Co2Pro lancerer ny batteri-løsning med stærk businesscase

Der kan være gode penge at tjene på at lade Energinet trække på en ny batteriøsning fra Huawei, når elnettet er i ubalance. Ikast-virksomheden Co2Pro er klar med en kompakt løsning til virksomheder, der allerede har investeret i solceller, eller som har en ekstra netkapacitet.

Foto: Co2Pro

I takt med at en stadig større del af Danmarks elproduktion skal komme fra vindmøller og solpaneler står elforsyningen overfor betydelige udfordringer i forhold til at levere en stabil forsyning.

Der skal løbende skrues op og ned i forhold til det øjeblikkelige forbrug, men hvis den grønne energi ikke er til rådighed på et givet tidspunkt – eller producerer mere end, der er behov for - giver det ubalance i nettet.

Og her kommer batterilagring ind som en del af løsning, da batterierne både kan modtage overskudsstrøm, men også levere strøm, når det mangler i nettet.

EWII hører til blandt de elselskaber, der investerer i meget store batteriløsninger, for at afhjælpe problemet, men nu kan også de virksomheder med overskydende netkapacitet, der har investeret i mindre eller mellemstore solcelleanlæg være med.

Co2Pro har som den første distributør i Danmark fået adgang til at sælge Huawei´s skalerbare Battery Energy Storage System forkortet BESS.

”Vores nye batteriprodukt fra Huawei har potentiale til at blive et af vores hovedprodukter, der kommer til at flytte sig i de kommende år i og med, at nettet er udfordret i forhold til balancering. 

Det er skalerbart og det vil kunne bruges af virksomheder, der allerede har en eksisterende nettilslutning, der vil kunne bruges til balancering. Dermed behøver man ikke at vente på de store solcelleparker eller batteriparker, der skal hjælpe med til at balancere nettet.” fortæller Henrik K. Jochumsen, der er adm. direktør og partner i Co2Pro.

For virksomheder, der allerede har – eller planlægger at installere - et solcelleanlæg, kan batteriløsningen blive en god investering. Ikke mindst hvis virksomheden ligger øst for Storebælt.

”Tager vi Sjælland og Sverige, hvor elnettene er forbundet via et søkabel, har netselskaberne her store udfordringer med balancering af nettet. Derfor er de parate til at betale store beløb, når de har behov for at hente et vist antal kW i et givet antal minutter, når nettet er ude af balance,” siger direktøren.

Businesscasen er bedst øst for Storebælt

Hvis en virksomhed har en batteriløsning, kan de stille kapaciteten til rådighed for netselskaberne. Det sker rent praktisk ved, at kapaciteten bliver udbudt til salg på en auktion - som det er tilfældet med det almindelige indkøb af el - og så er der mulighed for at få en pæn indtjening.

”For dem der historisk har investeret i batteriløsninger, har vi set tilbagebetalingstider ned til halvandet år.” siger Henrik K. Jochumsen

Businesscasen er bedst på nettet øst for Storebælt, mens afregningsprisen vest for Storebælt er noget lavere.

”Men det er stadig en fornuftig businesscase, og den vil flytte sig, når vi kommer på kvarters-afregning for strøm om et år eller to. Så vil den blive væsentlig bedre,” forudser han.

Batteriløsningen kan selvfølgelig også bruges internt i virksomheden, hvor løsningen på baggrund af den anslåede produktion fra solcellerne, kombineret med prisen på el fra nettet, kan optimere virksomhedens udgifter på området. 

”Men så er der tale om en forholdsvis lang tilbagebetalingstid. Derfor koncentrerer vi os om de muligheder, der ligger i at stille kapaciteten til rådighed for netselskaberne, fordi det er her, den bedste businesscase ligger,” siger Henrik K. Jochumsen.

I modsætning til de helt store batteriløsninger er produktet fra den kinesiske producent et færdigt out-of-the-box produkt, der har indbygget alle de nødvendige sikkerhedsfunktioner, og som derfor kan leveres og installeres hurtigt, fortæller han.

“Det tager en dag eller to at installere, og så er anlægget klar til drift, hvis man har tilladelserne fra elnetselskabet på plads.”

Den mindste løsning er et batteri på 100 kW. Det betyder, at det kan lade eller aflade med 100 kW og køre i en time. Batteriet kan også leveres med 127 kWh, 165 kWh og 200 kWh. 

”Men batterierne kan også parallelforbindes, så den samlede kapacitet kan udvides op til 2 MW. Så det er et meget fleksibelt og skalerbart produkt.”

Co2Pro installerer i dag selv løsningerne, men vil på sigt også gerne samarbejde med installatører, der skal være godkendt og certificeret af Huawei for at få lov at installere produktet.

Grøn omstilling og høje elpriser tredoblede resultatet

 Det har været en særdeles god forretning for Ikast-virksomheden Co2Pro at koncentrere forretningen om salg af solenergi-løsninger. 

 Co2Pro mere end fordoblede bruttofortjenesten fra 12 mio. kr. i 2021 til 27 mio. kr. i 2022, mens resultatet blev tredoblet fra 4,8 til 14,3 mio. kr.

”Det skyldes både den grønne omstilling og selvfølgelig også de høje energipriser. Samtidig har vi fået bedre fat i Polen og Sverige.

Og opturen er fortsat i 2023, hvor Henrik K. Jochumsen regner med, at resultatet når op over 18,5 mio. kr. efter skat.

Virksomheden adskiller sig fra mange andre grossister ved at have stor teknisk know-how om produkterne og en serviceafdeling, der kan hjælpe installatører med spørgsmål i forbindelse med opsætningen af solcelle-løsningerne.

”Vi har valgt kun at arbejde med produkterne af den højeste kvalitet. Derfor samarbejder vi tæt med Huawei, der er verdens største producent af solcelle-invertere. De giver 10 års garanti, og vi behøver ikke at være bange for, at de - i modsætning til små kinesiske producenter – pludselig kan gå konkurs, så garantien ikke er noget værd. Det samme gælder for de solceller, som vi importerer fra LONGi, der er verdens største på området,” siger direktøren.

Co2Pro blev etableret i 2011 af Henrik K. Jochumsen og hans partner Michael Schuster, der i dag ejer virksomheden sammen med Jan Østergård, der er salgschef i virksomheden. 

”Vi startede egentlig med at kaste os over LED-belysning, men gik hurtigt i gang med solcellerne, hvor vi fik agenturet på solceller fra Mitsubishi. Men det stoppede på pludselig fra den ene dag til den næste, da den japanske regering efter atomkatastrofen besluttede, at alle japansk producerede solceller skulle bruges derhjemme. Heldigvis havde vi kontakt til LG og blev i stedet forhandler af deres produkter. 

Da den danske regering så fjernede den gunstige afregning af strøm fra solceller i 2012, gik salget nærmest i stå. Mange forsvandt fra markedet, men vi begyndte også at forhandle varmepumper i en periode og klarede os. I dag koncentrerer vi os alene som solenergi-produkterne.”

Og det har været en særdeles god beslutning for Ikast-virksomheden, der beskæftiger 28 medarbejdere, hvor af de to er ansat i afdelingen i Polen.

Henrik K Jochumsen, der er adm. direktør og partner i Co2Pro har for nylig starten importen af Huawei´s skalerbare Battery Energy Storage System (BESS). Foto: CO2Pro

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

29.05.2024Installator.dk

Varmepumpeproducent benyttede krise til grøn omstilling og fokusskift

28.05.2024Installator.dk

Industrinetværk nærmer sig 100 medlemmer

27.05.2024Alcadon ApS

Sponseret

4 ting du (måske) ikke vidste om Alcadon’s produktionsafdeling

27.05.2024GN Belysning A/S

Sponseret

Shelly - professionelt smart home

24.05.2024Installator.dk

Nordlys nedlægger en række elprodukter

24.05.2024PHOENIX CONTACT

Sponseret

Push-X – den nye ”X-perience” i fortrådning

23.05.2024Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Oplev ny generation af LAMEL-LED

23.05.2024Eegholm A/S

Sponseret

Få større fleksibilitet med en plugin fordelingstavle

Jobmarked

Se alle

Banedanmark

Tilsynsmedarbejder for stærkstrømsanlæg hos Banedanmark

Vil du føre tilsyn med stærkstrømsanlæg og bidrage til at opretholde en høj forsyningssikkerhed samt stabil togdrift?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

15.06.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Servicetekniker til varmetekniske løsninger i Nordsjælland

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

16.05.2024

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

2ctrl ApS
Kursus
KNX Avanceret kursus

(Avanceret certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med

Dato

03.06.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde

Danvak
Kursus
Indregulering af vand- og varmeanlæg

Få metoderne til design af varme-, køle- og brugsvandsanlæg, så de opfylder BR18’s krav til indregulering og funktionsafprøvninger

Dato

06.06.2024

Tid

08:30

Sted

Glostrup Park Hotel, Hovedvejen 41, 2600 Glostrup

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus: Elsikkerhed

På dette kursus får du mulighed for at lære om, hvordan Elsikkerhedsloven, relevante bekendtgørelser og standarder er indbyrdes forbundne.

Dato

10.06.2024

Sted

København, Nordhavn

RIB Software
Uddannelse
Ønsker du at blive IKT-leder? Så tilmeld dig uddannelsen i Aarhus allerede nu!

BLC’s næste IKT-leder uddannelse i år er lige om hjørnet, og du kan stadig nå at tilmelde dig.

Dato

10.06.2024

Tid

08:00

Sted

Helnan Marselis Hotel