Øget befolkningstilvækst i Odense sætter krav til et bæredygtigt vandforbrug

Danmark er nordiske mestre, når det kommer til at spare på vandet. Men på trods af at vi er gode til at spare på vandet, er det samlede vandforbrug stigende. Det oplever man også i Odense Kommune, hvor den tiltagende befolkningstilvækst øger behovet for et bæredygtigt vandforbrug.

Danmark er nordiske mestre, når det kommer til at spare på vandet. Det viser en opgørelse, der sammenligner vandforbruget mellem de tre største kommuner i hvert af de nordiske lande. I København, Aarhus og Odense bruger man i gennemsnit 44.349 liter vand pr. person om året, mens forbruget for alle de nordiske storbyer til sammenligning er på 64.921 liter pr. person om året.

Den mere bæredygtige tilgang til vores vandforbrug mærker man også i Odense Kommune. Igennem de sidste 21 år har Vandcenter Syd undersøgt husholdningsforbruget pr. person i liter pr. døgn. Hvor husholdningsforbruget i 2000 var på 129 liter pr. døgn, var det i 2020 faldet til 101 liter pr. døgn.

Det faldende forbrug hænger sammen med en ny undersøgelse, foretaget af analyseinstituttet Ipsos på vegne af GROHE, der viser, at 49 pct. af danskerne selv mener, at de forbruger vand på bæredygtig vis. En tendens man også mærker hos Vandcenter Syd:

Der er ingen tvivl om, at vi generelt er blevet mere bevidste forbrugere, og at vi derfor også tænker mere over vores eget vandforbrug. Selvom vi generelt er blevet bedre, er det dog vigtigt, at vi fortsætter den positive udvikling og ikke bare stiller os tilfredse,” siger Erling Nissen.

Undgå unødvendigt vandspild
De seneste år har Danmark oplevet en befolkningstilvækst i landets største kommuner, og ifølge Danmarks Statistiks befolkningsfremskrivning vil befolkningstallet i Odense stige med 5,6 procent frem mod 2030. Den fortsatte befolkningstilvækst betyder, at selvom husholdningsforbruget er faldende, så er det samlede vandforbrug stigende, og det kan ifølge Erling Nissen potentielt påvirke priserne på vand, hvis produktionsanlæggene skal udbygges for at matche det øgede forbrug.

Spørger man GROHE, der er verdens største leverandør af sanitetsprodukter, er der dog mange nemme måder at spare på vandet. Et godt sted at starte er den enkelte husstands vandspild. F.eks. kan en dryppende hane udmønte sig i et vandspild på mellem 20 og 275 liter om dagen, og ifølge undersøgelsen om danskernes vandforbrug, har 9 pct. af danske husstande sanitetsprodukter, der er beskadigede. Samtidig viser undersøgelsen, at de danske husholdningers årlige vandspild løb op i næsten 445 millioner kroner på grund af defekte sanitetsprodukter.

I Danmark er vi privilegerede af en nærmest ubegrænset adgang til rent drikkevand. Det er en luksus, som ikke alle lande har, og derfor er det vigtigt, at vi værner om de naturlige ressourcer. Derfor fortsætter vi med at oplyse danskerne om, hvordan de kan spare på vandet. At undgå unødvendigt vandspild er en nem måde at reducere sit vandspild betydeligt. Den første foranstaltning bør være at få et overblik over dryppende vandhaner og toiletter i hjemmet, og takket være vandbesparende teknologier, er det i dag muligt at sætte begrænsninger på både vand- og energiforbruget,” siger Mette Nielsen, Leader Marketing hos GROHE Danmark

Test om dit vandforbrug er bæredygtigt, eller om du er en vandtyv på Vandbarometer.dk.

Mere fra...

15.05.2023Grohe A/S

Sponseret

GROHE, der er et af verdens førende brands inden for armaturer til køkkener og komplette sanitære løsninger til badeværelser, deltager igen i år på VVS-messen i Odense.

12.04.2023Grohe A/S

Sponseret

Tendenser på badeværelset i 2023

23.01.2023Grohe A/S

Sponseret

GROHE stiller op til DM i Skills

14.10.2022Grohe A/S

Sponseret

Nu er eleverne glade for skoletoiletterne

01.07.2022Grohe A/S

Sponseret

Nye udfordringer i sanitetsbranchen

13.06.2022Grohe A/S

Sponseret

Fem trin til installatørens bæredygtige rådgivning