Fejlinstallationer kan give alvorlige skader

Varmtvandsbeholdere er sejlivede og holder normalt i mange år, men når de skal skiftes, er der en række vigtige faktorer, montøren skal være opmærksom på for at undgå fejlinstallationer, der kan give skader eller føre til en mindre energieffektivitet. Metro Therm, der er størst på det danske marked for varmtvandsbeholdere, giver her en række gode råd. .

Jan Lytken er salgschef i Metro Therm og ekspert i varmtvandsbeholdere.. Foto: Metro Therm

Varmtvandsbeholderne blev i huse fra 70´erne ofte placeret på loftet uden for huset klimaskærm. 

”Og vi ser af og til, at installatøren sætter en ny op samme sted. Men det er en dårlig idé, fordi den kan forårsage store skader, hvis den lækker – og det vil ikke være dækket af vores garanti,” siger Jan Lytken, der er salgschef for Midt- og Nordjylland og ekspert i varmtvandsbeholdere i Metro Therm.

”Vi ser også nogle gange, at installatøren sætter cirkulationen ind på det kolde vand. Det betyder ikke, at varmtvandsbeholderen ikke fungerer, men det forringer driftsøkonomien i beholderen. Derfor anbefaler vi, at cirkulationen lægges ind i toppen af beholderen i det varme vand,” siger salgschefen.

Underdimensionering af beholdere eller forkert størrelse spiral i en fjernvarmeinstallation er også fejl, Metro Therm støder på. Den sidste kan betyde, at kunden får en ekstra afgift fra fjernvarmeselskabet, fordi vandet ikke er afkølet nok, når det sendes retur.

For at hjælpe installatørerne til at undgå fejlinstallationer giver Jan Lytken her en række gode råd til den gode beholderinstallation.

1. Størrelsen på beholderen skal være korrekt

Den rette størrelse er nemlig afgørende for effektiviteten af kundens varmesystem. Hvis den er underdimensioneret, vil kunden ikke få nok varmt vand, og hvis den er overdimensioneret, vil kunden bruge unødig meget energi på at varme den store mængde vand op.

Varmtvandsbeholder: Hvis det er en beholder til varmt brugsvand, så find ud af din kundes varmtvandsforbrug, og vurder størrelsen ud fra dette. Du kan læse mere om, hvilken størrelse varmtvandsbeholder, du bør vælge lige her.

Bufferbeholder: Hvis det er en bufferbeholder, skal du derimod finde ud af, hvor meget varme din kunde får brug for at lagre. Dette gør du ved at gå ind på installatørhåndbogen for den specifikke varmepumpe. Herfra går du til kapitlet ”Rørtilslutninger”, hvor du i afsnittet ”Vandmængder” kan læse om varmepumpens minimale tilgængelige vandvolumen. Bufferbeholderens volumen skal matche dette tal.

2. Montering på væg

Er væggen kraftig nok til at bære en fyldt varmtvandsbeholder? Hvis ikke kan der benyttes et beholderstativ placeret på gulvet eller et H-stativ.

3. Beholderventil og sikkerhedsventil

Beholderens sikkerhedsventil sikrer en korrekt drift og sikring af beholderen. 
Det er nemlig sådan, at når vand bliver varmet op til 60 °C, så vil det udvide sig med ca. 2 %. Det betyder, at hvis man ikke lukker den overskydende vandmængde ud, kan beholderen rent faktisk sprænge. Med sikkerhedsventilen vil det overskydende vand dryppe fra under opvarmningen i kundens beholder.

Metro Therm anbefaler, at installatøren vælger en dynamisk ventil til at afhjælpe problemet, så varmtvandsflowet bliver reguleret optimalt.

4. Montering i den rette højde

Er vigtig for at sikre den nødendige plads til at kunne udføre service både i toppen og bunden af beholderen.

I bunden af beholderen skal der være plads til at kunne udskifte varmelegeme, anoden og plads til at kunne skylle og rense beholderen for kalk og slam.

I toppen af beholderen skal der være plads til at tilgå cirkulationsstudsen, hvis der er cirkulation på det varme brugsvand. 

5. Tilgængelighed

Det er vigtigt, at beholderen monteres, så den er lettilgængelig for service og vedligehold. Det betyder også, at montering i aflukkede skabsmoduler eller andre steder med svær tilgængelighed frarådes.

Ifølge Bygningsreglementets § 405, stk. 10 skal komponenter, der kræver betjening, eftersyn eller vedligehold nemlig ”være let tilgængelige, så dette kan ske på en hensigtsmæssig og forsvarlig måde”.

6. Montering tæt på tappested

Metro Therm anbefaler, at beholderen monteres tæt på et tappested, f.eks. i et bryggers eller et andet sted med gulvafløb, så skader på kundens bolig undgås ved en eventuel lækage.

7. Montering på loft

Normalt anbefaler Metro Therm ikke montering på loft eller skunkrum. Det skyldes, at kunden typisk ikke opholder sig i denne type rum, hvorfor eventuelle skader potentielt vil blive opdaget for sent.

Hvis kundens bolig derimod ikke tillader andre muligheder, anbefales etablering af en drypbakke eller et andet fang ved installationen. På den måde vil vandet i tilfælde af en eventuel lækage blive opsamlet og ledt til et afløb.

8. Installation af fugtalarm

En fugtalarm giver mulighed for fjernovervåge installationen og give en tidlig advarsel,  hvis der skulle være tegn på lækage.

9. Læs manualen

Det sidste – og måske vigtigste råd – er at læse produktmanualen omhyggeligt inden monteringen hos kunden. 

Forkerte installationer kan i værste fald medføre rørsprængninger, personskade og vandlækager. Hvis der opstår skader på beholderen på baggrund af, at manualen ikke er blevet fulgt, dækker garantien ikke.

-emte

PCSCHEMATIC A/S

Sponseret

Optimer og effektiviser dine byggeprojekter

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

29.04.2024Installator.dk

Sejr til SMV-virksomheder i kampen for fair betalingsfrister

29.04.2024Installator.dk

Loven om ret til reparation passerer vigtig hurdle

17.04.2024wedi GmbH

Sponseret

Bindesbøll Byen fra 1850 er renoveret med respekt og omtanke for nye bæredygtige løsninger

16.04.2024Installator.dk

Fejlinstallationer kan give alvorlige skader

16.04.2024Vaillant A/S

Sponseret

BÆREDYGTIGE LUFT TIL VAND VARMEPUMPER GØR OLLEKOLLE GRØNNERE

15.04.2024TOTO

Sponseret

Priser til TOTO for bæredygtighed og design

11.04.2024Installator.dk

Sanitetsbranchen er ramt af stagnerende salg på andet år

03.04.2024Geberit A/S

Sponseret

Nyt gulvstående toilet fra Ifö: Øger effektiviteten og reducerer støj

Jobmarked

Se alle

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ABB A/S

Field Service Engineer / tekniker med interesse i spændet mellem IT og automation

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

12.05.2024

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand - Erhvervsakademi Sjælland

Vi søger en dygtig underviser til vores VVS-installatøruddannelse

Har du en passion for VVS-faget og brænder du for at udvikle og formidle din faglige viden? Så er der en spændende mulighed for at blive en del af Zealands team i Slagelse. Vi søger en dygtig adjunkt eller lektor til vores VVS-installatøruddannelse, som udbydes både som fuldtidsstudie og som efteruddannelse i Slagelse.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

02.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
ENERGIKONSULENT 2 - FLERFAMILIEHUSE OG ERHVERV

Uddannelsen til energikonsulent i flerfamilie og erhverv certificerer dig til at kunne energimærke alle typer bygninger.

Dato

10.04.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
TEKNISK VIDEREGÅENDE KURSUS Jordvarme og luft-til-vand varmepumper

Kurset giver dig et dybere kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning samt fejlfinding og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver, og det forudsættes, at du har en vis erfaring indenfor VVS, el og køleteknik, og at du har deltaget på basis-kursus.

Dato

07.05.2024

Tid

08:00

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Danvak
Kursus
Det optimale termiske indeklima med lavt energiforbrug

Få indblik i bygningsreglementets indeklima-krav og termiske komfort-krav ved lavtemperatur-opvarmning og højtemperatur-køling med udgangspunkt i eksisterende standarder (DS/EN/ISO 7730, DS/EN 16798-1/2, DS 469 og DS 447).

Dato

07.05.2024

Tid

08:30

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø