Bedre indeklima, bedre helbred…

Nyt ventilationsanlæg med sjælden brugt teknologi hjalp medarbejdere i Herning Kommune. Udbredelsen af nye teknologier bliver dog ofte bremset af fagfolks frygt for fejlinvesteringer.

På trods af at flere medarbejdere døjede med daglige hovedpiner og tilbagevendende astma, var der ikke begejstring at spore, da medarbejderne i visitationsenheden i Herning Kommune skulle have installeret et nyt ventilationsanlæg. Skepsissen skyldtes dårlige erfaringer med støjende og generende anlæg.

Lige så smuk som den gamle, bevaringsværdige skolebygning, hvor visitationsenheden har til huse, er, lige så mangelfuld var dens udluftningsmuligheder dog. Derfor var et nyt ventilationssystem en nødvendighed.

Uudnyttet potentiale

Mikroventilation er ikke et nyt fænomen, men systemerne er endnu ikke så udbredte i Danmark, som det eksempelvis er tilfældet i Tyskland. Med attraktive egenskaber som støjsvaghed og energivenlighed har teknologien dog stort potentiale.

”Her lugtede konstant, og vi døjede rigtig meget med hovedpine. En kollega måtte endda begynde at tage astmamedicin igen. Jeg følte mig utroligt tung i hovedet og gabte meget i løbet af arbejdsdagen; og når vi åbnede vinduerne for at få frisk luft ind, larmede det fra gaden, og papirerne fløj om hovederne på os,” fortæller ergoterapeut Mette Studsgaard i en pressemeddelelse fra InVentilate, der står bag Herning kommunes nye ventilationsanlæg.

Valget faldt på et mikroventilationsanlæg. Betegnelsen dækker over et decentralt ventilationsanlæg, der udskifter luften via små mikroventilationsenheder. Mindst to enheder arbejder sammen om at ventilere rummet: en der fjerner gammel luft og en, der tilføjer frisk luft. Mikroventilationsanlæg bygges direkte ind i bygningsfacaden og passer derfor naturligt ind i ethvert arkitektonisk miljø – også i gamle bygninger. Samtidig er den decentrale ventilationsform ofte billigere end den centrale, fordi luften ikke skal transporteres ligeså langt.

Skepsis overfor nye teknologier
Medarbejderne i Herning Kommune blev positivt overraskede over det nye ventilationssystem, der hverken forårsagede larm eller træk. Samtidig hører den tidligere så velkendte hovedpine nu fortiden til og det takket være en ny teknologi, der endnu ikke er videre udbredt herhjemme. Indenfor byggebranchen fremkalder nye teknologier ofte skepsis, som skyldes en frygt for at investere i mislykkede teknologier. En frygt virksomhederne tager højde for:

”Vi forstår udemærket bygherrernes og rådgivernes skepsis overfor ny teknologi,” siger direktør i InVentilate Morten Lundehøj i en pressemeddelelse. ”Derfor foreslår vi også vores kunder at afprøve vores system i en begrænset del af bygningsmassen, inden de kaster sig ud i en større investering”.

Selvom den umiddelbare skepsis blandt fagfolk kan forhindre fejlinvesteringer, kan den også medføre, at nyskabende og effektive teknologier aldrig får fodfæste på det danske marked. Og det har i sidste ende både konsekvenser for branchens udvikling og kundens muligheder. Måske solskinshistorier som Herning Kommunes er noget af det, der skal til for at vende tendensen?

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

24.05.2024Installator.dk

Nordlys nedlægger en række elprodukter

24.05.2024Installator.dk

Nu bliver det nemmere at sætte solceller på bygninger

08.05.2024Geovent

Sponseret

Casestory: Geovent udsugningssystem beskytter brandmænd på brandstationen i Rosbach, Tyskland.

01.05.2024Genvex

Sponseret

Caspers energirenoverede huset fik perfekt indeklima

01.05.2024Geovent

Sponseret

Nyt produkt: GT Ultra Svejse- og slibebord!

24.04.2024Geovent

Sponseret

Geovent har opnået patent på ESA arm

23.04.2024Genvex

Sponseret

Sådan bygges et ventilationsanlæg

15.04.2024Genvex

Sponseret

"Jeg vil gerne have et ventilationsanlæg – men hvad med elregningen?"

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

16.05.2024

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde

Danvak
Kursus
DS 447:2021 Ventilation i bygninger

Få en gennemgang af DS 447:2021, så du er opdateret på normen for ventilation og ventilationssystemer i alle typer bygninger beregnet til ophold af mennesker.

Dato

28.05.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

2ctrl ApS
Kursus
KNX Avanceret kursus

(Avanceret certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med

Dato

03.06.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde