX DALI Gateways
 • 7" KNX-touchpanel
 • KNX 360° PIR
 • Skumringsrelæ
 • Actassi datanetværk
 • LK OPUS-dataudtag
 • PowerLogic til energimåling i gruppetavler

Fordele:

 • Energibesparelse - kun lys, når der er brug for det
 • Forprogrammerede lysscenarier til forskellige behov og arrangementer
 • Elegant display til betjening
 • Styr på energiforbruget

Mere fra...

27.02.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Skru op for hyggen og ned for standby-forbruget med den nye Wiser-lysdæmper fra Schneider Electric

26.02.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric-boss er træt af at høre om vindmøller

31.01.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Talentskud spirer hos Schneider Electric

26.01.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric er kåret som en af verdens mest bæredygtige virksomheder i 2024

05.01.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

LK FUGA Inspirationskatalog

21.12.2023Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric præsenterer det nye LK FUGA® Inspirationskatalog