Øget polarisering i el- og vvs-branchen

I øjeblikket bliver der større forskel mellem de virksomheder, der klarer sig bedst og dårligst i el- og vvs-brancherne. Sådan lyder meldingen Revisionshuset BDO, som netop har offentliggjort en omfattende analyse af en række håndværkerfag.

BDO har analyseret hvordan omkostningerne fordeler sig i henholdsvis el- og vvs-virksomhederne. ”Top 25 procent” er udregnet ved at tage et gennemsnit af de 25 procent virksomheder, der har den højeste indtjening i branchen..

Uligheden vokser blandt virksomhederne i el- og vvs-brancherne. De bedste virksomheder tjener flere og flere penge, mens de dårligste laver større og større underskud.

Den tendens spotter Claus Bonde Hansen, der er partner og udviklingschef i revisions- og rådgivningsvirksomheden BDO. Virksomheden har netop offentliggjort sin årlige brancheanalyse af udfordringerne for en række håndværkerbrancher.

Læs også: Uforudsigeligt VE-marked udfordrer installatører

”Hvis man blot kigger på det gennemsnitlige resultat for omsætningen i el- og vvs-brancherne, er billedet nogenlunde, som det plejer, men analyserer man tallene dybere, er det tydeligt, at nogle vvs-virksomheder og el-virksomheder er i stand til at tjene flere og flere penge, mens andre taber flere og flere penge. Forskellen på dem der gør det godt, og dem der gør det skidt, vokser simpelthen”, siger Claus Bonde Hansen til Erhvervsmagasinet Installatør.

Dygtige købmænd vinder
Ifølge Claus Bonde Hansen er de bedst performende virksomheder karakteriseret ved, at de har en dygtig leder og købmand ved roret.

”Gode ledere, der forstår at styre resurserne og få den rigtige pris for opgaverne, de formår at tjene penge i det nuværende marked. Samtidig bliver dem, der ikke formår at styre kapaciteten i virksomheden og ikke får skaffet nok opgaver ind, straffet i hårdt i øjeblikket”, siger Claus Bonde Hansen.

Læs også: Installatører efterlyser kvalificeret personale

Han opfordrer derfor altid sine installatørkunder til at dygtiggøre sig gennem efteruddannelse, så salgs- og ledelseskompetencerne bliver bygget oven på den faglige viden.

”Jeg oplever, at langt de fleste har fagligheden på plads. De er dygtige elektrikere eller vvs’ere. Men dét at være en dygtig leder og en dygtig købmand er noget, langt de fleste skal træne og uddanne sig i. Så efteruddannelse er et nøgleord, medmindre man er et af de få naturtalenter i branchen”, siger Claus Bonde Hansen.

Om Brancheanalysen Håndværkere

BDOs ”Brancheanalysen Håndværkere” er udarbejdet på baggrund af kvantitative data fra over 5.000 regnskaber fra BDO’s kunder i perioden 2006 til 2012.

Tallene er suppleret med kvalitative data, som er indhentet i spørgeskemaundersøgelser foretaget blandt revisionshusets kunder. Den seneste blev gennemført i april 2013. Over 2.000 respondenter har svaret.

Kilde: BDO

Specialisering giver overskud
Et andet kendetegn for de bedste virksomheder i branchen er, ifølge BDOs analyse, evnen til at specialisere sig i forskellige nicheområder. Specialiserede virksomheder har nemlig mulighed for at tage en højere timepris.

”Elinstallatører, som primært trækker kabler og sætter stikkontakter op, har svært ved at lave et fornuftigt dækningsbidrag, fordi prisen typisk er presset på de opgaver. Men dem der har specialiseret sig, i eksempelvis installation af specielle maskiner eller installationer inden for varesikring, de har oparbejdet noget effektivitet og knowhow, der gør, at de kan tage en høj pris for deres ydelser”, siger Claus Bonde Hansen.

Læs også: Fremtiden kræver specialisering

Han understreger dog, at specialiseringen skal være med måde, og at det er vigtigt, at bygge specialistkompetencerne oven på et solidt fundament af basiskompetencer. Risikoen bliver nemlig for stor, hvis man eksempelvis satser hele butikken på at installere tyverialarmer eller solceller.

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

14.06.2024Installator.dk

Lemvigh-Müller køber 34.000 kvm. i Kolding

14.06.2024Installator.dk

El-bilerne kan blive en del af løsningen i fremtidens el-net

10.06.2024RIB Software

Sponseret

I dag starter IKT-leder uddannelsen i Aarhus!

07.06.2024Avidenz A/S

Sponseret

Pas på jeres natarbejdere, husk helbredskontrollerne

05.06.2024RIB Software

Sponseret

Ebook: BIM fra A til Z – Download den her!

03.06.2024Eegholm A/S

Sponseret

Elcor slutter sig til tic elkas/Eegholm-gruppen

03.06.2024Eegholm A/S

Sponseret

Ny Group CEO for tic elkas/Eegholm-gruppen

31.05.2024Installator.dk

Stark har succes med udlejning af fuldt udrustede varebiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

11.06.2024

Tid

09:00

Viessmann
Åbent hus
Åbent hus: Vitocal 200-A Pro 64 kW

Rådgivning om store varmepumper

Dato

18.06.2024

Tid

14:00

Sted

Guldalderen 2, 2640 Hedehusene

Elsikkerhed.dk
Kursus
Ladestandere - Installation og dimensionering - Herning

Et ladestander-kursus sikrer dig en grundig gennemgang af kravene til forberedelse, dimensionering, installation og test af ladestandere til elbiler.

Dato

19.06.2024

Tid

12:30

Sted

Innovatorium, Birk Centerpark 40, 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Kursus
Dimensionering af nødstrømsanlæg (UPS) - Greve

Et kursus i UPS-anlæg fra ELsikkerhed sætter dig i stand til at dimensionere og beregne et UPS-anlæg og designe en driftssikker installation, der også kan serviceres spændingsløst.

Dato

25.06.2024

Tid

08:30

Sted

Greve Erhvervscenter, Korskildelund 6, 2670 Greve

Elsikkerhed.dk
Kursus
Boligdimensionering - Herning/virtuelt

Få de bedste kort på hånden med vores nye dimensioneringsredskab, som dette kursus giver adgang til. Alle deltagere får udleveret vores ‘Gør det Kort’, som giver hurtigt overblik over de vigtigste ændringer inden for installationer i boliger og opfylder kravene til dimensionering efter standarden DS/HD 60364.

Dato

26.06.2024

Tid

09:30

Sted

Online / Innovatorium, Birk Centerpark 40, 7400 Herning