Aarhusianske vvs’ere frygter for borgernes sikkerhed

Den østjyske VVS-branche frygter for borgernes sikkerhed, hvis det ender med, at Folketinget tillader andre faggrupper at lave VVS-arbejde.

Aarhusianske vvs’ere frygter for borgernes sikkerhed, hvis lovforslaget om delautorisationer, der lægger op til, at en virksomhed med delautorisation må lave VVS-arbejde som vandinstallationer, rør, kabler, afløb og elinstallationer, vedtages..

Forurenet drikkevand, alvorlig sygdom og uforudsete udgifter for boligejere. Det er blot nogle af de scenarier, de Aarhusianske vvs’ere frygter, hvis regeringens forslag om at lave en delautorisation, der vil give andre håndværkere lov til at udføre visse dele af det arbejde, som i dag kun må udføres af en autoriseret VVS’er, vedtages.

”Lovforslaget vil fjerne de sidste stopklodser for et VVS-fag, der allerede er i skred, og hvor der dagligt bliver længere afstand mellem lovens bogstav og det arbejde, der udføres. Og taberne bliver forbrugerne,” siger oldermand Lars Kjølby fra Aarhus VVS- og Blikkenslagerlaug.

Læs også: Installatører frygter delautorisationer

Hvis forslaget vedtages må andre håndværkere efter en kortere uddannelse udføre dele af VVS-arbejdet som elinstallationer, varmesystemer, vandinstallationer.

Forurenet drikkevand
I 2007 blev cirka 250 indbyggere i Køge alvorligt syge, da byens drikkevand blev forurenet. Flere tusind mennesker måtte i flere måneder koge drikkevandet, før fejlen blev fundet. Sagen fra Køge viser, hvor galt det kan gå, hvis der ikke er styr på drikkevandet. Lovforslaget om delautorisationer vil også fjerne det kommunale tilsyn med vandinstallationer i forbindelse med byggesager.

”Forslagsstillerne har glemt, at vand er en fødevare, faktisk en af de vigtigste. Derfor er forslaget direkte modarbejdende for de årelange bestræbelser på at hæve folkesundheden med bedre fødevarer og sikring af forbrugerne via mærkning og kontrol,” siger Lars Kjølby fra Aarhus VVS- og Blikkenslagerlaug.

Han bakkes op af direktør for Aarhus Vand, Lars Schrøder.

Fakta om lovforslaget om delautorisationer

  • Lovforslaget vil give virksomheder en delautoriseret til at udføre el- og VVS arbejde indenfor et afgrænset område efter en kortere uddannelse.
  • Der er lagt op til, at en virksomhed med delautorisation må lave VVS-arbejde som vandinstallationer, rør, kabler, afløb og elinstallationer.
  • I dag skal man have haft et års relevant arbejde indenfor de sidste fem år for at kunne bestå en autorisationsprøve. Det krav bortfalder, ligesom tilsynet med autorisationer forsvinder.

”Det kommunale tilsyn med vandinstallationer i forbindelse med byggesager er nærmest ikke eksisterende, og hvis loven om delautorisationer vedtages, vil risiko for ulovlige vandinstallationer stige,” siger Lars Schrøder.

Han fortsætter: ”Det er en uheldig udvikling, at man trin for trin slækker på sikkerheden for vandforsyning. I dag er professionelle VVS-folk med til at sikre drikkevandet. Vi frygter, at vi kommer til at se sager som den i Køge, hvis der lempes på kravene.”

Læs også: Sikkerheden skal vinde

I Køge viste det sig, at drikkevandet var blevet blandet med spildevand. Den risiko opstår, hvis tilbagestrømssikringen ikke er lavet korrekt.

Direktøren for Aarhus Vand påpeger også, at en VVS’er er kundens garanti for, at selve installationen som armaturet og vandfiltret er godkendt.

”VVS-branchen har hjulpet med at holde fanen højt. Det går ud over borgernes sundhed, hvis man bruger produkter, der ikke er godkendte, da de kan afgive tungmetaller og bly. Så drikker man vand fra hanen og tror, at det er sundt, men så er det i virkeligheden fyldt med tungmetaller,” siger Lars Schrøder.

- JDN

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

14.06.2024Installator.dk

Lemvigh-Müller køber 34.000 kvm. i Kolding

14.06.2024Installator.dk

El-bilerne kan blive en del af løsningen i fremtidens el-net

10.06.2024RIB Software

Sponseret

I dag starter IKT-leder uddannelsen i Aarhus!

07.06.2024Avidenz A/S

Sponseret

Pas på jeres natarbejdere, husk helbredskontrollerne

05.06.2024RIB Software

Sponseret

Ebook: BIM fra A til Z – Download den her!

03.06.2024Eegholm A/S

Sponseret

Elcor slutter sig til tic elkas/Eegholm-gruppen

03.06.2024Eegholm A/S

Sponseret

Ny Group CEO for tic elkas/Eegholm-gruppen

31.05.2024Installator.dk

Stark har succes med udlejning af fuldt udrustede varebiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

11.06.2024

Tid

09:00

Viessmann
Åbent hus
Åbent hus: Vitocal 200-A Pro 64 kW

Rådgivning om store varmepumper

Dato

18.06.2024

Tid

14:00

Sted

Guldalderen 2, 2640 Hedehusene

Elsikkerhed.dk
Kursus
Ladestandere - Installation og dimensionering - Herning

Et ladestander-kursus sikrer dig en grundig gennemgang af kravene til forberedelse, dimensionering, installation og test af ladestandere til elbiler.

Dato

19.06.2024

Tid

12:30

Sted

Innovatorium, Birk Centerpark 40, 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Kursus
Dimensionering af nødstrømsanlæg (UPS) - Greve

Et kursus i UPS-anlæg fra ELsikkerhed sætter dig i stand til at dimensionere og beregne et UPS-anlæg og designe en driftssikker installation, der også kan serviceres spændingsløst.

Dato

25.06.2024

Tid

08:30

Sted

Greve Erhvervscenter, Korskildelund 6, 2670 Greve

Elsikkerhed.dk
Kursus
Boligdimensionering - Herning/virtuelt

Få de bedste kort på hånden med vores nye dimensioneringsredskab, som dette kursus giver adgang til. Alle deltagere får udleveret vores ‘Gør det Kort’, som giver hurtigt overblik over de vigtigste ændringer inden for installationer i boliger og opfylder kravene til dimensionering efter standarden DS/HD 60364.

Dato

26.06.2024

Tid

09:30

Sted

Online / Innovatorium, Birk Centerpark 40, 7400 Herning