Der skal fyres op under udskiftningen af fossile varmekilder

Regeringen har sammen med et bredt flertal i Folketinget indgået en aftale om fordeling af 200 millioner kroner til at hjælpe husstande af med gasfyret og fjernvarmeselskaber med udrulningen af fjernvarme. Med aftalen tilføres afkoblingsordningen 112 millioner kroner, mens der tilføres 88 millioner kroner til fjernvarmepuljen.

Regeringen har sammen med et bredt flertal i Folketinget indgået en aftale om fordeling af 200 millioner kroner til at hjælpe husstande af med gasfyret og fjernvarmeselskaber med udrulningen af fjernvarme. Med aftalen tilføres afkoblingsordningen 112 millioner kroner, mens der tilføres 88 millioner kroner til fjernvarmepuljen. Foto: 123rf.com..

Gasfyrene i Danmark skal udskiftes – og helst med grøn og vedvarende energi som for eksempel fjernvarme eller en varmepumpe. Dagens aftale mellem regeringen og Socialistisk Folkeparti, Danmarksdemokraterne, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti, Alternativet og Nye Borgerlige sikrer, at endnu flere danske husstande i år kan få hjælp til at komme af med deres fossile varmekilde.

”Gassen skal ud af de danske hjem og erstattes med en grøn varmekilde som for eksempel fjernvarme eller en varmepumpe. Danskerne har allerede vist meget stor interesse for at komme af med deres olie- og gasfyr, og derfor er jeg glad for, at vi allerede i år kan hjælpe endnu flere danskere med at blive afkoblet gassystemet og hjælpe fjernvarmevirksomhederne med at rulle fjernvarme ud til flere”, siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

Med aftalen øges afkoblingsordningen med 112 millioner kroner, mens der tilføres 88 millioner kroner til fjernvarmepuljen. Fordelingen skønnes at understøtte, at cirka 13.000 gebyrfritages i afkoblingsordningen, og fjernvarmevirksomheder får støtte til udrulning af fjernvarme til cirka 4.300 husstande.

”Vi skal være uafhængige af russisk energi. Det er godt for klimaet, og det er godt for danskernes økonomi. Derfor er jeg meget glad for, at vi i dag sætter yderligere skub i udrulningen af fjernvarme, ligesom vi gør det muligt for endnu flere danskere at få udskiftet deres gas- og oliefyr. Det er et vigtigt skridt på vej mod at skabe tryghed om danskernes energiregninger og levere på regeringens ambition om, at al gas skal være grøn senest i 2030, og at vi i 2035 ikke længere skal varme vores huse op med gasfyr”, siger Lea Wermelin, klima-, energi og forsyningsordfører i Socialdemokratiet.

”Det er meget positivt, at der er rift om både fjernvarmepuljen og afkoblingsordningen. Det viser med al tydelighed, at danskerne gerne vil væk fra naturgas og over på grønnere alternativer. Derfor er det også virkelig vigtigt, at vi politisk støtter op om ordningerne, så udviklingen kan fortsætte, og vi kan sikre en hurtigere omstilling til mere klimavenlige opvarmning. I Venstre er vi derfor meget tilfredse med, at pengene nu kommer ud og gør endnu flere danskere fri fra naturgas”, siger Linea Søgaard-Lidell, klima-, energi og forsyningsordfører i Venstre.

Læs også: Fjernvarmepuljen kan mangle midler

”Der er stadig brug for hjælp til danskerne for at komme af med gasfyret, det bidrager den her aftale til. Der er særligt hårdt brug for de penge, vi nu giver til fjernvarmeudbygningen”, siger Signe Munk, klima-, energi og forsyningsordfører i Socialistisk Folkeparti.

”Det skal være billigere at være dansker, og vi skal i højere grad være uafhængige af Putins gas. De seneste måneder har vi oplevet en stor interesse fra danskere for at skifte deres olie- og gasfyr ud med fjernvarme eller varmepumpe. Med denne aftale kan endnu flere få hjælp til at blive afkoblet gassystemet, og samtidig giver vi virksomhederne mulighed for at udrulle yderligere fjernvarme, der fremover kan opvarme danske hjem. Det er sund fornuft”, siger Lise Bech, klima-, energi- og forsyningsordfører i Danmarksdemokraterne. 

“Det er en meget vigtig prioritet for Radikale Venstre, at fjernvarmepuljen ikke løber tør. Olie- og gasfyr skal sendes på pension, og vi skal have hurtigere udrulning af fjernvarme. Både for vores klimas skyld, men også af sikkerhedspolitiske årsager”, siger Samira Nawa, klima-, energi- og forsyningsordfører i Radikale Venstre.

”Dansk Folkeparti er glade for, at flere danskere, som vil af med deres olie- eller gasfyr, blandt andet på grund af de meget høje energipriser, nu får muligheden for at komme over på andre energikilder. Vi havde selvfølgelig gerne set, at aftalen var større, men 200 millioner kroner er en start og det, der var politisk muligt”, siger Nick Zimmerman, bolig- og erhvervsordfører i Dansk Folkeparti.

Fordelingen af midlerne vil blive lagt oven i dem, der allerede er afsat til de respektive puljer. Midlerne vil blive tilført gennem et aktstykke. Derefter forventes Fjernvarmepuljen at fortsætte umiddelbart efter tilførslen af midler, mens afkoblingsordningen forventes at genåbne hurtigst muligt, forventeligt 10. maj.

- PiB

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

14.06.2024Installator.dk

Lemvigh-Müller køber 34.000 kvm. i Kolding

14.06.2024Installator.dk

El-bilerne kan blive en del af løsningen i fremtidens el-net

29.05.2024Installator.dk

Hybrid Greentech vinder Green Power Prisen 2024

28.05.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Ses vi til Spildevandsteknisk Årsmøde den 7. juni i Odense?

23.05.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Robotter og tæt samarbejde om udvikling giver den grønne omstilling en hjælpende hånd

23.05.2024Installator.dk

Større rammer med energioptimerede løsninger venter

21.05.2024ARO ENERGY SOLUTIONS A/S

Sponseret

Fjernvarmeanlæg med dårlig afkøling er en energisluger og koster mange penge.

21.05.2024Installator.dk

Matematisk design åbner døren for store energibesparelser

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

11.06.2024

Tid

09:00

Viessmann
Åbent hus
Åbent hus: Vitocal 200-A Pro 64 kW

Rådgivning om store varmepumper

Dato

18.06.2024

Tid

14:00

Sted

Guldalderen 2, 2640 Hedehusene

Elsikkerhed.dk
Kursus
Ladestandere - Installation og dimensionering - Herning

Et ladestander-kursus sikrer dig en grundig gennemgang af kravene til forberedelse, dimensionering, installation og test af ladestandere til elbiler.

Dato

19.06.2024

Tid

12:30

Sted

Innovatorium, Birk Centerpark 40, 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Kursus
Dimensionering af nødstrømsanlæg (UPS) - Greve

Et kursus i UPS-anlæg fra ELsikkerhed sætter dig i stand til at dimensionere og beregne et UPS-anlæg og designe en driftssikker installation, der også kan serviceres spændingsløst.

Dato

25.06.2024

Tid

08:30

Sted

Greve Erhvervscenter, Korskildelund 6, 2670 Greve

Elsikkerhed.dk
Kursus
Boligdimensionering - Herning/virtuelt

Få de bedste kort på hånden med vores nye dimensioneringsredskab, som dette kursus giver adgang til. Alle deltagere får udleveret vores ‘Gør det Kort’, som giver hurtigt overblik over de vigtigste ændringer inden for installationer i boliger og opfylder kravene til dimensionering efter standarden DS/HD 60364.

Dato

26.06.2024

Tid

09:30

Sted

Online / Innovatorium, Birk Centerpark 40, 7400 Herning