5 hurtige til LED-ekspert Rune S. Larsen

LED-ekspert og el-installatør, Rune S. Larsen, svarer på 5 hurtige spørgsmål om LED-teknologi samt hvilke udfordringer el-installatørerne går i møde.

Rune S. Larsen er uddannet elinstallatør med en omfattende videreuddannelse inden for LED. Han rådgiver om og står bag flere store danske LED-løsninger..

Installator.dk har stillet fem hurtige spørgsmål til LED-ekspert og el-installatør Rune S. Larsen om LED-teknologi, udfordringer og nye tendenser inden for området.

Hvorfor valgte du at gå fra el-installatør til rådgivning?
Jeg blev udlært som lys- og energitekniker i 2007, hvor finanskrisen for alvor begyndte at tage fat. Derfor valgte jeg at videreuddanne mig til el-installatør og fik derved en dybere forståelse for faget.

Jeg afsluttede uddannelsen som el-installatør i 2009 og var ikke i tvivl om, at jeg skulle specialisere mig inden for LED-teknologi, da det havde været en stor interesse gennem hele min uddannelse.

Valget om at blive rådgiver lå lige for, da jeg har en stor mængde viden om området og interesserer mig meget for emnet. Som rådgiver får jeg lov at hjælpe andre, hvilket jeg sætter en ære i.

Læs mere: Brancheprofilen: Jeg har det bedst, når jeg er lidt presset

Hvorfor specialiserer du dig inden for netop LED?
Jeg ser et stort potentiale i den lille lyskilde. I starten var anvendelsesmulighederne for lysdioden begrænsede. Den blev mest brugt som indikationslampe, lysende skilt, gadget, signal mv. Men med den lange levetid og et lavt strømforbrug var der mange, der så et potentiale i teknologien.

Der skete et boom inden for lysdioder omkring 2004 og på det tidspunkt valgte jeg at specialisere mig yderligere inden for feltet.

Hvilke udfordringer står el-installatørerne over for i forbindelse med LED-teknologien?
Lysdioden besidder mange fordele, men man skal også tage sine forholdsregler som el-installatør. For det første er LED-baserede belysningsprodukter ikke altid den rigtige løsning til alle belysningsopgaver. For det andet skal man være opmærksom på, at den tilførte energi ikke udelukkende går til lys. Meget af den energi, der påføres en LED går til varme, hvilket resulterer i et energitab, der ligger over 65-75 procent.

Hvordan skal el-installatører håndtere udviklingen inden for LED?
Det kan være svært at følge med i udviklingen inden for teknologi. Man skal hele tiden være opmærksom på nye produktlanceringer, information om anvendelsesmuligheder samt hvordan markedet modnes. Selvom det kan virke uoverskueligt, så vil jeg anbefale el-installatører at følge med i udviklingen, da LED-teknologien er kommet for at blive.

Læs mere: Brancheprofilen: Nu er jeg den sure chef

Mit råd til el-installatørerne er, at deltage i arrangementer, foredrag eller kurser med fokus på lys og lysdioder. Ellers kan internettet være en stor hjælp.

Hvad er det næste store inden for LED-teknologi?
Lysdioden er langt fra færdigudviklet og det forventes, at både effektivitet og lyskvalitet forbedres væsentligt inden 2015. LED-baserede armaturer vinder mere og mere frem, fordi det giver mulighed for at skabe et system med stabil drift. Ellers er OLED det nyeste skud på stammen. Den har en hvid lysudsendelse, men en kort levetid set i forhold til den traditionelle lysdiode.

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

24.05.2024Installator.dk

Nordlys nedlægger en række elprodukter

24.05.2024Installator.dk

Nu bliver det nemmere at sætte solceller på bygninger

23.05.2024Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Oplev ny generation af LAMEL-LED

23.05.2024Eegholm A/S

Sponseret

Få større fleksibilitet med en plugin fordelingstavle

22.05.2024Installator.dk

Derfor gik de med i Koble-samarbejdet

22.05.2024SG Armaturen A/S

Sponseret

Install +S

22.05.2024Installator.dk

Koble udvider med endnu en partner i Nordjylland

21.05.2024PHOENIX CONTACT

Sponseret

Automatisk afisoleringsmaskine til effektiv ledningsforberedelse

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

16.05.2024

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde

Danvak
Kursus
DS 447:2021 Ventilation i bygninger

Få en gennemgang af DS 447:2021, så du er opdateret på normen for ventilation og ventilationssystemer i alle typer bygninger beregnet til ophold af mennesker.

Dato

28.05.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

2ctrl ApS
Kursus
KNX Avanceret kursus

(Avanceret certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med

Dato

03.06.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde