Brancheorganisation: Der er for stor usikkerhed på varmepumpemarkedet

Med den nye klimaaftale vil regeringen sætte fart på udfasningen af olie og naturgas til opvarmning. Men det er stadig uklart, hvornår det bliver muligt at søge de nye tilskud. Tekniq Arbejdsgiverne opfordrer til hurtig handling fra politikerne.

Det er besluttet, at varmepumper skal installeres af en installatør med en VE-godkendelse, hvis der skal opnås tilskud. Arkivfoto..

Til gengæld er det stadig uklart, hvornår og hvordan de mange penge kommer ud at arbejde.

Udfasningen skal blandt andet ske gennem en lempelse af afgifterne på grøn strøm til opvarmning og forhøjede afgifter på sort varme.

Derudover afsættes der i 2020 hele 290 millioner kroner til udfasning af olie- og naturgasfyr, ligesom der frem til 2030 hvert år afsættes beløb på mellem 240 og 500 millioner kroner til udfasningen af de fossile fyr.

”Det er meget positivt, at der tilføres flere støttekroner til at få udfaset olie og naturgas til fordel for især varmepumper – ikke mindst, fordi hele varmepumpemarkedet i øjeblikket er bundfrosset, da den eksisterende energispareordning løb tør for penge allerede i marts”, siger Troels Hartung, energipolitisk konsulent hos Tekniq Arbejdsgiverne.

”Derfor er det også vigtigt, at politikerne meget hurtigt skaber vished om, hvordan man i praksis kan få adgang til pengene, så både bygningsejere og installatører ved, hvad de har at rette sig efter. I øjeblikket er der ingen, som kan gennemskue, hvordan tilskudsmulighederne kommer til at fungere, hvilket naturligt nok får nye potentielle kunder til at sætte deres varmepumpeplaner på pause”, siger Troels Hartung.

Kvaliteten skal højnes
Det er allerede besluttet, at varmepumper skal installeres af en installatør med en VE-godkendelse, hvis der skal opnås tilskud. Samtidig fremgår det af aftaleteksten, at partierne vil undersøge, om en VE-godkendelse skal være obligatorisk ved alle varmepumpeinstallationer.

Hos Tekniq Arbejdsgiverne glæder man sig over, at kravene til varmepumpeinstallationer er strammet.

”De seneste år har en række undersøgelser vist, at ikke alle varmepumper bliver installeret optimalt. Derfor er der behov for at stille krav om kompetencer, så vi højner kvaliteten af varmepumpeinstallationerne. Det skal med andre ord kun være fagfolk med den nødvendige ekspertise indenfor vedvarende energiløsninger – VE-godkendte installatører – der må udføre arbejdet. Det har i flere år været Tekniq Arbejdsgivernes ønske, og behovet bliver kun større nu, hvor store tilskudspuljer vil sætte yderligere gang i varmepumpesalget”, siger Troels Hartung og fortsætter:

”Vi ser derfor frem til at samarbejde med de politiske partier om at skabe en model, der sikrer, at borgerne får det fulde udbytte af deres investeringer i eksempelvis miljørigtige varmepumper, og vi dermed som samfund får mest mulig grøn omstilling for pengene”.

Læs også: Fejl i hver tiende installation af varmepumper

Den samlede indsats for udfasning af olie- og gasfyr skønnes at give en samlet CO2-effekt på 0,5 millioner ton i 2025 og 0,7 millioner ton i 2030.

- SMF

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

15.07.2024Installator.dk

Elektronik skal leve længere og genanvendes

12.07.2024Installator.dk

Faldende driftsresultat i Bravida Danmark

27.06.2024Installator.dk

Andelshavere opløser kriseramt varmeværk

26.06.2024Installator.dk

Megafonmåling: Overvældende tilfredshed med fjernvarme

23.06.2024Belimo A/S

Sponseret

Ny online-skole om bedre HVAC

21.06.2024Installator.dk

Advokatfirma dumper alle parter i skandaleramt fjernvarmeprojekt

19.06.2024Installator.dk

Nu bygges fundamentet til EU´s største geotermiske anlæg

13.06.2024Installator.dk

Konservative klandrer regeringen for at hindre udnyttelse af overskudsvarme

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle