COOP Danmark på vej mod fossilfri butikker

COOP er meget tæt på at nå sit mål om at gøre COOP Danmarks egne 600 butikker fossilfri. Det sker ved at udskifte gas og olie med varmepumper. Samtidig arbejder dagligvaregiganten på en langt større udnyttelse af overskudsvarmen bl.a. gennem intelligent styring. Og her kommer COOP´s energichef med en efterlysning.

Målet er at gøre alle COOP egne butikker fossilfrie.. Foto: COOP

Der er fuldt fart på omstillingen fra fossilenergi til varmepumper i COOP Danmarks 600 egne butikker. Og lige nu går det godt med at skaffe den nødvendige arbejdskraft hos installatørerne, der er helt afgørende for at COOP når sit delmål om at reducere sin CO2 udledning med 75 pct. På egen bygningsdrift i 2025 i forhold til niveauet i 2018. 

”Men faktisk havde vi store udfordringer her under energikrisen, hvor alle bestilte varmepumper på samme tid. Der stod vi faktisk til ikke at kunne nå vores mål. Hele branchen er så belastet, at der ikke skal komme mange bump på vejen igen,” siger Nicki Pagh Børgesen, der er energichef i COOP og dermed står i spidsen for den omfattende transformation, der skal nedbringe COOP´s  CO2-udledning fra egen drift med 91 procent i 2030. 

Men afskaffelsen af fossilfri drift af de 600 butikker står ikke alene. COOP har også et stort projekt i gang for at udnytte overskudsvarmen fra de tusindvis af kølemontre og frysere, der frem mod 2030 skal udskiftes for at få udfaset HFC-kølemidlerne til fordel for CO2, propan eller andre naturlige kølemidler. 

”Overskudsvarmen skal vi blive dygtige til at udnytte i butikkerne, og den kan dække helt op til 70-75 pct. af varmeforbruget, ligesom overskudsenergi skal kunne sendes tilbage i systemerne. Og her har vi brug for al den hjælp vi kan få fra intelligente energistyringssystemer.” 

Og så kommer vi til energichefens efterlysninger. 

Oplever du, at man er helt up-to-date i de virksomheder, der skal hjælpe jer? 

 ”Nej, det gør jeg ikke. Jeg synes, der mangler efteruddannelse mange steder, så man kan bringe sig helt i front i forhold til styring, automatisering, udnyttelse af kunstig intelligens, m.m. 

Den grønne omstilling løber så stærkt derude, og der er virkelig behov for, at der er nogle kloge hoveder, der kan hjælpe os til at omsætte vores strategiske mål og visioner til reelle handlinger”. 

 Det overordnede strategiske mål for COOP Danmark om at blev sat i 2016. 

Her blev det besluttet, at COOP skulle arbejde for at reducere sin CO2-udledning med 75 pct.  

Ifølge energichefen har det været helt afgørende at sætte fuld damp på det energiledelsessystem, der er det bærende element på hele rejsen frem mod målet om at sikre en reduktion af CO2 udledningen med 75 pct. i 2025 og 91 pct. i 2030. 

”Det er megavigtigt, fordi det er den løftestang jeg har, når jeg går ud til vores butikker, til vores ledelse, vores driftsafdeling eller til vores etableringsafdeling, så er det ikke mig, der siger, at vi gerne vil noget – nej, det er vores ledelse i store COOP, der har en fælles målsætning. Så jeg bruger energiledelsessystemet til at få alle vores energibesparende tiltag igennem. Om det er låger på kølemøbler, varmepumper eller noget helt tredje, så er det energiledelse jeg bruger som løftestangen til at bære tingene igennem”. 

Nicki Pagh Børgesen med den internationale energipris Award of Excellence in Energy, som COOP vand tidligere i år.. Foto: COOP

At COOP har grebet det rigtigt an, fik de i sommer et synligt bevis på, da virksomheden – som den første danske – vandt den internationale energipris Award of Excellence in Energy 

Management. Prisen uddeles af Clean Energy Ministerial (CEM).  

CEM er en sammenslutning af verdens ledende lande, virksomheder samt eksperter, og organisationen fungerer som en international platform til at accelerere omstillingen af energisektoren mod rene energiformer samt styrke udviklingen af 

nye teknologier.   

CEM uddeler hvert år priser til en række virksomheder og organisationer, der 

har demonstreret bæredygtig praksis gennem et certificeret energiledelsessystem ISO 50001, og Award of Excellence in Energy Management er den højeste anerkendelse.  

Prisen gives til virksomheder og organisationer, der i særlig grad har implementeret energistyringssystemer med succes for at opnå energimæssige, økonomiske og bæredygtige fordele. COOP´s energiledelsessystem ISO 50001 er Danmarks største inden for branchen. 

”Vi vandt prisen, fordi vi har implementeret et system, der gennemsyrer organisationen, så man ikke bare går ud og køber en varmepumpe med det laveste energiforbrug eller et køleskab, fordi det er billigt. Vi har nogle kriterier, der skal være opfyldt; det skal bl.a. være nemt at drifte og vedligeholde og have det rigtige energimærke,” siger Nicki Pagh Børgesen. 

Når energichefen til daglig skal fortælle, hvad god energiledelse er, handler det om tre ting: Investering, optimering og brugeradfærd. Han kalder det energiledelsens ABC. 

”Varmepumpen eller belysningsamarturer er det, vi kan investere os ud af. Optimeringen handler om at få mest muligt ud af investeringen – altså hvordan styrer vi, så vi får den sidste energibesparelse med. Brugeradfærden handler om, at brugerne skal drifte udstyret korrekt, så vi får den fulde besparelse”. 

For at nå i mål med CO2 besparelsen satser COOP også stort på udnyttelse af den overskudsvarme, der kommer fra utallige kølemontre og frysediske. 

Lige nu har koncernen gang i et projekt, der skal udnytte overskudsvarmen i 40 Kvickly-butikker landet over. 

”Det fjerner et stort energioptag fra fjernvarmenettet og er med til at lave yderligere energibesparelser og dermed fjerne CO2 fra vores energiregnskab. Når vi er færdige dér, skal vi videre til de andre kæder. Det er det helt store bærende element, der skal hjælpe os i mål med vores energihandlingsplan.  

Mit mål er, at når vi rammer 2030, så er mest mulig at den overskudsvarme, der kommer fra køleproduktionen, blevet udnyttet igen, så vi ikke optager unødvendig energi fra nettet. 

Der har indtil for et par år siden været nogle regulatoriske barrierer mod at udnytte overskudsvarmen, men dem har vi i COOP været med til at få fjernet,” siger Nicki Pagh Børgesen. 

Helt generelt opfordrer han politikerne til at sætte handling bag ordene, hvis Danmark skal nå sine klimamål. Han peger f.eks. på det uhensigtsmæssige i de puljer, der kommer og går til privates konvertering til varmepumper, der fører til flaskehalse.  

”Prisstigninger kan også være med til at gøre grønne projekter urentable, lige som manglen på håndværkere kan forsinke den,” tilføjer energichefen i COOP. 

Problemerne med at skaffe arbejdskraft gav COOP et bump på vejen mod målet, men er nu tilbage på sporet. 

”Sidste år skar vi næsten 10 pct. af vores energiforbrug, så lige nu er vi lidt foran planen. Vi mangler nu kun 20 GWh i forhold til den oprindelige plan for 75 pct. Reduktion i 2025 for energi,” siger han. 

De intelligente energiløsninger i COOP er også koblet på et system, der benyttes af Energinet til at sikre stabilitet i nettet.  

”Vi har valgt at gå med på platformen, TrueGreen, der er udviklet af SC Nordic. Vi har i dag aktivt 100 butikker på systemet, hvor vi laver intelligent afrimning på vores kølemøbler og på den måde aflaster elnettet. Mit mål er at alle COOP´s butikker skal deltage i systemydelsesmarkedet,” siger Nicki Pagh Børgesen. 

Guldager A/S

Sponseret

Guldager A/S overtager ARO Energy Solutions

Guldager A/S

Sponseret

Guldager overtager Servicebilen ApS / Vision Watercare

Relateret indhold

23.02.2024Installator.dk

Installatører forventer uændret omsætning i 2024

23.02.2024Installator.dk

Overraskende nyt samarbejde mellem ladeoperatører

02.02.2024Installator.dk

Kiona indgår rammeaftale om energistyring med Rema 1000

09.01.2024Installator.dk

Fjernvarmedirektør: Vi lader stort varmeoverskud gå til spilde

05.01.2024Installator.dk

Danfoss opkøber software-forretning til effektivisering af fjernvarme

08.12.2023Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric deltager i COP28 og kommer med klart opråb

29.11.2023Installator.dk

Kunstig intelligens skal sikre lav-temperatur fjernvarme i etageboliger

29.11.2023Schneider Electric A/S

Sponseret

Nyt talentprogram for lærlinge på elektrikeruddannelsen skal skubbe til janteloven

Jobmarked

Se alle

EWII

Elektriker til gadelys

Vi har masser at lave med at sørge for lys i gaderne og dermed øge trafiksikkerheden for tusindvis af borgere i hele Trekantområdet – derfor mangler vi dig som kollega. Du bliver en del af et kompetent team bestående af dygtige elektrikere, og din dagligdag vil foregå i et arbejdsmiljø præget af selvstændighed, godt samarbejde og fokus på din personlige sikkerhed i arbejdet.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Servicetekniker (Sjælland)

Har du en håndværksmæssig baggrund og lyst til at udbygge dine tekniske kompetencer? Drømmer du om at være en del af en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som Servicetekniker ved Silhorko-Eurowater A/S til servicering af kunder på Sjælland

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Montør

Er du uddannet rustfri klejnsmed, og har du erfaring med rørinstallationer? Kunne du tænke dig at blive en del af en virksomhed i vækst, der arbejder mod et fælles mål – at sikre rent vand? Så er det måske dig, vi søger som Montør til vandværksafdelingen ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Genvex

Relationsskabende teknisk konsulent til ventilationsafdelingen

Til Salg & Support-teamet hos KVM-Genvex mangler vi lige nu en passioneret og engageret salgskonsulent, der brænder for at opbygge stærke kunderelationer og forstår at være ansigtet udadtil for vores ventilationsløsninger.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

08.03.2024

Fagerhult AS

Belysningsrådgiver - Vest

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

VØLUND VARMETEKNIK søger servicetekniker på Sjælland

Har du erfaring fra køle-, el- eller VVS-branchen? Så har vi det helt rette job til dig 👉🏼

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fagerhult AS

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger.

Belysningskonsulent Øst

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand Business College

Faglærer til forsyningsoperatør-uddannelsen på ZBC Slagelse

Vil du være med til at få uddannelsen til forsyningsoperatør på Sjælland godt fra start?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

29.02.2024

Syddansk Erhvervsskole

Faglærer til elektrikeruddannelsen – hovedforløb og hvidevarer

Har du lyst til en ny rejse i dit arbejdsliv med udgangspunkt i din baggrund som elektriker? Så vil vi meget gerne i dialog med dig om muligheden for at blive faglærer på Syddansk Erhvervsskole.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

02.03.2024

Neotherm A/S

Er du vores nye ”Tekniske medarbejder”?

Neotherm A/S er en seriøs leverandør og sparringspartner for vores kunder indenfor VVS-branchen.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Køleanlæg og varmepumper

Køle- og varmepumpeanlæg er en stor del af de udfordringer, som bygge-, industri- og fjernvarmesektoren møder i forbindelse med den grønne omstilling i forhold til vedvarende energi

Dato

30.01.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Varmepumper - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

02.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Solcelleanlæg - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt.

Dato

05.02.2024

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia