Danmark har nu et nationalt energiindeks

Energiindeks Danmark vil hvert år måle på de 100 største virksomhederns arbejde med energioptimering. Schneider Electric, som er en af parterne bag det nye initiativ, forventer, at indekset vil øge virksomhedernes lyst til at investere.

<p>"Er grøn omstilling blot noget, man ansætter nogen til at tage sig af, eller er energioptimeringen tænkt ind som en del af virksomhedens strategi og drift?" </p>

Klima- og energiminister Martin Lidegaard.

Det nye Energiindeks Danmark, som blev lanceret i København 5. marts, viser, at 83 procent af de store danske virksomheder har medarbejdere, der er dedikeret til at arbejde med energioptimering. Et flertal af de virksomheder, der har svaret på undersøgelsen, investerer i energioptimering, men kun en mindre del invester over en million kroner.

Energiindeks Danmark blev født på initiativ af Ugebrevet Mandag Morgen og med opbakning fra fem andre partnere: Dansk Standard, Grundfos, Schneider Electric, SE Big Blue og Skanska. Indekset er en oversigt over, hvor meget energi de 1.000 største virksomheder samt alle 98 kommuner bruger hver især. Hver år vil Energiindeks Danmark tage temperaturen de største danske virksomheders engagement i energioptimering.

Gid barnet må vokse
Klima- og energiminister Martin Lidegaard sagde ved lanceringen, at han håber barnet - det nye energiindeks - må vokse sig stort og spændstigt i løbet af et par år. Med den bemærkning henviste ministeren til, at kun 11 procent af landets 1.000 største virksomheder samt 23 af 98 kommuner har svaret på undersøgelsen.

Det nye energiindeks, som skal være en årlig tilbagevendende undersøgelse, vil i følge initiativtagerne være med til at synliggøre, hvad virksomhederne foretager sig på området. Synligheden vil i sig selv give opmærksomhed og diskussion og dermed også kunne sætte gang i forandringer.

Læs også: Milliarder at hende, hvis store danske virksomheder styrer deres energiforbrug bedre

"En strategisk energiindsats styrker den grønne profil, nedbringer CO2-udslippet og forbedrer indeklimaet", siger Søren Eriksen, der er direktør for forretningsudvikling i Schneider Electric..

Bliv klar over hvad I går glip af
I en paneldebat fortalte partnerne i Inergiindeks Danmark, hvorfor de havde involveret sig i projektet. Søren Eriksen, direktør for forretningsudvikling i Schneider Electric, sagde, at Energiindeks Danmark kan være med til at vise virksomheder og kommuner, hvad de går glip af ved ikke at gå aktivt ind ienergioptimering.

"En strategisk og aktiv energiindsats styrker den grønne profil, nedbringer CO2-udslippet, moderniserer bygninger og forbedrer indeklimaet - og ikke mindst bliver bundlinjen og konkurrencenevnen forbedret".

Ind i virksomhedens DNA
Klima- og energiminister Martin Lidegaard sagde, at danske virksomheder er rimeligt gode til energioptimering:
"Der er en høj bevidsthed i virksomhederne om energiforbruget. Men hvordan arbejder man med energi i virksomhederne? Er grøn omstilling blot noget, man ansætter nogen til at tage sig af, eller er energioptimeringen tænkt ind som en del af virksomhedens strategi og drift", spurgte Martin Lidegaard retorisk.

Ministeren mener kun, at den grønne omstilling kan blive en succes, hvis energioptimering tænkes ind i virksomhedens DNA:
"Det er utroligt svært at overbevise virksomhederne om, at de skal energioptimere, hvis de kun skal gøre det af nødvendighed. Den eneste måde at komme igennem med en grøn omstilling er, hvis virksomhederne også kan se, at de får en økonomisk gevinst", sagde Martin Lidegaard, der nævnte, at forligspartierne har sat 1,4 milliarder kroner af om året til at støtte energiprocesser.

Troels Ranis, chef for energi- og klimapolitik i DI opfordrede ligesom flere andre til, at der bliver arbejdet med tilbagebetalingstiden, fordi den i følge ham ofte er for lang og en hindring for energioptimering i virksomhederne. Partnerkredsen var enig om, at det vil være en god ide at få flere partnere med - gerne banker og andre finansieringsvirksomheder.

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

22.05.2024Installator.dk

Derfor gik de med i Koble-samarbejdet

22.05.2024Installator.dk

31 veje til at gøre Danmarks bygninger mere energieffektive

11.04.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

Grønne resultater: AO på vej mod halvering af CO2-udledningen

09.04.2024TEC7

Sponseret

Produktnyhed: Revolutionerende limning af store områder.

04.04.2024Installator.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

22.03.2024RIB Software

Sponseret

Deltag i ny markedsundersøgelse og vind 1 stk. Apple Airpods (3. generation)!

19.03.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Kundetilpassede skabe og effektiv logistik sikrer effektiv produktion hos Ehcolo

19.03.2024Installator.dk

Behov for meget mere og hurtigere klimatilpasning

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

16.05.2024

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde

Danvak
Kursus
DS 447:2021 Ventilation i bygninger

Få en gennemgang af DS 447:2021, så du er opdateret på normen for ventilation og ventilationssystemer i alle typer bygninger beregnet til ophold af mennesker.

Dato

28.05.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

2ctrl ApS
Kursus
KNX Avanceret kursus

(Avanceret certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med

Dato

03.06.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde