Åbne standarder fjerner risiko for forsyningsproblemer

Den 31. august 2023 meddelte Schneider Electric, at de dags dato ophørte med at levere IHC Controller version 3. Controlleren er en nøglekomponent i rigtig mange danske bygninger. ”Det er som at have en dieselbil, og pludselig er der ingen diesel på markedet længere. Det er et chok for hele branchen”, fortæller en installatør.

Thomas Scharbau anbefaler, at elinstallatører i fremtiden overvejer at gøre brug af KNX til bygningsautomatik-installationer. ”Det er mere enkelt og mindre krævende at installere en IHC controller, og KNX kræver mere faglighed. Men kunden får en langt mere smidig, skalerbar og sikker løsning”. Arkivfoto fra 123rf.com..

”Ophøret med leveringer af IHC’en er et kæmpechok for hele branchen. Den første IHC controller blev installeret i 1990’erne, og IHC controller fra LK og sidenhen Schneider Electric er måske den mest brugte komponent i bygningsautomatik-installationer”, fortæller Thomas Scharbau fra KNXsolutions og supplerer: ”Vi udfører nok to-tre opgaver om måneden, hvor vi programmerer IHC controller. Vi skal nok finde alternative løsninger fremover, men det store problem er jo de mange kunder, der i dag har en IHC controller i hjertet af deres installation”.

Læs også: Stor leverandør må lukke for centralt produkt med tre dages varsel

Hvis IHC- controlleren på et tidspunkt volder problemer, og det gør elektroniske komponenter jo sommetider, så er det ikke muligt at erstatte den med en ny. Det vil i en fortrådet installation så fald kræve en konvertering til en helt anden installation, og kundens pris for det vil ifølge Thomas Scharbau være en flere dobling. I en trådløs installation endnu dyrere på grund af kabelændringer.

Selv store leverandører fejler
”Hele branchen har i årtier anvendt IHC controlleren, fordi alle har tænkt, at et produkt fra en aktør, der er så stor og dominerende som Schneider Electric, er en sikker hest at spille på. Ingen har haft fantasi til at forestille sig, at IHC controller vil blive taget af markedet”.

Thomas Scharbau er mest træt af situationen på sine kunders vegne. ”Det er som altid ved den slags forsyningsstop kunderne, der i sidste ende kommer til at betale prisen. Det er jeg ked af på kundernes vegne”.
Han mener, at eksemplet med den ophørte IHC controller viser behovet for at gøre brug af åbne standarder som for eksempel KNX.

Brug åbne standarder
”Vores råd til kunder med IHC controllere, der volder problemer, vil formentlig være at konvertere til KNX. En åben standard sikrer kunden mod denne form for kritiske afhængigheder. Er der en komponent, der ikke længere kan skaffes, så er der med en KNX-løsning 500 alternative leverandører, som man kan gribe til. Det er nok den mest effektive risikostyring, du kan opnå på dette område”, fortæller han og tilføjer:

”Jeg mener, det er en rigtig god idé at undgå proprietære produkter, der ikke spiller sammen med produkter fra andre leverandører. Det er simpelthen for risikabelt og for usmidigt. Og her er KNX stort set det eneste relevante alternativ på det europæiske marked. Der findes også en amerikansk åben platform kaldet LON Technology, men den er meget lidt udbredt i Europa”.

”Hele branchen har i årtier anvendt IHC controlleren, fordi alle har tænkt, at et produkt fra en aktør, der er så stor og dominerende som Schneider Electric, er en sikker hest at spille på. Ingen har haft fantasi til at forestille sig, at IHC controller vil blive taget af markedet”, fortæller Thomas Scharbau. Foto: Schneider Electric..

KNXsolutions har fornyeligt færdiggjort en bygningsautomatik-løsning i flere luksuslejligheder i Nordsjælland, hvor IHC controller version 3 er en nøglekomponent. ”Jeg er glad for, at vi nåede at blive færdig med den store opgave inden, dette skete. Men jeg er ked, af lejlighederne nu er udstyret med en controller, som ikke kan erstattes, hvis den fejler. IHC controlleren er et robust produkt, men generelt kan man sige, at al elektronik har en fejlmargin på 1-2 procent”.

Thomas Scharbau anbefaler, at elinstallatører i fremtiden overvejer at gøre brug af KNX til bygningsautomatik-installationer. ”Det er mere enkelt og mindre krævende at installere en IHC controller, og KNX kræver mere faglighed. Men kunden får en langt mere smidig, skalerbar og sikker løsning”.

Guldager A/S

Sponseret

Guldager A/S overtager ARO Energy Solutions

Guldager A/S

Sponseret

Guldager overtager Servicebilen ApS / Vision Watercare

Denne artikel er del af et tema:

Tema om bygningsautomatik 2023

Relateret indhold

23.02.2024Installator.dk

Installatører forventer uændret omsætning i 2024

23.02.2024Installator.dk

Overraskende nyt samarbejde mellem ladeoperatører

22.02.2024Installator.dk

Fokus på IT-udvikling har bragt elektro-virksomhed op i ny liga

22.02.2024Installator.dk

Unimec bygger nyt og udvider med 33 procent

21.02.2024Installator.dk

Der er arbejde på vej: 23 pct. har planer om at investere i deres bolig

21.02.2024RIB Software

Sponseret

Ønsker du at blive IKT-leder? Så tilmeld dig uddannelsen allerede nu!

21.02.2024Installator.dk

Østjysk el-virksomhed tiltrækker unge studerende fra erhvervsakademier

20.02.2024Installator.dk

Eksperter vil skære 2,3 milliarder af erhvervsstøtten

Jobmarked

Se alle

EWII

Elektriker til gadelys

Vi har masser at lave med at sørge for lys i gaderne og dermed øge trafiksikkerheden for tusindvis af borgere i hele Trekantområdet – derfor mangler vi dig som kollega. Du bliver en del af et kompetent team bestående af dygtige elektrikere, og din dagligdag vil foregå i et arbejdsmiljø præget af selvstændighed, godt samarbejde og fokus på din personlige sikkerhed i arbejdet.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Servicetekniker (Sjælland)

Har du en håndværksmæssig baggrund og lyst til at udbygge dine tekniske kompetencer? Drømmer du om at være en del af en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som Servicetekniker ved Silhorko-Eurowater A/S til servicering af kunder på Sjælland

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Montør

Er du uddannet rustfri klejnsmed, og har du erfaring med rørinstallationer? Kunne du tænke dig at blive en del af en virksomhed i vækst, der arbejder mod et fælles mål – at sikre rent vand? Så er det måske dig, vi søger som Montør til vandværksafdelingen ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Genvex

Relationsskabende teknisk konsulent til ventilationsafdelingen

Til Salg & Support-teamet hos KVM-Genvex mangler vi lige nu en passioneret og engageret salgskonsulent, der brænder for at opbygge stærke kunderelationer og forstår at være ansigtet udadtil for vores ventilationsløsninger.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

08.03.2024

Fagerhult AS

Belysningsrådgiver - Vest

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

VØLUND VARMETEKNIK søger servicetekniker på Sjælland

Har du erfaring fra køle-, el- eller VVS-branchen? Så har vi det helt rette job til dig 👉🏼

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fagerhult AS

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger.

Belysningskonsulent Øst

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand Business College

Faglærer til forsyningsoperatør-uddannelsen på ZBC Slagelse

Vil du være med til at få uddannelsen til forsyningsoperatør på Sjælland godt fra start?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

29.02.2024

Syddansk Erhvervsskole

Faglærer til elektrikeruddannelsen – hovedforløb og hvidevarer

Har du lyst til en ny rejse i dit arbejdsliv med udgangspunkt i din baggrund som elektriker? Så vil vi meget gerne i dialog med dig om muligheden for at blive faglærer på Syddansk Erhvervsskole.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

02.03.2024

Neotherm A/S

Er du vores nye ”Tekniske medarbejder”?

Neotherm A/S er en seriøs leverandør og sparringspartner for vores kunder indenfor VVS-branchen.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Køleanlæg og varmepumper

Køle- og varmepumpeanlæg er en stor del af de udfordringer, som bygge-, industri- og fjernvarmesektoren møder i forbindelse med den grønne omstilling i forhold til vedvarende energi

Dato

30.01.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Varmepumper - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

02.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Solcelleanlæg - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt.

Dato

05.02.2024

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia