Den kærlige medarbejder

Hvordan skulle en indehaver af en VVS-virksomhed forholde sig juridisk, da en medarbejder anklagede en anden for sexchikane?

På en VVS-virksomhed med 25 medarbejdere var der ansat 20 VVS-montører, heraf tre lærlinge og fem funktionærer på kontoret. Det var en travl virksomhed, hvor alle kendte hinanden og tonen på virksomheden var præget af humor, og af hvad der kan betegnes som ”frisprog”.

Den ene overmontør var altid frisk i replikken og kom ofte på kontoret og talte med bogholderen og den yngre kvindelige kontorassistent.

Christian H. M. Mikaelsen, advokat i Arbejdsgiverne. .

Tonen var gensidig frisk blandt medarbejderne, og overmontøren kunne fra tid til anden give et kærligt klap bagi, hvis de kvindelige medarbejdere stod op i kontoret ved deres arbejdsplads.

Gennem en længere periode blev tonen mere og mere kærlig fra overmontørens side, specielt overfor den yngre kvindelige kontorassistent og frekvensen af de kærlige klap tog til.

En dag modtog indehaveren en langtidssygemelding fra den yngre kvindelige kontorassistent, som blev begrundet med længerevarende sexchikane fra overmontørens side.

Indehaveren af virksomheden blev meget overrasket over baggrunden for sygemeldingen og var meget i tvivl om, hvordan situation skulle håndteres. Han kontaktede derfor en advokat hos brancheorganisationen Arbejdsgiverne for juridisk rådgivning.

Advokatens svar: 
Virksomheden har efter arbejdsmiljølovgivning en pligt til at sikre et såvel fysisk som psykisk godt arbejdsmiljø for de ansatte. Det betyder, at arbejdsgiveren har en pligt til at forhindre, der sker mobning, vold, trusler, chikane eller sexchikane på arbejdspladsen.

Sagerne er ofte vanskelige at dokumentere, og ofte er det påstand mod påstand om, hvad der faktisk er sket og sagt, da der sjældent er megen dokumentation i disse sager udover de mundtlige udsagn.

Men der er vigtigt at fremhæve, at det er sager, der skal tages meget alvorligt, og at ledelsen altid skal agere aktivt på henvendelser fra medarbejdere om mulig chikane.

Læs også: Må man opsige en tillidsrepræsentant?

Det er altid vigtigt, at der handles hurtigt, men ikke forhastet. Fakta skal undersøges og belyses fra de involverede parter. Ofte vil sager om chikane have udviklet sig over tid, og derved er skaden ofte alvorlig for den krænkede person.

Problemstillingen i chikanesager er, at det ofte har store personlige omkostninger for den krænkede at få en sag afgjort ved retten. Derfor indgås der forlig i mange sager, inden de kommer for retten.

”Virksomheden har efter arbejdsmiljølovgivning en pligt til at sikre et såvel fysisk som psykisk godt arbejdsmiljø for de ansatte”.

Christian H. M. Mikaelsen, advokat i Arbejdsgiverne

I denne sag anbefalede Arbejdsgivernes advokat, at de faktiske omstændigheder hurtigt blev undersøgt. Både hvad angik den krænkede kvinde og overmontøren.

Overmontøren havde efter eget udsagn ikke på nogen måde til hensigt at forulempe kollegaen og opfattede alene sig selv som kærlig og morsom.

Han fik dog en skriftlig advarsel for sin adfærd, og den kvindelige medarbejder blev heldigvis raskmeldt allerede efter en uge. Den kvindelig medarbejder kunne ikke sige fra og oplevede bemærkninger og klap som overgreb.

Virksomheden bekostede en psykolog, der holdt et oplæg om chikane på arbejdspladsen for alle og havde to samtaler med de implicerede og indehaveren. Derved blev sagen løst, og der fandt ingen opsigelser sted.

Virksomheden udarbejdede på opfordring fra advokaten en skriftlig personalepolitik om mobning og chikane, som opfordrede alle til pæn og respektfuld omgangstone og samtidig anbefalede en aktiv handlepligt for alle, hvis grænser, der ikke skal overskrides, blev overskredet.

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

28.05.2024Installator.dk

Industrinetværk nærmer sig 100 medlemmer

28.05.2024Installator.dk

Norlys har store planer med ny teknologidirektør

28.05.2024Installator.dk

Norlys har store planer med ny teknologidirektør

27.05.2024Installator.dk

Følsgaard og Panduit kan fejre et 60 år langt partnerskab

27.05.2024RIB Software

Sponseret

Ebook: Hvorfor er dokumenthåndtering afgørende for at opnå vellykkede byggeprojekter?

27.05.2024Installator.dk

Deadline nærmer sig: Nu er det sidste udkald for digitalisering af bogføringen

24.05.2024RIB Software

Sponseret

Få fat i din plads på IKT-leder uddannelsen i Aarhus!

24.05.2024Installator.dk

Nu bliver det nemmere at sætte solceller på bygninger

Jobmarked

Se alle

Banedanmark

Tilsynsmedarbejder for stærkstrømsanlæg hos Banedanmark

Vil du føre tilsyn med stærkstrømsanlæg og bidrage til at opretholde en høj forsyningssikkerhed samt stabil togdrift?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

15.06.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Servicetekniker til varmetekniske løsninger i Nordsjælland

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

16.05.2024

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

2ctrl ApS
Kursus
KNX Avanceret kursus

(Avanceret certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med

Dato

03.06.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde

Danvak
Kursus
Indregulering af vand- og varmeanlæg

Få metoderne til design af varme-, køle- og brugsvandsanlæg, så de opfylder BR18’s krav til indregulering og funktionsafprøvninger

Dato

06.06.2024

Tid

08:30

Sted

Glostrup Park Hotel, Hovedvejen 41, 2600 Glostrup

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus: Elsikkerhed

På dette kursus får du mulighed for at lære om, hvordan Elsikkerhedsloven, relevante bekendtgørelser og standarder er indbyrdes forbundne.

Dato

10.06.2024

Sted

København, Nordhavn

RIB Software
Uddannelse
Ønsker du at blive IKT-leder? Så tilmeld dig uddannelsen i Aarhus allerede nu!

BLC’s næste IKT-leder uddannelse i år er lige om hjørnet, og du kan stadig nå at tilmelde dig.

Dato

10.06.2024

Tid

08:00

Sted

Helnan Marselis Hotel