Ekspert: IBI er langt fra gennembrud

Der vil gå mindst ti år før intelligente bygningsinstallationer for alvor kommer til at fungere i større bygninger. I almindelige parcelhuse ser det noget lysere ud - men der er stadig for mange inkompatible standarder på markedet, mener ekspert.

Intelligente bygningsinstallationer i større bygninger fungerer sjældent efter planen. Generelt er der problemer med entreprisegrænserne, der bliver lavet projekteringsfejl, menneskelige fejl, idriftsætningsfejl og dem, der skal styre bygningerne, bliver ikke oplært til at bruge dem korrekt. Seniorkonsulent Søren Østergaard fra Teknologisk Institut, som i en årrække har fulgt udviklingen på området, lægger ikke fingrene imellem, når man spørger ham, hvornår vi vil se et egentligt gennembrud for intelligente bygningsinstallationer i større bygninger.

”Jeg tror, der vil gå ti år, før det er normalen, at det her fungerer optimalt med styringer, hvor alle installationer snakker sammen,” konstaterer Søren Østergaard.

Han ser det især som et problem, at der ofte går kludder i kommunikationen mellem de forskellige faggrupper, som er involveret i byggeriet.

”Vi ser tit, at en faggruppe mener, at deres entreprisegrænse går til et bestemt punkt, som de øvrige involverede parter ikke er enige i, og så er det, at der kommer til at hænge en ledning ud af væggen, som næste led i kæden ikke har lyst at røre ved,” siger Søren Østergaard.

”Et andet problem er, at styringen bliver lavet til allersidst, lige før bygningen bliver taget i brug, så normalt bliver der ikke brugt tid på at få alle elementerne til at køre optimalt sammen. Det resulterer ofte i unødvendigt energispild.”

Samordnet idriftsættelse nødvendigt
Søren Østergaard mener, at det er nødvendigt at gøre mere brug af commissioning under hele bygningsprocessen. Oversat til dansk mener han, at en uafhængig part skal følge bygningsprojektet fra første tanke til femårs-gennemgangen og sørge for, at der sker en samordnet idriftsættelse hvor de forskellige installationer bliver afprøvet, mens alle entreprenører er til stede.

”Det er ganske enkelt nødvendigt i dag, hvor så mange installationer er afhængige af hinanden,” fastslår Søren Østergaard og fortsætter:

”Jeg ved godt det er en dyr løsning, men det er altså billigere i længden for bygherren, der eller risikerer at skulle gå og justere på bygningen de første fem år.”

Almindelige huse tættere på gennembrud
I forhold til at få intelligente bygningsinstallationer til at fungere optimalt og blive mere udbredte i almindelige familiehuse, mener Søren Østergaard, at det går noget bedre.

”Vi har sagt i nogle år, at det endelige gennembrud vil komme lige om lidt, men det lader stadig vente på sig – så måske snakker vi en to-tre år nu,” siger han med et smil.

Han mener, at de strammere og strammere krav i bygningsreglementet vil gøre, at indsatsen på området vil blive optimeret yderligere i den kommende tid.

”Indtil videre har man kunne klare kravene ved at optimere enkelte dele hver for sig. Vi har kunnet lave bedre vinduer, vi har kunnet lave bedre vægge, bedre gasfyr, bedre ventilationsanlæg osv. Og det er gået – og det går såmænd nok også her til den næste revision af bygningsreglementet, men derefter går den ikke længere. Det vil uden tvivl blive nødvendigt, at få alle styringerne til arbejde sammen,” vurderer Søren Østergaard

Men ifølge Søren Østergaard er det stadig et problem, at de mange protokoller på markedet – Z-wawe, Zigbee, KNX, IO-Home Control osv. – ikke fungerer ordentligt sammen i praksis, og alle kæmper om det samme marked.

”Hver fabrikant støtter sine egne protokoller, og man kan sige, at for en varmepumpefabrikant eller en ventilationsfabrikant er det da udmærket, at forbrugerne kan styre anlægget og aflæse forskellig ting på et lille display – men det kunne jo være rart, hvis de andre systemer i huset også fik de informationer.”

Svært for installatørerne
Han forstår godt, at nogle installatører har svært ved at vurdere, hvilke standarder de skal uddanne sig indenfor.

”Nogle bliver autoriserede IHC-installatører, og andre kaster sig over øvrige styresystemer, og det er jo positivt. Men problemet med de her styresystemer er, at det som regel kun er delområder, de kan styre – selvom de påstår, at de kan styre det hele. Delområderne udspringer normalt af virksomhedernes kerneområder. LK’s - nu Schneider Electric’s - udgangspunkt var for eksempel kontakterne – og deres system fungerer så fint til at tænde og slukke for el ved hjælp af bevægelsessensorer og lysfølere, men de kommer altså ikke hele vejen rundt. For eksempel ventilationsanlægget skal man nok ikke regne med, at IHC kommer til at styre.” siger Søren Østergaard.

Fælles platform-løsningen
Løsningen på problemet med de mange standarder er ifølge Søren Østergaard, at lave en fælles platform med en overordnet effektiv styring, der kan oversætte det sprog som alle husets mange intelligente komponenter taler, ligegyldigt hvilken protokol de benytter.

”Det kræver, at de forskellige spillere på markedet indser, at det er smartest for alle parter, at deres produkter let kan snakke sammen. I stedet for at man holder på hver sin lille kage og i virkeligheden ikke kan levere det, forbrugerne gerne vil have. Man skal holde op med at slå hinanden i hovedet med, om det skal være Z-wawe, Zigbee eller KNX, og så i stedet se det store perspektiv og sige, nu laver vi noget open source, hvor de forskellige spillere på markedet stadig bruger deres egen protokol, som så bliver oversat til et fælles sprog, så det er simpelt at styre de forskellige enheder.”

”Med en sådan platform ville det være nemt for ventilationsproducenter som Nilan og Genveks, at blive en del af det samlede styring – uden at de skal til at interessere sig videre for home automation – de kunne nøjes med at lave en driver, der passer til systemet,” pointerer Søren Østergaard.

Han er godt klar over, at det ikke kan betale sig for en privat virksomhed, at satse på arbejdet med at lave en fælles platform. Derfor forsøger en gruppe bestående af Teknologisk Institut, Aalborg Universitet og nogle private virksomheder, i øjeblikket at skaffe offentlige midler til projektet.

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

28.05.2024Installator.dk

Industrinetværk nærmer sig 100 medlemmer

28.05.2024Installator.dk

Norlys har store planer med ny teknologidirektør

25.04.2024Installator.dk

Ahlsell Danmark kåret som Danmarks bedste salgsorganisation

17.04.2024Avidenz A/S

Sponseret

Ny arbejdsmiljøkonsulent hos Avidenz

11.04.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

Grønne resultater: AO på vej mod halvering af CO2-udledningen

09.04.2024TEC7

Sponseret

Produktnyhed: Revolutionerende limning af store områder.

04.04.2024Installator.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

22.03.2024RIB Software

Sponseret

Deltag i ny markedsundersøgelse og vind 1 stk. Apple Airpods (3. generation)!

Jobmarked

Se alle

Banedanmark

Tilsynsmedarbejder for stærkstrømsanlæg hos Banedanmark

Vil du føre tilsyn med stærkstrømsanlæg og bidrage til at opretholde en høj forsyningssikkerhed samt stabil togdrift?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

15.06.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Servicetekniker til varmetekniske løsninger i Nordsjælland

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

16.05.2024

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

2ctrl ApS
Kursus
KNX Avanceret kursus

(Avanceret certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med

Dato

03.06.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde

Danvak
Kursus
Indregulering af vand- og varmeanlæg

Få metoderne til design af varme-, køle- og brugsvandsanlæg, så de opfylder BR18’s krav til indregulering og funktionsafprøvninger

Dato

06.06.2024

Tid

08:30

Sted

Glostrup Park Hotel, Hovedvejen 41, 2600 Glostrup

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus: Elsikkerhed

På dette kursus får du mulighed for at lære om, hvordan Elsikkerhedsloven, relevante bekendtgørelser og standarder er indbyrdes forbundne.

Dato

10.06.2024

Sted

København, Nordhavn

RIB Software
Uddannelse
Ønsker du at blive IKT-leder? Så tilmeld dig uddannelsen i Aarhus allerede nu!

BLC’s næste IKT-leder uddannelse i år er lige om hjørnet, og du kan stadig nå at tilmelde dig.

Dato

10.06.2024

Tid

08:00

Sted

Helnan Marselis Hotel