Brug for at forældre dropper uddannelsessnobberiet

Kun de færreste forældre foretrækker, at deres børn vælger en erhvervsuddannelse. Det viser en ny befolkningsundersøgelse, som ifølge TEKNIQ Arbejdsgiverne understreger behovet for et opgør med uddannelsessnobberiet.

For få unge vælger en erhvervsuddannelse. Derfor er det vigtigt, at blandt andet folkeskolen i højere grad er med at introducere de unge til erhvervsuddannelserne. Foto: Befolkningsundersøgelse fra TEKNIQ Arbejdsgiverne og YouGov..

Danmark har akut brug for flere faglærte. Et behov, der kun vil blive større de kommende år. Alligevel er det kun de færreste forældre, der foretrækker, at deres børn vælger en erhvervsuddannelse.

Ifølge en ny befolkningsundersøgelse fra TEKNIQ Arbejdsgiverne og YouGov svarer kun 19 procent af de 931 forældre, der har deltaget i undersøgelsen, at de foretrækker, at deres barn søger ind på en erhvervsuddannelse. Til sammenligning peger hele 44 procent på gymnasiet som det foretrukne valg på deres børns vegne.

”Det er beklageligt, at så få forældre tilsyneladende har fået øjnene op for de mange muligheder, en erhvervsuddannelse åbner for deres børn”, siger Tina Voldby, underdirektør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Hun påpeger, at forældrene har stor betydning for de unges uddannelsesvalg. Og netop derfor er der brug for, at forældre i højere grad bakker op om erhvervsuddannelserne som et ligeværdigt og godt uddannelsesvalg i forhold til eksempelvis gymnasiet.

Alle skal bidrage

Tina Voldby påpeger, at hun har set både stigende optag og lærlingetal på elektriker- og vvs-energiuddannelsen. Til gengæld er det endnu ikke lykkedes at vende udviklingen på metaluddannelserne.

”Vi står faktisk i en situation, hvor virksomhederne melder om mangel på lærlinge. Så når det gælder metalindustrien, har vi stadig et stort arbejde foran os, hvis vi vil sikre den nødvendige strøm af nye faglærte”, understreger hun. Men det kræver ifølge Voldby, at erhvervsskoler, organisationer og politikere udvider indsatsen, og i højere grad inddrager forældrene i vejledningsarbejdet.

Oplysningsindsats i folkeskolen

Tina Voldby hæfter sig også ved, at 35 procent af deltagerne i undersøgelsen ikke mener, det har nogen betydning, hvilken ungdomsuddannelse deres børn vælger.

”På sin vis er det jo positivt, at de unge dermed får mulighed for at træffe deres egne valg uden påvirkning hjemmefra. Problemet er bare at den information, de får ude i folkeskolerne, alt for ofte er mangelfuld og i for høj grad fokuserer på de gymnasiale uddannelser”, siger hun. Derfor er det vigtigt, at folkeskolen i højere grad er med at introducere de unge til erhvervsuddannelserne. Det kan ske ved blandt andet mere praksisfaglig undervisning og obligatorisk erhvervspraktik, hvor eleverne dermed får et bedre indblik i de muligheder, erhvervsskolerne har at byde på.

-CH

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

15.07.2024Installator.dk

Elektronik skal leve længere og genanvendes

12.07.2024Installator.dk

Faldende driftsresultat i Bravida Danmark

15.07.2024RIB Software

Sponseret

NY RAPPORT: RIB Markedsundersøgelse 2024!

12.07.2024RIB Software

Sponseret

Få et overblik over alle vores uddannelser/kurser efter sommeren!

12.07.2024Installator.dk

Faldende driftsresultat i Bravida Danmark

11.07.2024HELUKABEL Danmark ApS

Sponseret

HELUKABEL styrker sit engagement i Indien med nyt produktionsanlæg

11.07.2024Installator.dk

Elektrikere og vvs’ere er underforsikrede

10.07.2024Installator.dk

Puljen til energifællesskaber genåbner

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle