Åbne standarder fjerner risiko for forsyningsproblemer

Den 31. august 2023 meddelte Schneider Electric, at de dags dato ophørte med at levere IHC Controller version 3. Controlleren er en nøglekomponent i rigtig mange danske bygninger. ”Det er som at have en dieselbil, og pludselig er der ingen diesel på markedet længere. Det er et chok for hele branchen”, fortæller en installatør.

Thomas Scharbau anbefaler, at elinstallatører i fremtiden overvejer at gøre brug af KNX til bygningsautomatik-installationer. ”Det er mere enkelt og mindre krævende at installere en IHC controller, og KNX kræver mere faglighed. Men kunden får en langt mere smidig, skalerbar og sikker løsning”. Arkivfoto fra 123rf.com..

”Ophøret med leveringer af IHC’en er et kæmpechok for hele branchen. Den første IHC controller blev installeret i 1990’erne, og IHC controller fra LK og sidenhen Schneider Electric er måske den mest brugte komponent i bygningsautomatik-installationer”, fortæller Thomas Scharbau fra KNXsolutions og supplerer: ”Vi udfører nok to-tre opgaver om måneden, hvor vi programmerer IHC controller. Vi skal nok finde alternative løsninger fremover, men det store problem er jo de mange kunder, der i dag har en IHC controller i hjertet af deres installation”.

Læs også: Stor leverandør må lukke for centralt produkt med tre dages varsel

Hvis IHC- controlleren på et tidspunkt volder problemer, og det gør elektroniske komponenter jo sommetider, så er det ikke muligt at erstatte den med en ny. Det vil i en fortrådet installation så fald kræve en konvertering til en helt anden installation, og kundens pris for det vil ifølge Thomas Scharbau være en flere dobling. I en trådløs installation endnu dyrere på grund af kabelændringer.

Selv store leverandører fejler
”Hele branchen har i årtier anvendt IHC controlleren, fordi alle har tænkt, at et produkt fra en aktør, der er så stor og dominerende som Schneider Electric, er en sikker hest at spille på. Ingen har haft fantasi til at forestille sig, at IHC controller vil blive taget af markedet”.

Thomas Scharbau er mest træt af situationen på sine kunders vegne. ”Det er som altid ved den slags forsyningsstop kunderne, der i sidste ende kommer til at betale prisen. Det er jeg ked af på kundernes vegne”.
Han mener, at eksemplet med den ophørte IHC controller viser behovet for at gøre brug af åbne standarder som for eksempel KNX.

Brug åbne standarder
”Vores råd til kunder med IHC controllere, der volder problemer, vil formentlig være at konvertere til KNX. En åben standard sikrer kunden mod denne form for kritiske afhængigheder. Er der en komponent, der ikke længere kan skaffes, så er der med en KNX-løsning 500 alternative leverandører, som man kan gribe til. Det er nok den mest effektive risikostyring, du kan opnå på dette område”, fortæller han og tilføjer:

”Jeg mener, det er en rigtig god idé at undgå proprietære produkter, der ikke spiller sammen med produkter fra andre leverandører. Det er simpelthen for risikabelt og for usmidigt. Og her er KNX stort set det eneste relevante alternativ på det europæiske marked. Der findes også en amerikansk åben platform kaldet LON Technology, men den er meget lidt udbredt i Europa”.

”Hele branchen har i årtier anvendt IHC controlleren, fordi alle har tænkt, at et produkt fra en aktør, der er så stor og dominerende som Schneider Electric, er en sikker hest at spille på. Ingen har haft fantasi til at forestille sig, at IHC controller vil blive taget af markedet”, fortæller Thomas Scharbau. Foto: Schneider Electric..

KNXsolutions har fornyeligt færdiggjort en bygningsautomatik-løsning i flere luksuslejligheder i Nordsjælland, hvor IHC controller version 3 er en nøglekomponent. ”Jeg er glad for, at vi nåede at blive færdig med den store opgave inden, dette skete. Men jeg er ked, af lejlighederne nu er udstyret med en controller, som ikke kan erstattes, hvis den fejler. IHC controlleren er et robust produkt, men generelt kan man sige, at al elektronik har en fejlmargin på 1-2 procent”.

Thomas Scharbau anbefaler, at elinstallatører i fremtiden overvejer at gøre brug af KNX til bygningsautomatik-installationer. ”Det er mere enkelt og mindre krævende at installere en IHC controller, og KNX kræver mere faglighed. Men kunden får en langt mere smidig, skalerbar og sikker løsning”.

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Denne artikel er del af et tema:

Tema om bygningsautomatik 2023

Relateret indhold

23.07.2024Installator.dk

Bosch henter ny direktør fra egne rækker

22.07.2024Installator.dk

Dansk startup samarbejder med Huawei

22.07.2024Installator.dk

Dansk startup samarbejder med Huawei

22.07.2024RIB Software

Sponseret

NYHED: Nyt RIB Projekt plugin til Revit!

19.07.2024RIB Software

Sponseret

Husk at få fat i din billet til BIM World Copenhagen!

15.07.2024Installator.dk

Elektronik skal leve længere og genanvendes

15.07.2024RIB Software

Sponseret

NY RAPPORT: RIB Markedsundersøgelse 2024!

12.07.2024RIB Software

Sponseret

Få et overblik over alle vores uddannelser/kurser efter sommeren!

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle