Bæredygtigt byggeri kræver biogene materialer

Pil, ålegræs, hør og halm. Det er ikke materialer, de fleste forbinder med byggerier. Men hvis der skal gøres noget ved byggeriets klimaaftryk, så er det nødvendigt også at gentænke byggematerialer. Det sætter en ny indsats fra Realdania fokus på.

Pil, ålegræs, hør og halm. Det er ikke materialer, de fleste forbinder med byggerier. Men hvis der skal gøres noget ved byggeriets klimaaftryk, så er det nødvendigt også at gentænke byggematerialer. Det sætter en ny indsats fra Realdania fokus på. Foto: Vadehavscentret - Steffen Stamp..

Byggeriet og vores bygninger står for en stor del af den samlede udledning af drivhusgasser. Hvis Danmark skal reducere betydeligt i CO2-udledningen og imødegå knapheden på ressourcer, er det afgørende, at vi både arbejder med at nedbringe de velkendte materialers klimaaftryk og øger genbruget. Men vi er også nødt til samtidig at gå nye veje og udvikle helt nye, alternative materialer.

Det er baggrunden for en ny indsats fra den filantropiske forening Realdania, der skal bidrage til at fremme udviklingen af biogene byggematerialer af lokal, dansk oprindelse. I dag er det stort set kun træ, der benyttes bredt i byggebranchen, men en række andre biogene materialer som for eksempel ålegræs, hamp og halm har et stort potentiale i forhold til at reducere byggeriets klimaaftryk.
I grønbogen ’Biogene byggematerialers anvendelse i byggeriet’ peger forskere på, at der allerede i dag er en række tilgængelige ressourcer i Danmark og et stort potentiale for en produktion af biogene materialer fra skovbrug, landbrug og marine miljøer. Ressourcer, der er fornybare og kan dyrkes og høstes årligt fra samme areal.

”Der findes biogene ressourcer i Danmark, vi ikke i tilstrækkelig grad udnytter, og som har potentiale til at spille en langt større rolle i byggeriet. Vi har for eksempel biogene ressourcer, som kan dække hele Danmarks behov for materiale til isolering og pladematerialer. En større kommerciel udbredelse og anvendelse af biogene materialer i byggeriet kan blive et afgørende element i at nedbringe byggeriets klimaaftryk”, siger Stig Hessellund, projektchef i Realdania. 

Viden, innovation og eksempler
Den nye indsats bygger oven på grønbogens viden om de biogene materialers potentiale, og kommer til at bestå af fire spor: Det første handler om at skabe endnu mere viden om barriere og potentialer, når man anvender denne type byggematerialer. Det andet spor har fokus på innovation, produktudvikling og afprøvning af konkrete materialer. Det tredje spor skal skabe de gode eksempler på, hvordan materialerne kan anvendes i praksis i byggeriet, og som andre kan lade sig inspirere af. Og det fjerde spor handler om formidling af viden plus debat og netværk omkring udviklingen af nye danske biogene byggematerialer.

”Vi anerkender til fulde, at branchens grønne omstilling er svær. Vi håber derfor, at vi med denne indsats kan bidrage til ny viden, produktudvikling, eksempelbyggerier og formidling for på den måde at understøtte udviklingen og omstillingen i hele byggeriets værdikæde”, forklarer Stig Hessellund.

Læs også: Manglende viden spænder ben for at bo bæredygtigt

Indsatsen for at understøtte biogene byggematerialer er en del af Realdanias samlede arbejde for at fremme bæredygtighed i byggeriet. Ud over kortlægningen af de biogene materialers potentialer bygger indsatsen videre på og knytter sig til en række andre aktiviteter fra foreningens side. Det gælder blandt andet Realdania By & Bygs eksperimentbyggerier i Fredericia og VILLUM FONDEN og Realdanias samarbejde om projektet ”Boligbyggeri fra 4 til 1 Planet”, hvor målet er at reducere klimaaftrykket fra nybyggede boliger i Danmark til en fjerdedel.

- PiB

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

17.06.2024Installator.dk

Lige om lidt skal erhvervskøretøjer have TPMS på alle dæk

17.06.2024Installator.dk

Høje danske lønstigninger kan presse konkurrenceevnen

14.06.2024Installator.dk

Lemvigh-Müller køber 34.000 kvm. i Kolding

14.06.2024Installator.dk

Alt for få elvarebiler på vejene - målet er langt væk

13.06.2024Installator.dk

Trusselsniveauet hæves for gas- og elsektoren

12.06.2024RIB Software

Sponseret

Kender du til de 10 mest almindelige udfordringer inden for kvalitetssikring og Field Management?

12.06.2024Installator.dk

Tekniq klar med omfattende program på Folkemødet

12.06.2024Installator.dk

Danmark mangler plan for anvendelse af CO2 til e-fuels

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

11.06.2024

Tid

09:00

Viessmann
Åbent hus
Åbent hus: Vitocal 200-A Pro 64 kW

Rådgivning om store varmepumper

Dato

18.06.2024

Tid

14:00

Sted

Guldalderen 2, 2640 Hedehusene

Elsikkerhed.dk
Kursus
Boligdimensionering - Herning/virtuelt

Få de bedste kort på hånden med vores nye dimensioneringsredskab, som dette kursus giver adgang til. Alle deltagere får udleveret vores ‘Gør det Kort’, som giver hurtigt overblik over de vigtigste ændringer inden for installationer i boliger og opfylder kravene til dimensionering efter standarden DS/HD 60364.

Dato

26.06.2024

Tid

09:30

Sted

Online / Innovatorium, Birk Centerpark 40, 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Kursus
L-AUS ajour - Greve

Hold din viden om L-AUS ajour - hvert år

Dato

27.06.2024

Tid

08:30

Sted

Greve Erhvervscenter, Korskildelund 6, 2670 Greve

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

13.08.2024

Tid

09:00