Ejner Hessel indfører selvlærende varmestyring

En selvlærende varmestyring skal hjælpe CTS-styringen til at bidrage til at nedbringe energiforbruget hos Ejner Hessel med op til 30 procent om året. Et pilotprojekt i Århus ser lovende ud, og det er planen at rulle det ud i alle afdelinger i landet.

”Nu behøver den varmeansvarlige i vores Århus-afdeling ikke længere indstille systemet. Softwareløsningen gør arbejdet og sørger for det bedst mulige indeklima samtidig med, at energiforbruget nedsættes”, fortæller Morten Christensen. Foto: Ejner Hessel..

’Selvlærende varmestyring’ – aehhh hvad er nu det for noget? Jo, det er i al enkelhed et intelligent lag baseret på kunstig intelligens eller AI (artificial intelligence, red.), der lægges ovenpå det eksisterende CTS-anlæg. Den intelligente software optimerer automatisk indeklima og energiforbrug i bygninger - baseret på en kombination af historiske data og realtidsdata.

”Vi har et ønske om løbende at indføre løsninger, der bidrager til den grønne omstilling. Løsningerne skal både være driftssikre og skabe økonomiske besparelser. Som en del af vores nybyggeri i Århus har vi fået installeret en selvlærende varmestyring oven på vores eksisterende CTS-anlæg. Det skal være med til at optimere energiforbruget, forbedre indeklimaet for kunder og medarbejdere samt give besparelser for op mod 30 procent om året”, fortæller kvalitetschef Morten Christensen.

Softwareløsningen indstiller selv
”Nu behøver den varmeansvarlige i vores Århus-afdeling ikke længere indstille systemet. Softwareløsningen gør arbejdet og sørger for det bedst mulige indeklima samtidig med, at energiforbruget nedsættes”, fortæller han.

Morten Christensen fortæller, at idéen med selvlærende varmestyring blev præsenteret for Ejner Hessel af Vitani Building Control. Vitani lancerede samtidig muligheden for, at Ejner Hessel kunne indgå i ELFORSK-forskningsprojektet PEKIVE. Ejner Hessel besluttede at afprøve løsningen på virksomhedens lokation i Tilst ved Århus.

Udfordringen ved denne ejendom er, at den består af både salgslokaler med store vinduespartier samt kontorer og værkstedsfaciliteter, hvor nogle er med gulvvarme. Dette skaber ofte udfordringer for den traditionelle CTS-styring, som ikke medtager vejrudsigten og bygningens påvirkning af vind og vejr, da gulvvarmen er meget langsom til at regulere varmen i lokalerne. Den selvlærende varmestyring sørger dynamisk for at regulere set-punkterne ud fra vejrudsigten, hvor der tages hensyn til blandt andet solindfald, vindretning, vindhastighed og udetemperatur. Der er også installeret følere i hvert rum. Følerne registrerer temperatur, bevægelse med mere.

”Vitani Building Control, som har leveret CTS-styring til mange af vores afdelinger, indgik som projektansvarlig i samarbejde med Priva i dette ELFORSK-projekt”, fortæller Morten Christensen og tilføjer:

”EL:CON, som er vores CTS-partner, har lavet den fysiske installation og ligeledes lavet tilretninger af CTS i samarbejde med Vitani Building Control”.

Bedre komfort og mindre CO2
Han oplyser, at den selvlærende varmestyringsløsning giver følgende fordele for Ejner Hessels afdeling i Århus:

• Et optimeret indeklima – til glæde for medarbejderne og kunderne.
• En reduktion af varmeforbruget, hvilket leder til en grønnere profil.
• Den selvlærende varmestyring har indtil nu medført en højere komfort, da temperaturen i rummet kan holdes mere jævnt. Der forventes en CO2-besparelse på cirka 15 procent om året.

Han oplyser også, at det ikke har været en installation helt bump på vejen: ”Vi skal vænne os til, at der styres efter andre parametre end traditionel CTS, idet zonestyringen bliver grupperet på en anden måde, fordi reguleringen foregår per varmekreds/ventilationsanlæg. Vitani Building Control har dog været gode til at hjælpe os og har været nemme at komme i kontakt med ved problemer”.

Lad AI lære din bygning at kende
Han vil anbefale andre virksomheder at undersøge om ikke selvlærende varmestyring kan være en fordel for dem og fremhæver følgende læring af pilotprojektet:

”Vi har lært at give slip og lade AI lære bygningen at kende. VI har fundet ud af, at det godt kan lade sig gøre at få gulvvarme i store arealer til at fungere langt bedre end ved traditionel styring”, fortæller han og supplerer:

”Vi har implementeret den selvlærende varmestyring på to lokationer i Aarhus og overvejer nu hvilke øvrige afdelinger, vi skal implementere den selvlærende varmestyring på. Vi ser den selvlærende varmestyring som flagskibet i vores samlede indsats, der inkluderer en stribe andre grønne tiltag, for at reducere energiforbrug og miljøaftryk med op til 30 procent om året. Vi har for eksempel også udskiftet traditionelle lyskilder til LED-belysning i alle afdelinger og installeret bevægelsessensorer for løbende at mindske strømforbruget”.

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

SG Armaturen A/S

Sponseret

Junistar Bio

Relateret indhold

24.04.2024Installator.dk

AURA leverer rekordresultat på driften i jubilæumsår

24.04.2024Installator.dk

Fjernvarme-formand trækker sig efter skandale

09.04.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Motorstartere: Selv en lille ændring kan have stor betydning

22.03.2024ABB A/S

Sponseret

Mød ABB på EL & TEKNIK '24

20.03.2024Installator.dk

Ny formand for KNX National Group Denmark

28.02.2024RIB Software

Sponseret

WEBINAR: Bæredygtighed i byggeriet og vigtigheden af dokumentation

20.02.2024Installator.dk

Gigantisk fagmesse for lys og bygnings-service teknologi åbner i Frankfurt

14.02.2024RIB Software

Sponseret

Se vores nye webinarer for 2024 her!

Jobmarked

Se alle

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand - Erhvervsakademi Sjælland

Vi søger en dygtig underviser til vores VVS-installatøruddannelse

Har du en passion for VVS-faget og brænder du for at udvikle og formidle din faglige viden? Så er der en spændende mulighed for at blive en del af Zealands team i Slagelse. Vi søger en dygtig adjunkt eller lektor til vores VVS-installatøruddannelse, som udbydes både som fuldtidsstudie og som efteruddannelse i Slagelse.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

02.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Solar Danmark

Projektleder med teknisk erfaring

Du har nu muligheden for et alsidigt job, hvor du bidrager til den grønne omstilling. Som projektleder i Solar Industrial Solutions vil du være en del af projekter med mange samarbejdsflader både nationalt og internationalt. Du gør en forskel for vores kunder ved at hjælpe dem i hele salgs- og implementeringsprocessen.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

24.04.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
ENERGIKONSULENT 2 - FLERFAMILIEHUSE OG ERHVERV

Uddannelsen til energikonsulent i flerfamilie og erhverv certificerer dig til at kunne energimærke alle typer bygninger.

Dato

10.04.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
CTS-anlæg. Konstruktion, installation og drift

Med korrekt anvendelse af CTS/BMS-systemer kan bygningsejere/driftsfolk, smart og innovativt, sikre den danske målsætning om en CO2-reduktion på 70% i 2030.

Dato

25.04.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

RIB Software
Kursus
Skal du nå at have en af de sidste pladser på vores Facility Management kursus?

Mange områder inden for både byggeri og drift bliver i stigende grad digitaliseret og FM er ingen undtagelse - er du klar til at varetage dette?

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Tivoli Hotel i København