Byggeuddannelser skal indeholde dannelsesfag

Den storkøbenhavnske uddannelsesinstitution NEXT Uddannelse København er gået sammen med Byggeriets Samfundsansvar om diversitet, inklusion og psykologisk tryghed på byggeuddannelserne. Der er behov for et opgør med kulturen for at kunne sikre bedre og sundere fællesskaber, ungemiljøer og kultur på både erhvervsskolerne og i branchen generelt.

Fremover skal der undervises i inklusion og diversitet på NEXTs byggeuddannelser som for eksempel tømrer-, snedker-, sikkerhedsvagt-, struktør-, murer- og brolæggeruddannelsen. Mens man på NEXT og mange andre danske erhvervsskoler længe har haft fokus på det fysiske arbejdsmiljø, har psykologisk tryghed og psykisk arbejdsmiljø til gengæld haltet efter. Foto: NEXT Uddannelse København..

Fremover skal der undervises i inklusion og diversitet på NEXTs byggeuddannelser som for eksempel tømrer-, snedker-, sikkerhedsvagt-, struktør-, murer- og brolæggeruddannelsen. Mens man på NEXT og mange andre danske erhvervsskoler længe har haft fokus på det fysiske arbejdsmiljø, har psykologisk tryghed og psykisk arbejdsmiljø til gengæld haltet efter.
Derfor har NEXTs byggeuddannelser og Byggeriets Samfundsansvar samarbejdet om en række workshops for faglærerne og udvidet læreplanen på byggeuddannelserne, så den fremover indeholder temaerne inklusion, diversitet og psykologisk tryghed. 

“Tryghed for og accept af alle minoriteter på byggeuddannelserne er helt essentielt, lige meget om man er kvinde, har anden etnisk baggrund, seksuel orientering eller lignende. Som uddannelsesinstitution er vi sat i verden for at danne og uddanne, så vi har et stort ansvar. Både byggeuddannelserne og byggebranchen skal sikre sunde fællesskaber, hvor det er trygt og rart at være, ellers søger den nye generation væk og finder andre steder, hvor de føler sig mere velkomne”, siger Lasse Falck Steenland, uddannelsesdirektør på NEXT.

Helt konkret skal diversitet og inklusion fremover være en del af arbejdsmiljøundervisningen på grundforløb 2, så eleverne introduceres for temaerne så tidligt som muligt, og før de skal ud som lærlinge. Undervisningen tager udgangspunkt i materiale, som Byggeriets Samfundsansvar har udarbejdet, bestående af forskellige problemstillinger, cases, videoer og dialogkort.  
  
Det nye fokus skal ligeledes sikre, at faglærerne har større opmærksomhed på og kan håndtere diversitet og inklusion i klasseværelset og har det integreret som en naturlig del af undervisningen. Selvom tiden skubber til samfundsudviklingen, så er der et behov for, at erhvervsskolerne sammen med store organisationer som Dansk Industri, fagforeninger som 3F med flere skubber på, mener Lasse Falck Steenland:

“Ligesom at der i disse år er fokus på en kulturændring og debat om nøgenplakater, skurvogns-jargon, sexisme og diskrimination i byggebranchen, så skal erhvervsskolerne også være en del af ændringen, for vi er med til at forme den næste generation af håndværkere”.

Læs også: Erhvervsskolerne udsultes mener SMVdanmark

En undersøgelse foretaget i 2021 af Byggeriets Samfundsansvar har blandt andet identificeret konkrete barrierer for, at flere kvinder vælger en uddannelse inden for byggeriet.

”I byggeriet er der en særlig bramfri og til tider hård tone og en hierarkisk opbygning. Kulturen er i høj grad bygget op omkring den maskuline identitet i traditionel forstand, hvor det at indgå i et sjak, fysisk styrke og at være med på en til tider sexistisk jargon, er kendetegnet for mange. Stikker man ud fra dette fællesskab af den ene eller anden grund, kan det føles usikkert. Det er noget af det, der kan gøre det svært at være kvinde eller anden minoritet i byggeriet”, udtaler Christina Schultz, sekretariatschef i Byggeriets Samfundsansvar.

”Derfor er det meget positivt, at man fra erhvervsuddannelsernes side sætter fokus på det, så de unge mænd og kvinder, der kommer ud på arbejdsmarkedet, er bedre rustet til at tage dialogen med deres ledelse om for eksempel kulturen i virksomheden eller konkrete oplevelser. Det er vigtigt at understrege, at virksomhedslederne har et særligt ansvar for at skabe en inkluderende kultur, men hvis de unge fra start klædes på til at turde sætte spørgsmålstegn ved plejer, kan de i høj grad være med til at sætte strøm til den kulturforandring, der må ske i byggeriet”.  
    
- PiB

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

24.05.2024Installator.dk

Nordlys nedlægger en række elprodukter

24.05.2024Installator.dk

Nu bliver det nemmere at sætte solceller på bygninger

24.05.2024Carlog System

Sponseret

Tak for besøget!

23.05.2024KlarPris A/S

Sponseret

Vi er KlarPris - Selvfølgelig er vi med dig hele vejen!

23.05.2024Installator.dk

SMV´er kan nu hente gratis hjælp til bæredygtighedsrapporteringen

23.05.2024Frese A/S

Sponseret

Frese udvider direktionen – og ruster sig til yderligere vækst

22.05.2024HELUKABEL Danmark ApS

Sponseret

Tilslutningsløsninger til solceller

22.05.2024METRO THERM A/S

Sponseret

Kom til Inspirationsdagen 2024

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

16.05.2024

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde

Danvak
Kursus
DS 447:2021 Ventilation i bygninger

Få en gennemgang af DS 447:2021, så du er opdateret på normen for ventilation og ventilationssystemer i alle typer bygninger beregnet til ophold af mennesker.

Dato

28.05.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

2ctrl ApS
Kursus
KNX Avanceret kursus

(Avanceret certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med

Dato

03.06.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde