Delta-T-styring giver store energibesparelser og optimal drift

Du får optimal energiudnyttelse, når dit HVAC-anlæg styres ud fra effektbehovet og temperaturforskellen mellem fremløb og returløb. Ud over at optimere energiforbruget, optimerer delta-T-styring også komforten i bygningens rum, så der er meget at vinde med delta-T-styring.

Foto: Belimo

Udgangspunktet er at sammenligne vandets temperatur, når det løber frem over varmevekslerne, og når det kommer retur. Hvis denne temperaturforskel, delta-T, er for lille, udnytter dit anlæg ikke varmen (eller kulden) i vandet tilstrækkeligt, og så nytter det ikke at lede mere vand gennem systemet. Tværtimod spilder det både varmeenergi og pumpekraft. Det undgår du med delta-T-styring.

Energiventiler giver fuldt udbytte af energien

Når systemet har en optimal delta-T, får vekslerne fuldt udbytte af energien. Du undgår at spilde energi – og det giver store besparelser på energiregningen. Det er derfor, Belimos energiventiler kombinerer en trykuafhængig reguleringsventil med en energieffektiv aktuator og en pålidelig temperatursensor. Dermed kan energiventilen regulere ud fra den ønskede effekt og delta-T for optimal drift. Desuden kan energiventilen kommunikere via IoT/cloud eller bus-protokoller med bygningens styringssystem. Det giver real-time overblik over driften – og mulighed for at gribe ind, hvis der opstår uregelmæssigheder.

Foto: Belimo

Energiventilen optimerer rum-komforten

En anden fordel ved effekt og delta-T-styring er, at energiforbruget kan tilpasses behovet i forskellige zoner eller det enkelte rum. Der er stor forskel på varme/køle-behovet alt efter om et lokale er tomt eller fyldt med mennesker. Og hvor aktive menneskerne er – eller hvor længe de har været i rummet. Med Belimo energiventiler og delta-T-styring tilpasser HVAC-systemet sig rummet – og giver den optimale komfort, uden at systemet bruger mere energi end nødvendigt.

MID-godkendt pålidelig temperatursensor

Faktisk er temperatursensoren i Belimos energiventil så pålidelig, at du kan bruge data fra den til at afregne varmeforbruget med bygningens lejere og beboere. Sensoren er en MID-godkendt termisk energimåler – og certificeret i henhold til EN 1434/MID. Det betyder, at du kan spare en varmemåler og lade ventilens indbyggede termiske energimåler overvåge forbruget.

Forlæng komponenternes levetid

Delta-T-styring af HVAC giver flere fordele i et længere perspektiv – ud over energibesparelserne. Når anlæggets ventiler og pumper ikke arbejder mere end nødvendigt, bliver der også mindre slid på komponenterne. Det forlænger deres levetid og giver samtidig mindre vedligeholdelse. Så ud over den klimamæssige gevinst ved et lavere energiforbrug, giver delta-T-styring også et mindre forbrug af ressourcer til produktion af komponenter – og færre udgifter til udskiftning og vedligeholdelse.

Læs mere om delta-T-styring og Belimo Energiventilerbelimo.dk, eller kontakt Belimo på tlf. 86 52 44 00 eller info@belimo.dk.

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Energioptimering og grøn omstilling

Øget omsætning, besparelser for kunden og mindre CO2 udledning. Fokus på energioptimering af alle slags er en win-win-win case.

Fokus på grøn omstilling og højere energipriser har for alvor fået udbuddet af produkter til energioptimering til at boome. Hvad enten det drejer sig om reduktion af energien i vandbårne varmeinstallationer eller styring af elforbruget er der hjælp at hente. 

Læs meget mere om de forskellige muligheder og om de virksomheder, der udbyder dem, i dette tema om Energioptimering og Grøn omstilling.

Mere fra...

07.06.2024Belimo A/S

Sponseret

Delta-T-styring giver store energibesparelser og optimal drift

06.06.2024Belimo A/S

Sponseret

Nedsæt bygningens energiforbrug, når du vælger ventiler

23.04.2024Belimo A/S

Sponseret

Nyhed: Lineariseret butterflyventil til 2-vejs og 3-vejs regulering

21.03.2024Belimo A/S

Sponseret

Opfyld kravene om energibesparelser i boliger med intelligente ventiler

06.02.2024Belimo A/S

Sponseret

8 stærke fordele med butterflyventiler fra Belimo – også til regulering

10.10.2023Belimo A/S

Sponseret

Stor forbedring af energieffektivitet med RetroFIT+