Bedre effektivitet på frikøling

RPC Superfos er en af de førende europæiske producenter af sprøjtestøbt plastemballage til bl.a. fødevareindustrien.

I Randers produceres omkring 36 tons bøtter og låg hvert døgn året rundt. Behovet for kølevand er derfor enormt både til køling af støbeforme og til køling af maskiner – op til 10 m3 i timen for hver af de største støbeforme. Derfor er der efterhånden fyldt godt op med kølepumper i kælderen, og det har ført til nytænkning.
24 timers drift, 365 dage om året i 18 år. Der var ikke noget at sige til, at de efterhånden var godt slidte, de to gamle 55 kW Grundfos CM-blokpumper på plastfabrikken i Randers. Men jagten på deres afløsere handlede ikke kun om kapacitet, men også om energibesparelser, der ligger virksomheden meget på sinde, når der investeres. En Grundfos Pump-Audit havde vist, at udskiftning til en ny CRE-løsning ville give besparelser på 25 % på energikontoen.
Og så handlede det også om at finde en løsning med de rigtige dimensioner.
”Der kan snart ikke stoppes flere pumper ind i kælderen,” fortæller Mogens Simonsen, der gennem de seneste 15 år er blevet en markant personlighed i køleteknikken på RPC Superfos. Han tæller sig frem til, at kølekælderen i dag huser en pumpestation med tre styk Grundfos CRE90 af ældre model, en pumpestation med tre styk Grundfos CR64, et MPC-E-anlæg med tre styk CRE90-pumper, syv andre enkeltstående Grundfos-pumper op til 18,5 kW – og som det nyeste et MPC-E-anlæg af de store med fire styk Grundfos CRE90-pumper, 18,5 kW-motorer og med plads til den femte CRE90, når behovet opstår.
For køling er alfa og omega for produktionen hos RPC Superfos. Med døgnproduktion på alle maskiner kan et driftsstop ikke indhentes, og sikkerhed for levering er altafgørende, når kundegruppen tæller nogle af verdens største fødevarevirksomheder.
Pumpekapaciteten er derfor dimensioneret, så kun 80 % udnyttes. Det giver plads til, at en pumpe kan tages ud af drift, hvis reparation skulle blive nødvendig.
Booster-pumperne breder sig
Det var salgsingeniør Johnny Schou fra Grundfos, der for snart fire år siden fik den alternative idé at indføre de store, kompakte booster-pumper på RPC Superfos.
”Man tænker jo som regel på MPC-løsningerne som trykforøgerstationer i vandforsyningen,” fortæller salgsingeniøren. ”Men nu, hvor de som standard er i stand til at håndtere medietemperaturer fra 0 til 120 °C, kan de også bruges som trykholdestationer i fjernvarmen, og i Randers beviser de, at de er velegnede til store køleopgaver.”
Og køleopgaven hos RPC Superfos er stor. Derfor bidrager et større frikølingsanlæg på taget af bygningen også til en god økonomi i den ellers energikrævende køleproces.
Pumpestationer øger effekten af frikøling
”Vi bruger ikke glykol i frikølingsanlægget, så der skal være cirkulation hele tiden,” fortæller Mogens Simonsen. ”Her fandt Johnny ud af, at vi kunne udnytte kølefladerne på frikølerne mere effektivt, hvis vi lod en pumpestation klare opgaven i stedet for en pumpe på hver frikøler. Tidligere standsede vi pumperne om sommeren og gik over til energislugende kompressorkøling i stedet. Nu kører MPC’en hele året, og med den lange og kolde vinter vi har haft i år, har det virkelig sparet os for mange kWh.”

Når installationen er en udfordring
Pladsen i kælderen er som nævnt trang – det samme gælder adgangen til kælderen. Når de kompakte pumpestationer ankommer til Randers, skiller Grundfos-montørerne anlægget ad uden for bygningen, transporterer stumperne gennem døren og samler det hele igen i kælderen.
Her skal pumperne så tilsluttes den 450 m3 store vandtank, der forsyner køleanlægget. Og det er lidt af en opgave, når tilslutning af en MPC-løsning med fire styk CR90-pumper kræver, at der bores et 350 mm stort hul til en ny rørføring.
I en tank fyldt med vand!
Hvordan gør man det?
Jo, man gør som Mogens Simonsen: hyrer et professionelt dykkerfirma til opgaven.
Pumpestation med egen IP-adresse
RPC Superfos har døgnbemandet reparationsafdeling, og desuden kan alle køleteknikerne betjene pumperne hjemmefra, hvis det skulle blive nødvendigt.
”MPC’en er som standard udstyret med en dedikeret IP-adresse, så man kan koble op til pumpen fra sin pc derhjemme via en VPN-linje,” forklarer Johnny Schou. ”Det ligger som standard i styringen og man får samme interface på skærmen, som stod man fysisk ved pumpen. Betjeningen foregår nemt ved hjælp af cursoren.”
I øjeblikket er Mogens Simonsen i gang med en field test for Grundfos af en udvidet Bus-kommunikation op mod CRS-CRO-anlægget. Det vil i fremtiden give endnu flere muligheder for online pumpestyring.
Og når bare det ikke er noget, der fylder for meget, er Mogens Simonsen klar.

Yderligere oplysninger

Grundfos DK A/S
Johnny Schou, salgsingeniør
Team Industri
Mobil: 21 69 92 19
E-mail: jschou@grundfos.com

10.09.2013Grundfos DK A/S

Sponseret

Bedre effektivitet på frikøling

23.08.2013Grundfos DK A/S

Sponseret

Et kærligt klap en gang om året