Undgå lynskader med transientbeskyttelse

Et lyn sendte en kraftig overspænding gennem eltavlen i Carsten Helmo Enemarks hus og ødelagde elektronik og elektriske installationer for 50.000 kr. Nu har familien fået installeret et ABB SPD-relæ som transientbeskyttelse.

Lynskader. Et lyn sendte en kraftig overspænding gennem eltavlen i Carsten Helmo Enemarks hus og ødelagde elektronik og installationer for mange tusinde kroner. I den nye eltavle skal ABB SPD-relæer (øverst til venstre) fremover forhindre lignende situationer.. Foto: Svend Christensen, ABB

09.04.2024

Sponseret

ABB A/S

Man siger, at lynet aldrig slår ned to gange det samme sted. Alligevel skal Carsten Helmo Enemark og familien ikke risikere noget en anden gang, så de har fået installeret et ABB SPD-relæ som transientbeskyttelse i den nye eltavle. SPD-relæet beskytter mod elektriske overspændinger fra eksempelvis lynnedslag i forsyningsnettet tæt på boligen.

- Vi var vanvittigt heldige, at det kun gik ud over elektriske installationer og apparater som robotstøvsuger, fjernsyn, internetforbindelse og den slags. Forsikringen dækkede skaderne, der løb op i næsten 50.000 kroner, fortæller Carsten Helmo Enemark og fortsætter:

- Strømforsyninger, router, samledåser og mange meter kabel var brændt af, så det tog en rum tid at få gennemgået skaderne, reparere installationerne og købe nye apparater. Så jeg kan kun opfordre alle boligejere til at kontakte en elinstallatør og få eltavlen og boligens installationer kigget efter i sømmene. 

Ud over et SPD-relæ er det også værd at overveje en gnistdetektor, fx en ABB type S-ARC1 med integreret automatsikring. Gnistdetektoren overvåger og beskytter ledninger, stikkontakter og el-apparater mod løse forbindelser. I Europa er der årligt omkring to millioner brande, som er forårsaget af en defekt elektrisk installation.

Ekstra sikkerhed

Transienter kan opstå af flere årsager, herunder lynnedslag, elektriske motorer eller ved til- og frakobling af elektriske apparater. Transientbeskyttelse kan ikke forhindre lynnedslag eller transienter, men leder overspændingen ned i jorden via jordforbindelsen.

Beskyttelse af udstyr: 

Transienter kan forårsage alvorlig skade på følsomt elektrisk udstyr som computere, tv og elektroniske apparater. Ved at installere transientbeskyttelse i eltavlen kan man forhindre denne skade og forlænge levetiden for elektriske apparater.

Sikkerhed: 

Udover at beskytte udstyr hjælper transientbeskyttelse også med at forhindre farlige situationer, der kan opstå som følge af elektriske overspændinger, fx brand eller personskade.

Driftssikkerhed: 

I mange tilfælde kan en alvorlig transient skabe afbrydelser i strømforsyningen og føre til tab af data, driftsafbrydelser og produktionsstop. Transientbeskyttelse hjælper med at opretholde en stabil og kontinuerlig strømforsyning.

Overholder standarder: 

Mange bygningsregulativer og sikkerhedsstandarder kræver nu, at transientbeskyttelse er inkluderet som en del af den elektriske installation. Det gør mange forsikringsselskaber også.

Læs mere om Transientbeskyttelse fra ABB, se produktblad.

Mere fra...

11.06.2024ABB A/S

Sponseret

Nordværk får installeret nye brydere med mindre besvær

09.04.2024ABB A/S

Sponseret

Undgå lynskader med transientbeskyttelse

09.02.2023ABB A/S

Sponseret

ABB sikrer virksomheder forsyningssikkerhed med virtuelle minikraftværker

20.05.2022ABB A/S

Sponseret

Københavnske skraldebiler bliver elektriske

05.04.2022ABB A/S

Sponseret

ABB og HydrogenPro samarbejder om at optimere produktion af grøn hydrogen

24.01.2022ABB A/S

Sponseret

Så let afregner du elbilers forbrug