30 km jordvarmeslanger skal opvarme 200 boliger

Det første spadestik er taget til et af Danmarks største bofællesskaber i Lejre. Det drejer sig om op til 200 boliger med meget lavt CO2-aftryk, der blandt andet opvarmes af 30 kilometers termonet i jorden, og bliver omgivet af frugtlunde, skov- og køkkenhaver med regnvandingsanlæg.

Det første spadestik er taget til et af Danmarks største bofællesskaber i Lejre. Det drejer sig om op til 200 boliger med meget lavt CO2-aftryk, der blandt andet opvarmes af 30 kilometers termonet i jorden, og bliver omgivet af frugtlunde, skov- og køkkenhaver med regnvandingsanlæg. Foto: Effekt-Arkitekter..

Fremtidens storbofællesskab, som Hyllegaard Høje kalder sig selv, har inden byggeriet er gået i gang, kostet over 50 millioner kroner i blandt andet planlægning, og kommer til at integrere natur, fødevareproduktion og bosættelse i én landsby med fokus på bæredygtighed og egen strøm og varme.

Med planer om op til 200 boliger til 400-600 beboere, hvor de første 35 starter byggeriet den 16. maj, vil det blive blandt de allerstørste bofællesskaber i Danmark – særligt når det samlede areal på hele 22 hektar jord tages med. Det bliver opdelt i seks selvstændige boligklynger med blandede ejerformer i form af ejer- og lejeboliger, der blev købt til formålet i 2017.

Rækkehusene til de første 35 familier fra bofællesskabsforeningen Sjællandsk Muld (sjaellandskmuld.dk) bliver lavenergihuse, der ifølge udviklingsplatformen Almenr er fri for kemikalier og giftstoffer. De bygges i træ med åndbare facader, da de er isoleret med organisk materiale i papir- eller træuld i stedet for for eksempel Rockwool. Enemærke & Petersen, der skal opføre boligerne, forventer at de får et meget lavt CO2-aftryk.

Bofællesskabet får Danmarks største privatejede termonet bestående af 30 kilometer jordvarmeslanger, der lægges i jorden af Snoldelev Entreprenørfirma med Kuben Management som bygherre. Termonettet skal trække varme fra markerne hen til byområdet for at spare energi.

Læs også: Nyt hovedkvarter viser nye teknologier og løsninger

Derudover får området et regnvandingsanlæg (LAR), der via åbne render, bassiner og reservoir skal vande de 11 hektar landbrugsjord. Jorden opdyrkes efter principper for permakultur og regenerativt landbrug med skovhaver, frugtlunde, dyrehold og selvforsynende grøntsagsproduktion.

I bofællesskabet giver beboerne afkald på ligusterhække og får blot mindre private haver, og får derudover fællesret til – og medansvar for – attraktive rekreative områder med alt fra økologisk landbrug til dyrehold.

Området vil få et bevægelseshus til 10 millioner kroner samt en 600 kvadratmeters renoveret staldlængde til rekreative formål, og derudover adskillige delprojekter, såsom eksempelvis mobile og 100 procent bæredygtige naturhuse, som allerede er på vej.

På sigt kan borgerne gå og cykle gennem naturområder fra centrum af stationsbyen Hvalsø og hele vejen ud til bydelen Hyllegaard Høje, hvor man kan klappe hestene og nyde naturen. Man kan også gå ‘down-dog’ i bevægelseshuset, hvor folk fra nær og fjern forventes at komme på yoga-retreat, gå i sauna og deltage i konferencer.

Hyllegaard Høje har en målsætning om at området skal være selvforsynende via et energifælleskab omkring solceller og en vindmølle, som vil levere strøm til områdets elbiler og varmepumperne i boligerne.

- PiB

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

15.07.2024Installator.dk

Elektronik skal leve længere og genanvendes

12.07.2024Installator.dk

Faldende driftsresultat i Bravida Danmark

12.07.2024RIB Software

Sponseret

Få et overblik over alle vores uddannelser/kurser efter sommeren!

12.07.2024Installator.dk

Faldende driftsresultat i Bravida Danmark

11.07.2024HELUKABEL Danmark ApS

Sponseret

HELUKABEL styrker sit engagement i Indien med nyt produktionsanlæg

11.07.2024Installator.dk

Elektrikere og vvs’ere er underforsikrede

10.07.2024Installator.dk

Puljen til energifællesskaber genåbner

10.07.2024RIB Software

Sponseret

Husk at få fat i din billet til BIM World Copenhagen!

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle