DUKA One sikrer et godt indeklima i årets boligbyggeri

Kan arkitektur bringe mennesker tættere sammen og nedbryde barrierer på tværs af generationer og kulturer?

Takket være de udvendige stormskærmes sorte farve, hvilket sikrer en ensartet og flot facadeoverflade.

Ja, eller det kan Venligbolig Plus på Frederiksberg i hvert fald, der er et helt ny koncept, hvor arkitekturen hjælper til at skabe et frirum for interaktion og socialt fællesskab. Alt dette har lagt fundamentet for at Venligbolig Plus vandt prisen som årets danske boligbyggeri. Fra DUKA Ventilations side har man været begejstret for at være en del af så unikt et projekt, der gennem hele processen har været kendetegnet ved at alle byggeriets parter, inkl. leverandører har udvist stor ildhu og engagement.

- Det har været en spændende udfordring at skabe nogle boliger, hvor omkostninger og pladsudnyttelse har været i højsædet. Derfor har det været godt at arbejde sammen med DUKA Ventilation, der jo netop arbejder med løsninger, der tager højde for de to komponenter, fortæller Joakim Kernn fra ONV Arkitekter

Det har været en spændende udfordring at skabe nogle boliger, hvor omkostninger og pladsudnyttelse har været i højsædet. Derfor har det været godt at arbejde sammen med DUKA Ventilation” Joakim Kernn, ONV Arkitekter.

Veludført modulbyggeri

Det første, man lægger mærke til, er samspillet af materialer og farver. De mørke stålelementer går hånd i hånd med den lyse træbeklædning. Men også enhederne fra DUKA er som skabt til stålfacaden, takket være de udvendige stormskærmes sorte farve, hvilket sikrer en ensartet og flot facadeoverflade. Det er svært at tro, at man står og ser på et elementbyggeri, for dette er ikke en monoton firkant, tværtimod hjælper forskydninger, indsatser og hældninger til at skabe et interessant og hyggeligt byggeri.

- Det er et modulbyggeri, men det er ikke bare en firkantet byggeklods. Det ville ganske vist have været billigere og hurtigere at producere, men det holder ikke på sigt, fortæller Anders Lund, projektleder hos BM Byggeindustri A/S, der har produceret modulerne til projektet.

- Det er et byggeri, produceret med gode og bæredygtige materialer, og udformningen viser både praktiske og æstetiske hensyn til beboerne. Alle elementer er produceret hos os i Hobro, hvorefter de er kørt ud til byggepladsen og samlet. Det meste bliver derfor produceret i gode og trygge rammer, og hvor der altid er tørvejr. Det giver en hurtigere og bedre byggeproces, og med den lille byggeplads vi har arbejdet på, så ville det have været svært at opføre et regulært byggeri, fortsætter Anders Lund.

På fabrikken blev enhederne klargjort ved forboring af huller, så den endelige montering af ventilationselementer var hurtig og enkel. En tekniker fra DUKA tog også op til BM Byggeindustris fabrik for at lave funktionsafprøvninger og lydtest. Ved et tæt parløb sikrede BM Byggeindustri og DUKA Ventilation sig at man hele tiden fik udviklet løsninger med hovedfokus på de fremtidige brugeres komfort.

Boliger med en mission

Konceptet bag Venligbolig Plus er, at flygtninge og studerende skal bo side om side og berige hinanden i hverdagen. Dermed vil de umage par få lov at dele en lille lejlighed, hvor man har hvert sit private areal, mens bl.a. køkken, stue og badeværelse deles. Således kan man tilbyde en studerende en lejelejelighed til under 3.000 kr, en uhyre lav pris i København og ikke mindst Frederiksberg. Til gengæld forlanger kommunen, at de studerende agerer som mentorer for flygtningene, så de får en tilknyttet person, der kan hjælpe dem ind i det danske samfund.

Vi har udviklet dette projekt og koncept sammen med We Do Democracy, Frederiksberg Kommune og Frederiksberg Forenede Boligselskaber. Venligboligerne kan løse flere samfundsmæssige problemer. Boligøkonomien er i København løbet løbsk, så almindelige mennesker har ikke længere råd til at bo i byen. Og flygtninge har store udfordringer på de isolerede flygtningecentre, hvor de ikke interagerer med almindelige danskere, fortæller Joakim Kernn fra ONV Arkitekter og fortsætter:

- Vi har meget få kvadratmeter pr. bolig at gøre godt med, derfor har vi måttet udnytte pladsen rigtig godt ved at skære ned på de private kvadratmeter og udvide de fælles. Hver bolig er derfor nøje udtænkt, så vi kan akkommodere to personer på kun 33 kvadratmeter, forklarer Joakim Kernn og fortsætter:

- Det var faktisk også grunden til, at vi var glade for samarbejdet med DUKA Ventilation. Deres produkter har været en stor hjælp i forhold til at optimere pladsudnyttelsen, og det har også kunnet holde omkostningerne nede på projektet, hvilket jo har været strengt nødvendigt, da et af hovedkriterierne for dette projekt er at skabe billige boliger.

"Deres produkter har været en stor hjælp i forhold til at optimere pladsudnyttelsen” Joakim Kernn, ONV Arkitekter.

Enkel, effektiv og diskret ventilation

Der er anvendt ventilationssystemerne DUKA ONE S6B og DUKA ONE S6 til Venligbolig Plus. I Vådrummene er der anvendt DUKA ONE S6B, hvor de to indbyggede motorer sørger for, at der ikke skabes overtryk i rummet, da der konstant suges den samme mængde luft ud, som der blæses ind. Dermed flyttes fugten fra bruseren ikke til tilstødende lokaler.

I boligområdet overføres varmen fra boligen under udsugningsfunktionen til den keramiske veksler. Når ventilatorerne vender og begynder at blæse luft ind i boligen, genbruges varmen ved at udeluften forvarmes, mens den passerer veksleren.

Disse løsninger resulterer i lave opvarmningsomkostninger, da varmen i lejlighederne genanvendes ved ventilering. I forhold til beboerne i Venligbolig Plus, vil de kunne nyde godt af lavere varmeudgifter. Projektet har nemlig ikke alene haft fokus på huslejen, men også de samlede driftsomkostninger, der herved mindskes og sikrer et fantastisk indeklima.

DUKA One S6 benyttes i boligernes private og fællesarealer. DUKA One-løsningerne kræver ingen kompliceret rørføring, da den monteres direkte i ydervæggen. Og ventilationen kan let tilpasses til det enkelte rums behov. En alt-i-en-løsning inkl. styring, med nem tilslutning, et diskret design, der sikrer konstant frisk luft med et lavt varmetab.

Mere fra...

11.05.2023DUKA VENTILATION

Sponseret

Den perfekte løsning til fugtig kælder. Nu med Wi-Fi!

01.05.2023DUKA VENTILATION

Sponseret

Hvilken ventilator skal jeg vælge til mit badeværelse?

25.04.2023DUKA VENTILATION

Sponseret

NYHED: DUKA SmartFan Wi-Fi - Smart Wi-Fi styret indeklima på badeværelset

08.11.2022DUKA VENTILATION

Sponseret

Har vi nok fokus på ventilation når vi energirenoverer?

13.10.2022DUKA VENTILATION

Sponseret

Lys og brændeovns hyggen kan være farlig

30.09.2022DUKA VENTILATION

Sponseret

Hvad skal der til for at få godt indeklima?