Bosch i grønt samarbejde om energirenovering

Frederikshavn Boligforening har som forsøg energirenoveret 30 almene boliger i samarbejde med entreprenørvirksomheden Trigon samt Green Source. Bosch har bidraget til projektet med blandt andet rådgivning om opbygning af anlæg og varmepumper til de nye, energirigtige lejligheder.

Frederikshavn Boligforening har indgået et samarbejde med den lokale entreprenørvirksomhed Trigon, om at omdanne 30 ældre, almene boliger til 24 topmoderne lejligheder. Lejlighederne bliver totalrenoverede og energineutrale, så de lever op til regeringens 2050-plan om et fossilfrit Danmark. Projektet er samtidig et foregangsprojekt for, hvordan fremtidige boliger i Frederikshavn Boligforening kan renoveres.

”Det er nyt, at en boligforening går ind og investerer i det omfang. Faktisk er det kun væggene, der er blevet stående; vinduer, tag, facade og alle tekniske installationer udskiftes – det er første gang, vi er med i sådan en form for investering fra en boligforenings side,” lyder det fra Ib Mørck fra Bosch, som har leveret rådgivning og installationskomponenter til centralvarmeanlægget.

Energirigtig opvarmning og naturlig afkøling
En af fordelene for boligforeningen er, at driften fremover bliver meget billigere, hvilket gør de nye lejligheder væsentligt nemmere at leje ud. Der er nemlig god balance i energiløsningerne i projektet: Bygningen er så godt isoleret, at lejlighederne kan opvarmes med gulvvarme fra varmepumper, som igen bliver holdt i gang af el, der produceres af solceller på taget.

”Boligforeningen har valgt at gå over til en energirigtig forsyning med varmepumper, som både kan varme og køle naturligt – det er jordens egen konstante temperatur på 8 grader, som bruges til køling, hvilket er muligt i kraft af, at boringen går lodret ned i jorden,” forklarer Ib Mørck.
 

Kim Reese, salgsdirektør hos Green Source, der er ansvarlig for energitiltagene i Højbo-projektet supplerer: ”Vi ved, at den passive køling bidrager positivt til varmepumpernes effektivitet, da energien fra afkøling af rummene kan lagres i jordboringerne og hentes op igen, når der produceres varme om vinteren. Det er netop med til at nedbringe de årlige driftsomkostninger fra dag et.

Enkel løsning
Bosch har rådgivet om opbygningen af anlægget.

”Vi har haft en rigtig god dialog med Green Source om anlægsopbygningen, og hvordan anlægget skal reguleres, og har fungeret som sparringspartner i forhold til den rådgivende ingeniør fra Brix & Kamp A/S, der har været på projektet,” fortæller Ib Mørck.

Ud af samarbejdet er kommet en enkel anlægsopbygning – i princippet lig en almindelig løsning som i et parcelhus, blot skaleret op.

”Vi har valgt at gøre det simpelt – både for at begrænse udgifterne og for at lette servicen fremover. At det overhovedet kan lade sig gøre, skyldes den grundige isolering af facaden, nyt tag mv., hvilket betyder, at man kan nøjes med en 17 kW varmepumpe (en Bosch Compress 6000 17 LW) per opgang,” siger Ib Mørck.
Kim Reese fra Green Source udtrykker stor tilfredshed med samarbejdet: ”Vi er glade for, at Bosch har valgt at gå meget aktivt ind i dette pilotprojekt. Den løsning, der er kommet ud af samarbejdet, vil vi bestemt tænke ind i lignende projekter i fremtiden.

Mere grøn renovering i fremtiden
Ib Mørch vurderer, at der netop kommer flere af denne type renoveringsopgaver fremover, fordi det oftest vil være billigere end at rive ned og bygge nyt. Hovedsagligt fordi landsbyggefonden ikke giver tilskud til nybyggeri.

Lejlighederne i Frederikshavn vil stå klar til indflytning i december 2013.

-LA

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

17.05.2024Installator.dk

Det skal være lettere at få godkendt store solcelleanlæg

17.05.2024Installator.dk

Energinet indgår milliard-partnerskab med Siemens Energy

11.04.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

Grønne resultater: AO på vej mod halvering af CO2-udledningen

09.04.2024TEC7

Sponseret

Produktnyhed: Revolutionerende limning af store områder.

04.04.2024Installator.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

22.03.2024RIB Software

Sponseret

Deltag i ny markedsundersøgelse og vind 1 stk. Apple Airpods (3. generation)!

19.03.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Kundetilpassede skabe og effektiv logistik sikrer effektiv produktion hos Ehcolo

19.03.2024Installator.dk

Behov for meget mere og hurtigere klimatilpasning

Jobmarked

Se alle

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Viessmann
Åbent hus
Åbent hus: Vitocal 200-A Pro 64 kW

Rådgivning om store varmepumper

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

Guldalderen 2, 2640 Hedehusene

Rockwool Danmark A/S
Gå-hjem-møde
Gå-hjem-møde: Bliv klogere på energieffektivitet og CO2 reduktion i større bygninger

Gør flere energirenoveringstiltag til ét samlet projekt med ROCKWOOL og LivingBetter

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

ROCKWOOL Danmark A/S, Hovedgaden 501, Hedehusene, Capital Region, DK, 2640

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Greve)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Tune Kursuscenter, Grevevej 20, 2670 Greve

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde