”Intelligente installationer bliver en nødvendighed”

Markedet for intelligente bygningsinstallationer er stadig et stykke fra et gennembrud, men det strammede bygningsreglement vil drive salget i gang, lyder det fra Solar. Hos Grossisten mener man også, at der er potentiale for flere intelligente løsninger i det eksisterende byggeri.

Betingelserne for udvikling af markedet for intelligente bygningsinstallationer har været hårde de seneste år. Nybyggeriet har kørt på lavt blus og i de byggerier, der trods alt er blevet opført, har der været stramt fokus på kroner og ører fra bygherres side. Ikke de bedste vilkår for udbredelsen af løsninger, der godt nok giver besparelser i det lange løb, men koster ekstra ”up front”.

Alligevel hersker der optimisme hos Bent Ole Jonsen, der er direktør for klima og energi i Solar og dermed også ansvarlig for Solars rolle, som facilitator af konceptet netControl. netControl er et netværk af en række aktører i installationsmarkedet, som er fælles om at tilbyde intelligente energioptimeringsløsninger, der baserer sig på åbne standarder.

”I en række år har vi set, at de fleste af de intelligente produkter er blevet skåret væk, fordi bygherre af økonomiske grunde ikke har været villig til at investere en smule ekstra. Men i de kommende år, hvor der er krav om, at byggeriet skal være i en lavere og lavere energiklasse vil energioptimering gå fra at være en mulighed til at blive en forudsætning,” vurderer Bent Ole Jonsen og fortsætter:

”Når du skal ned og ramme et energiforbrug på under 50 kWh per kvadratmeter i byggeriet, så er det altså ikke nok, at der er styr på vinduer og isolering – det bliver også nødvendigt at anvende intelligente installationer for at komme ned i energiklasse,” konstaterer han.

Størst marked i eksisterende bygninger
Dermed er der, ifølge Bent Ole Jonsen, bedre tider i vente for de virksomheder, der har specialiseret sig i intelligente bygningsinstallationer. Han mener dog ikke, at der er grund til at sidde på hænderne indtil byggeriet for alvor kommer op i gear igen.

”Det er klart, at det ikke er indenfor byggeriet, der har været vækst den seneste tid, men der er også masser af muligheder for at installere intelligente løsninger i det eksisterende byggeri. Det er faktisk her det største marked er i øjeblikket,” pointerer han.

Bent Ole Jonsen peger på, at det i mange ældre bygninger er dyrt at ændre på skallen, men at der typisk vil være penge at hente ved at udskifte eller opgradere de eksisterende installationer og binde dem sammen, så der skabes energibesparelser.

”Tilbagebetalingstiden på den form for renoveringsopgaver er oven i købet relativt kort,” konstaterer Bent Ole Jonsen, men erkender i samme åndedrag, at det typisk kun er enkelte dele af de mange muligheder, der i dag eksisterer inden for intelligente bygningsinstallationer, som kommer i spil, når man arbejder med eksisterende byggeri.

”Ofte kommer man ikke hele vejen rundt med alt hvad der er, for det kræver en meget stor udskrivning, men man kan jo fint starte med eksempelvis ventilationsstyring eller lysstyring. Så længe man bare sikrer sig, at de produkter man anvender benytter åbne standarder, kan man altid udbygge senere, så man ender med at kommer 360 grader rundt,” siger Bent Ole Jonsen.

Oplysning, oplysning, oplysning

Han mener også, at der fortsat er brug for oplysning og markedsføring af de intelligente løsninger, der eksisterer, hvis markedet skal udvikle sig endnu hurtigere, end det gør i dag.

”Producenterne har en vedvarende opgave, der går på at informere bygherrerne om hvilke muligheder, der er på markedet. Der er masser af attraktive løsninger, som ikke er voldsomt meget dyrere end konventionelle løsninger, men meget smartere og langt mere fleksible,” fastslår Bent Ole Jonsen.

I hans øjne har Solar, som grossist, også en stor oplysningsopgave:

”Vi skal også gøre en indsats – og det gør vi blandt andet gennem vores Solar Explorium, hvor vi viser en del af de her intelligente løsninger. Vi har eksempelvis haft succes med at invitere rådgivere ned og vise hvilke muligheder, der er. Men det er klart, at det er en lang proces, og vi vil ikke lige se et gennembrud i morgen, men vi er absolut på vej,” vurderer Bent Ole Jonsen.

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

30.04.2025Installator.dk

AO overtager webshop fra VVS-eksperten

29.04.2025Installator.dk

Københavns Kommune skifter til intelligent LED: 160.000 armaturer udskiftes

28.04.2025Belimo A/S

Sponseret

Mød Belimo på VVS’25, hvor vi fejrer 50 år med god energi

28.04.2025Installator.dk

Analyse: Virksomheder føler sig dårlig behandlet

25.04.2025Inspectly ApS

Sponseret

Mellem mursten og megabytes

25.04.2025Installator.dk

Lemvigh-Müller har indgået toårig aftale med InstallatørGruppen

24.04.2025Installator.dk

Klimaministeren overlevede mistillidsafstemning

24.04.2025METRO THERM A/S

Sponseret

Mød METRO THERM på VVS-messen

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025