Brug for en retfærdig vej til grøn omstilling

Der er fornuftige takter i den delrapport om en grøn skattereform, som regeringens ekspertgruppe har præsenteret. Det mener TEKNIQ Arbejdsgiverne og SMVdanmark, som samtidig understreger behovet for, at den endelige reform bliver ensartet for alle brancher.

Troels Blicher Danielsen, administrerende direktør for TEKNIQ Arbejdsgiverne, understreger, at en grøn skattereform ikke må forringe dansk erhvervslivs position i den globale konkurrence. Foto: Arkivfoto.

Danske virksomheder skal motiveres til i endnu højere grad at tænke i grøn omstilling. Det var et af udgangspunkterne, da regeringens ekspertgruppe i dag kunne præsentere den første delrapport om en grøn skattereform. En rapport, som fremlægger tre mulige modeller for at indføre CO2-afgifter.

Ifølge TEKNIQ Arbejdsgiverne bør man fokusere på én af disse modeller, når ekspertgruppens anbefalinger rulles ud i virkeligheden.

”Det er afgørende, at en grøn skattereform er både enkel og retfærdig, så den er ensartet for alle virksomheder. Vi skal ikke ud i en situation, hvor nogle delbrancher skal beskattes hårdere, fordi andre delbrancher undtages for CO2-afgifter,” siger Troels Blicher Danielsen, administrerende direktør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne.

LÆS OGSÅ: Er din bolig klar til fremtidens elforbrug?

Må ikke svække virksomheder 

Han understreger, at en grøn skattereform i sidste ende ikke må forringe dansk erhvervslivs position i den globale konkurrence.

”Danmark må og skal gå forrest i den grønne omstilling. Men vi skal have fornuften med i afgiftsstrukturen. En grøn skattereform bør ikke forøge det samlede skattetryk for virksomhederne. Det vil stille danske virksomheder dårligere i den internationale konkurrence.” siger Troels Blicher Danielsen og uddyber:

”En ensartet CO2-afgift vil sikre, at det ikke er de små og mellemstore virksomheder, der kommer til at betale gildet, for at holde hånden over de største forurenere.”

Ekspertgruppens tre modeller

Ekspertgruppen for en grøn skattereform peger på tre modeller. De to af modellerne giver de store virksomheder særbehandling på de smås bekostning, og derfor bør valget for politikerne være enkelt: Vælg en model, der er billigst for samfundet, og som ikke urimeligt forskelsbehandler virksomhederne, mener erhvervsorganisationen SMVdanmark.

Jakob Brandt, administrerende direktør i SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder, kvitterer for en stærk ekspertrapport, der nu kridter banen op for de politiske forhandlinger om en CO2-afgift.

Men af de tre modeller, som rapporten foreslår, er hans favorit klar:

"Jeg vil klart anbefale politikerne at tage udgangspunkt i den model, der ikke giver de store virksomheder urimelig særbehandling på de smås bekostning. Det er hverken fair eller forsvarligt, hvis politikerne giver store rabatter til de store virksomheder,” siger han.

Han peger på, at i to af modellerne slipper enkelte store virksomheder med en lavere afgift, samt at de får tilskud til store CO2-fangere, der kan reducere deres udslip.

"Det er ikke rimeligt, at det lille gartneri eller smedevirksomhed skal betale mere for, at fx Aalborg Portland får en alt for stor rabat og også får tilskud til en CO2-fanger på skorstenen. Alle bør som udgangspunkt være lige, og desuden er det et sundt grundprincip, at forureneren betaler. Hvis nogle virksomheder slipper billigere, så mindsker det naturligvis de virksomheders incitament til at gøre noget ved deres udledning,” siger han.

-AKJ

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

23.07.2024Installator.dk

Bosch henter ny direktør fra egne rækker

22.07.2024Installator.dk

Dansk startup samarbejder med Huawei

22.07.2024RIB Software

Sponseret

NYHED: Nyt RIB Projekt plugin til Revit!

19.07.2024RIB Software

Sponseret

Husk at få fat i din billet til BIM World Copenhagen!

15.07.2024Installator.dk

Elektronik skal leve længere og genanvendes

15.07.2024RIB Software

Sponseret

NY RAPPORT: RIB Markedsundersøgelse 2024!

12.07.2024RIB Software

Sponseret

Få et overblik over alle vores uddannelser/kurser efter sommeren!

12.07.2024Installator.dk

Faldende driftsresultat i Bravida Danmark

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle