Elektrificeret fjernvarme baner vej for C02-reduktion

En ny form for fjernvarme, som er baseret på jordvarme og distribueres i et såkaldt termonet, har store potentialer. Læs her hvordan det fungerer.

De centrale rørledninger ligger klar. Foto: Termonet..

Danmark er verden over kendt som foregangsland, når det gælder fjernvarme. Grundideen er, at varmen produceres i fællesskab, og at distribution og service også ligger i fælles regi. Det giver en effektiv produktion og drift.
Danmark er også med i front, når det gælder nyeste generation af fjernvarme baseret på jordvarme med fremløbstemperatur på blot 8-10 grader celsius. Jordvarme af denne type kaldes for overfladenær geotermi, og den distribueres via uisolerede rør, et såkaldt termonet. Løsningen er en kollektiv udgave af den type jordvarme, som siden 1980’erne har været almindeligt brugt i enkelthuse med egne vand-til-vand varmepumper. Den er væsentlig mere energieffektiv end luft-til-vand varmepumper.

Læs også: Langt flere end antaget kan få fjernvarme

Termonet henter varmen i jorden
Med et termonet hentes 70-75 procent af varmen som jordvarme. Det sker via termonettets egne uisolerede jordvarmeslanger eller fra lodrette jordvarmeboringer på typisk 100-200 meters dybde. Hvis der er lokal spildvarme fra for eksempel virksomheder, kan den også udnyttes. De resterende 25-30 procent af varmen tilføres i de enkelte huse med eldrevne varmepumper.

Om sommeren kan termonettet levere passiv køling. Det sker alene ved at lade cirkulationspumpen køre, og det kræver derfor langt mindre strøm end aircondition.

Tyndere rør når huse tilkobles. Foto: Termonet..

Energifællesskaber
Når elektricitet til varmepumperne hentes fra vedvarende energikilder, reduceres CO2-udledningen. Hvis strømmen produceres lokalt med sol og vind, belaster det kun elnettet i begrænset omfang. Termonet passer derfor godt ind i den nye form for lokale energifællesskaber, som i 2019 blev introduceret i EU-regi for at klimatilpasse Europas energisystemer. Der er omkring 10 af denne nye type energifællesskaber i Danmark under etablering, og flere er på vej.

Det særlige ved energifællesskaber, som de nu fastlægges på EU-niveau, er, at lokal produktion og forbrug af både el og varme kommer til at blive økonomisk fordelagtig.

Borgere og virksomheder, der går sammen, skal kun betale produktionspris for den el og varme, de selv producerer, typisk via solceller og mindre lokale vindmøller. Varmeselskaber, herunder de mange danske fjernvarmeselskaber, kan både indgå i og tage initiativ til etablering af lokale energifællesskaber.

Når en løsning med termonet og decentrale varmepumper indgår i et energifællesskab, kan overskydende energi lagres over længere tid som jordvarme. Det er muligt, fordi der arbejdes med lave temperaturer.

Store eksportmuligheder
Fjernvarmeløsninger har over tid udviklet sig til en dansk eksportsucces, og den nyeste generation med termonet, decentrale varmepumper, mulighed for passiv køling og etablering af energifællesskaber har også et stort potentiale for systemeksport. Særligt i det sydlige Europa, hvor omkring 40 procent af bygningers energiforbrug går til køling.

Danmark har i forhold til andre lande været langsom til at implementere EU-reglerne om energifælleskaber.

Kilde: Termonet.

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

15.07.2024Installator.dk

Elektronik skal leve længere og genanvendes

12.07.2024Installator.dk

Faldende driftsresultat i Bravida Danmark

27.06.2024Installator.dk

Andelshavere opløser kriseramt varmeværk

26.06.2024Installator.dk

Megafonmåling: Overvældende tilfredshed med fjernvarme

23.06.2024Belimo A/S

Sponseret

Ny online-skole om bedre HVAC

21.06.2024Installator.dk

Advokatfirma dumper alle parter i skandaleramt fjernvarmeprojekt

19.06.2024Installator.dk

Nu bygges fundamentet til EU´s største geotermiske anlæg

13.06.2024Installator.dk

Konservative klandrer regeringen for at hindre udnyttelse af overskudsvarme

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle